În prezent singurul mecanism de reglare homeostatică a masei de grăsime din organism este constituit de sistemul leptinic (leptina, un hormon, a fost descoperit în 1994). O echipă de cercetători de la University of Gothenburg din Sweden a publicat recent rezultatele unui studiu pe şoareci care indică existenţa unui alt sistem de reglare a grăsimii.

Comentarii -


Virusul gripei

Se pare că doctorii  încă nu au identificat şi descris exhaustiv modul în care organismul uman se apără împotriva microorganismelor. Un grup de cercetători din Danemarca, SUA şi Germania au descoperit recent o nouă componentă a sistemului imunitar: o reacţie imună rapidă care se declanşează înaintea oricărui alt mecanism cunoscut.

Comentarii -

Dinti albiOricine îşi doreşte să aibă un zâmbet frumos, strălucitor, aşa că nu este surprinzător faptul că popularitatea procedurilor de decolorare şi de albire a dinţilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Cu toate acestea, dorinţa de a-ţi albi dinţii nu este un fenomen nou.

Comentarii -

PrematurDouă studii publicate recent indică faptul că cortexul cerebral relativ mic, pe care îl au mulţi dintre bebeluşii născuţi înainte de termen, conţine un număr normal de neuroni care se pot dezvolta în mod corespunzător în condiţii de îngrijire corectă.

Comentarii -

hangover de Suzanne ValadonÎntr-o descoperire care ar putea periclita franciza  popularului film "The Hangover", o echipă de cercetători condusă de ingineri de la Universitatea California Los Angeles a identificat o metodă pentru accelerarea reacţiei organismului la consumul de alcool.

Comentarii -

Lupta între celuleCarl Zimmer abordează o problemă în legătură cu care mulţi dintre noi ne punem întrebări în timpul sezonului răcelilor: de ce devin creierele noastre ”leneşe” atunci când suntem bolnavi? Un neurolog, Jonathan Kipnis, încearcă să obţină un răspuns.

Comentarii -

Celule TPentru poliţie o identificare falsă a infractorului dintr-un grup lărgit de suspecţi constituie o problemă serioasă.  Dar pentru sistemul imunitar, care reprezintă poliţia organismului, amintirile false ar putea fi, în fapt, o armă foarte importantă.

Comentarii -

CraniuBacteriile depăşesc ca număr celulele din componenţa corpului uman cu o rată de 10 la 1 – deci cam 100 de mii de miliarde de microbi de persoană - şi totuşi nu ştim aproape nimic despre felul în care bacteriile s-au schimbat pe măsură ce oamenii au evoluat.

Comentarii -

LeninVladimir Lenin, revoluţionarul comunist rus, a murit din cauza unui aparent AVC la vârsta de 53 de ani. Moartea sa prematură a constituit subiectul multor controverse şi speculaţii, însă o nouă teorie a celor de la UCLA ar putea, în sfârşit, să ofere un răspuns definitiv.

Comentarii -

ResuscitareSpecialistul în resuscitare Sam Pernia crede că putem readuce mult mai mulţi oameni la viaţă după ce aceştia mor. Este doar o chestiune de antrenament şi echipament. El ne spune şi motivul pentru care investighează ce se întâmplă cu conştiinţa după moarte.

Comentarii -

The Human BodyThe Human Body, expoziţia care a adunat până în acest moment 20 de milioane de vizitatori, în toată lumea, se află la Bucureşti. Ministerul Educaţiei din România o apreciază ca periculoasă pentru elevi şi nu recomandă vizitarea ei.

Comentarii -

ExpiraţieRespiraţia noastră ar putea fi unică, ca şi amprenta noastră digitală. Compuşii din aerul expirat produc un autograf molecular stabil şi unic, o "amprentă respiratorie" care ar putea fi folosită pentru a monitoriza o boală sau răspunsul la medicamente.

Comentarii -

CreierTic-tac, tic-tac... Un mecanism care controlează îmbătrânirea printr-o  numărătoare inversă până la inevitabila moarte a fost descoperit în hipotalamus – o parte a creierului care controlează cele mai multe dintre funcţiile de bază ale vieţii.

