Cinteze GouldianSe spune că frumuseţea este în ochii privitorului, dar zicala este adevărată doar pe jumătate în cazul cintezei Gouldian. Jennifer Templeton de la Knox College a descoperit că aceste păsări frumoase nu sunt foarte pretenţioase decât când privesc cu ochiul drept.

 

 

 

Frumuseţea este în ochiul drept al celui care priveşte: cinteza alege parteneri mai buni când foloseşte ochiul drept

Dacă ochiul drept este închis, iar cel stâng deschis, păsările au gusturi mai simple. Aşa cum scrie Templeton: „Frumuseţea este, deci, în ochiul drept al privitorului pentru aceste păsări”.

Cinteza Gouldian, care trăieşte în nordul Australiei, arată ca o pasăre pictată de Gauguin. Paleta include pieptul violet, pântece galben şi pete cyan. Dar capul este cel care contează cu adevărat. Acesta poate fi roşu sau negru (sau, mai rar, galben, dar aici putem să ignorăm această variantă) şi păsările ţin neapărat să se împerecheze cu parteneri care au aceeaşi culoare. Nu este un capriciu exagerat – nepotrivirile genetice dintre păsările cu cap roşu şi cele cu cap negru fac ca puii lor să fie infertili şi plăpânzi. Într-adevăr, aceste două varietăţi ar putea fi pe cale să devină specii diferite.

Cintezele roşii şi negre se deosebesc atât de uşor încât savanţii pot fi iertaţi pentru neglijarea modului în care acestea se recunosc. Dar Templeton a bănuit că procesul de alegere a partenerului este mai complicat decât am crede.

Un alt tip de cinteză – cinteza zebră – a dat un indiciu. Masculii preferă să îşi privească pretendentele cu ochiul drept. Ochiul drept transmite informaţia către jumătatea stângă a creierului, iar de acolo asimetriile continuă. Genele care sunt activate când neuronii transmit informaţia tind să fie mai active în emisfera stângă a unei zebre care curtează decât în emisfera dreaptă. Poate că emisfera stângă, deci ochiul drept, domină în selectarea partenerilor.



Templeton a testat această idee folosind cinteze Gouldian. A acoperit ochiul stâng sau drept al unor masculi negri (care prezintă cea mai puternică preferinţă pentru propriile culori) şi le-a prezentat mai mulţi potenţiali parteneri. Dacă puteau vedea cu ambii ochi sau doar cu cel drept, petreceau mai mult timp privind femelele negre decât pe celelalte cinteze. Dacă puteau vedea doar cu ochiul stâng, această preferinţă dispărea. De asemenea, masculii tindeau să cânte mai mult femelelor negre, însă doar dacă îşi puteau folosi ochiul drept.

Există multe exemple de deprinderi mintale lateralizate – acelea care sunt dominate de o emisferă a creierului (dar feriţi-vă de miturile naive legate de emisferele creierului). Dar acesta este primul exemplu de alegere lateralizată a partenerului. „Nimeni nu a mai analizat această înclinaţie a cintezelor Gouldian pentru că este foarte greu să observi folosirea diferită a ochilor la păsările sălbatice”, spune Templeton.

Alţi savanţi au sugerat că în cazul multor păsări jumătatea stângă a creierului diferenţiază mai bine membrii aceleiaşi specii. Favorizându-şi ochiul drept, este posibil ca cintezele Gouldian să ia decizii mai bune în privinţa alegerii partenerilor – decizii care pot avea un impact dramatic asupra sorţii urmaşilor lor.

Dar Leah Williams de la Liverpool John Moores University, care studiază cintezele Gouldian, şi-ar dori să vadă acelaşi studiu realizat şi cu masculi roşii. În activitatea sa anterioară, ea a arătat că cele două tipuri se comportă diferit – cintezele negre sunt mai îndrăzneţe şi îşi asumă mai multe riscuri, pe când cele roşii sunt mai agresive.

„Ar fi interesant de văzut şi dacă femelele prezintă această lateralizare a alegerii vizuale a partenerului”, adaugă Williams. Femelele aleg masculii pe baza unor trăsături precum vitalitatea gulerului lor albastru şi lungimea cozii. Probabil că şi ele îşi favorizează un ochi atunci când evaluează aceste trăsături.

Traducere de Maria Mihai după beauty-in-the-right-eye-of-the-beholder-finch-chooses-better-mates-with-its-right-eye, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.