Un sendvis pe masura efectelor grelineiCând ingerezi un hormon stomacal numit grelină, creierul tău reacţionează la mâncare în acelaşi fel în care toxicomanii reacţionează la droguri. Eşti inundat de o dorinţă intensă de a mânca, ceea ce face ca experienţa să devină mult mai memorabilă.

 

 

 

 

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal au studiat reacţiile oamenilor la mâncare după ce aceştia ingeraseră grelină şi au descoperit că aceasta îi făcea să tânjească după orice fel de mâncare li se arăta în imagine, chiar dacă abia mâncaseră. Pastilele pe bază de grelină sunt la o aruncătură de băţ.

Cum utilizarea grelinei nu este reglementată, un restaurant fast-food care ar dori să vândă mai multă mâncare ar putea cu uşurinţă să o transforme într-un aditiv al hamburgerilor sau gogoşilor, făcându-i practic pe oameni să fie ”dependenţi” de mâncarea lor. Sau făcându-i mai înfometaţi, astfel încât aceştia să cumpere mai mult.

Pe de altă parte, medicamentele pline cu grelină ar putea de asemenea să fie folosite în sens contrar. Ele ar putea fi introduse în componenţa pastilelor de slăbit pentru a reduce senzaţia de foame şi pentru a face ca mâncarea să fie mai puţin tentantă. New Scientist relatează despre astfel de medicamente:

 

 



Ar putea avea şi efecte secundare comportamentale nedorite, spune [cercetătorul] Alain Dagher. Modificarea nivelurilor de grelină ar putea altera simţul natural al recompensei pe care îl are creierul, putând cauza schimbări de dispoziţie şi chiar depresie.”

O pastilă de slăbit numită rimonabant, care acţionează asupra unui alt sistem cerebral asemănător, a fost asociată cu depresii şi sinucideri şi, deşi se află pe piaţă în alte ţări, US Food and Drug Administration a avut rezerve în a o aproba.

Dar eliminarea grelinei i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice efectele hormonului asupra creierului, spune Matthias Tschop, un expert în obezitate de la Universitatea din Cincinnati.

”Pizza nu mai miroase atât de bine? Pizza nu mai arată atât de bine?” adaugă el.

Cercetările efectuate pe şoareci şi şobolani arată că hormonul modifică felul în care aceştia văd şi miros mâncarea, iar acelaşi lucru ar putea fi valabil şi pentru oameni.



Pastilele cu grelină par în mare parte inevitabile, deşi nu poţi să nu te întrebi ce vor spune avertizările scrise cu font mic de pe ambalaje. Poate: ”Atenţie: Aceste pastile ţi-ar putea modifica percepţia asupra recompenselor.”

 

 

Textul este traducerea articolului: fast-food-joints-add-hormone-to-food-that-makes-you-want-to-eat-more.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.