Bicellum brasieri
Credit imagine: P.K. Strother, Boston College

Pe plajele din Loch Torridon, Scoția, se află depozite geologice formate acum un miliard de ani. În rocile care formează depozitele există dovezi ale celui mai vechi organism multicelular non-marin cunoscut, denumit de cercetători „Bicellum brasieri”, organism de o complexitate unică. Se pare că este un membru al grupului Holozoa, grup de eucariote care include animalele și cele mai apropiate rude ale lor, dar exclude ciupercile.


Organismul, sferic, este alcătuit din două tipuri de celule, primul pas către o structură multicelulară complexă.

Deși nu se poate determina exact care au fost funcțiile celor două tipuri diferite de celule, se apreciază că este posibil să fi avut unele implicații reproductive.

Deși are o morfologie simplă, „Bicellum brasieri” avea unele caracteristici necesare pentru a deveni organism complex.

Fiind atât de simplu, dar multicelular, acest organism de un miliard de ani pare cel mai apropiat de grupurile Ichthyosporea și Pluriformea, microorganisme unicelulare.

Pentru ca organismele să treacă de la stadiul de celulă unică (unicelulare) la organisme complexe (multicelulare), este necesară apariția unui genom, care să fie responsabil de diviziunea celulară, modul în care celulele stau împreună împreună în organism, regulile după care se diferențiază și formează țesuturile.

Depozitul de rocă unde a fost identificat „Bicellum brasieri” a fost într-un mediu de apă dulce, spre deosebire de mediile marine legate de obicei de apariția vieții complexe.

 

Mai multe: ScienceDirect

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.