Comentarii -

MuzicaConform unei noi analize a 400 de lucrări ştiinţifice publicate, vechiul adagiu "muzica e un medicament" ar putea literalmente să fie adevărat. O echipă de psihologi canadieni de la Universitatea McGill au arătat care sunt beneficiile neurochimice ale muzicii.

Comentarii -

NeuronNutriţioniştii de la Universitatea Davis, California  și de la Centrul de Vest pentru Cercetarea Nutriţiei Umane din cadrul Departamentului American de Agricultură clarifică legătura importantă dintre stres, creierul nostru şi greutatea corporală.

Comentarii -

Tânără vorbind„I-am spus fiicei mele că televizorul din camera de zi era desincronizat. Apoi am observat că nici televizorul din bucătărie nu era sincronizat. Dintr-o dată, mi-am dat seama că şi vocea ei este desincronizată. Nu era din cauza televizorului, ci din cauza mea.”

Comentarii -

SângeGhicitoarele în palmă care pretind că îţi pot prezice viitorul ar putea rămâne fără clienţi în curând. Numai 22 de metaboliţi din sânge pot fi folosiţi acum pentru estimarea vârstei unei persoane printr-o simplă analiză a sângelui. Şi asta nu este totul.

Comentarii -

Exercitii fizice la birouExerciţiile fizice nu sunt un antidot pentru problemele cauzate de activitatea prelungită de birou. Perioadele lungi de muncă la birou sau de stat în faţa televizorului ne pot scurta dramatic durata de viaţă, chiar dacă ne antrenăm zilnic. Aşadar, ce este de făcut?

Comentarii -

SomnCare este soluţia pentru un somn odihnitor? Artistul suprarealist Salvador Dali a abordat reîmprospătarea memoriei într-un mod simplu, chiar neortodox. Stătea cu o cheie în mână, pendulând deasupra unei plăci de metal plasată pe podea şi se lăsa purtat de somn.

Comentarii -

AlăptareIncidenţa cancerului la sân ar putea fi redusă de la 6,3% la 2,7% dacă femeile şi-ar alăpta copiii pentru mai mult de 6 luni şi nu ar fuma. Renunţarea la alăptat reprezintă un factor important privind creşterea numărului celor care suferă de afecţiunea amintită.

Comentarii -

GadilatEste binecunoscut faptul că nu ne putem gâdila singuri. Încercaţi acest lucru şi cel mai adesea nu veţi reuşi. "Periaţi-vă" cu propriile degete tălpile picioarelor. Veţi simţi cu siguranţă o senzaţie, dar nu se compară cu ceea ce simţiţi când o face altcineva. De ce oare?

Comentarii -

ProzopagnoziaNume: Heather Sellers. Afecţiune: Prozopagnozia: "Eram la un moment dat într-un lift aglomerat,cu oglinzi peste tot, în care vedeam o femeie ce se tot muta de colo-colo, iar eu mă mişcam pentru a nu-i sta în cale şi apoi am realizat: 'oh, femeia aceea sunt eu'."

Comentarii -

FrigiderDacă a existat vreodată un studiu care să-ţi spună să nu pierzi somnul, ar fi acesta. Persoanele private de un somn odihnitor noaptea riscă să sufere schimbări în activitatea cerebrală care măresc dorinţa de a consuma alimente bogate în calorii.

Comentarii -

NoapteNoi, oamenii, putem face sex oricând ne dorim. Atunci de ce o facem cel mai adesea pe întuneric? Iată ce are de spus ştiinţa despre preferinţa noastră pentru relaţiile sexuale nocturne, concluzii bazate pe două studii cu privire la acest subiect.

Comentarii -

Barbatul cu 2 inimiRecent, cercetătorii au devenit foarte interesaţi de modul în care creierul reprezintă starea internă a organismului – proces numit conştienţă interoceptivă (în engleză "interoceptive awareness" - IA). Detalii interesante pe această temă, în cele ce urmează.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!