Una dintre componentele cheie ale materialului genetic, uracilul, substanţă prezentă în structura acidului ribonucleic (ARN), a fost reprodusă în laborator de către oamenii de ştiinţă de la NASA care studiază originea vieţii. Aceştia au descoperit că dacă o mostră de gheaţă care conţine pirimidină este expusă acţiunii radiaţiilor ultraviolete în condiţii similare celor existente în spaţiul cosmic, ia naştere acest ingredient esenţial vieţii aşa cum noi o cunoaştem şi înţelegem în prezent.

 

Pirimidina este o bază organică slabă cu miros penetrant, a cărei moleculă are formă de inel şi conţine atomi de carbon şi azot. Ea poate fi găsită în compoziţia meteoriţilor şi stă la baza uracilului, componentă a ARN-ului cu rol foarte important în sinteza proteinelor şi nu numai.


"Am demonstrat în premieră că se poate obţine uracil, o componentă a ARN-ului, prin metode de laborator non-biologice, în condiţii similare celor existente în spaţiul cosmic," a declarat Michel Nuevo, cercetător în cadrul Centrului Ames al NASA din Moffett Field, California. "Am arătat că aceste procese de laborator, care simulează fenomene ce pot avea loc în spaţiul cosmic, pot da naştere unor structuri fundamentale care intră în componenţa organismelor vii de pe Terra."

Acest experiment ar putea sugera că multe dintre ingredientele necesare apariţiei vieţii pe Terra e posibil să fi fost prezente încă de la început pe planetă, din moment ce procesele reproduse în laborator simulează condiţii astrofizice universale. Este cu certitudine un pas înainte spre înţelegerea mecanismelor de apariţie a vieţii pe Pământ.
Sursa: aici.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.