Valentina TereskovaAcum cincizeci de ani, la data de 16 iunie 1963, Valentina Tereşkova devenea prima femeie care a zburat în spaţiu într-o misiune ştiinţifică, episod care a fost o realizare propagandistică majoră pentru Uniunea Sovietică.

 

 

 

La doi ani după primul zbor spaţial cu echipaj uman al lui Yuri Gagarin, Tereşkova decolează cu nava spaţială Vostok-6, devenind o eroină naţională la vârsta de 26 ani.

Ea rămâne singura femeie care a făcut un zbor în spaţiu singură.

 

Valentina Tereskova, astazi

Valentina Tereşkova vorbeşte în timpul unei conferinţe de presă în Star City din afara Moscovei, în data de 7 iunie 2013. La data de 16 iunie 1963, Tereşkova a devenit prima femeie care a zburat în spaţiu într-o misiune ştiinţifică care a fost o realizare propagandistică majoră pentru Uniunea Sovietică.

În aprilie 1962, oficialii au restrâns numărul candidatelor pentru zbor la cinci. Într-un mod top-secret, ei au ales două inginere, o profesoară, o dactilografă şi o muncitoare care a efectuat 90 de sărituri cu paraşuta: aceasta a fost Tereşkova.

După şapte luni de antrenament intensiv, ei au ales-o pe Tereşkova, care a crescut într-o familie de ţărani şi a fost liderul Tineretului Comunist (Comsomol) la o fabrică de textile din oraşul istoric Iaroslavl, aflat aproximativ la 280 de km (174 mile) de Moscova.

Ei nu i s-a permis să se destăinuie membrilor familiei, care au aflat de isprava ei numai atunci când Moscova a anunţat-o întregii lumi.

Atunci când ea a decolat de pe Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, o altă navă sovietică, Vostok-5, era deja pe orbită pentru două zile, pilotată de cosmonautul Valery Bykovsky.

În misiunea ei de trei zile, Tereshkova a înconjurat Pământul de 48 ori. În prima zi, ea a comunicat cu Bykovsky şi chiar i-a cântat acestuia melodii. Comunicarea lor a fost întreruptă atunci când cele două nave spaţiale s-au îndepărtat una de alta.

Zborul ei a avut parte de numeroase dificultăţi care au fost făcute publice abia după căderea Uniunii Sovietice.

„O problemă a apărut în prima zi de zbor", a declarat Tereshkova la o conferinţă de presă în Star City, acasă, la centrul de instruire a cosmonauţilor, la începutul acestei luni.

„Din cauza unei erori tehnice, nava spatială a fost programată nu pentru o aterizare, ci pentru o urcare în spaţiu pe o orbită mai mare", a spus ea, ceea ce înseamnă că nava se îndepărta tot mai mult de Pământ.

Eroarea a fost corectată, dar constructorul şef Serghei Koroliov i-a cerut să nu spună nimănui.

„Am păstrat secretul timp de 30 de ani", a spus ea.

Tereşkova a scris în raportul său oficial despre cum costumul ei spaţial i-a rănit un picior, cât şi despre cum casca cântărea greu pe umerii ei şi i-a zgâriat capul. Ea a mai spus că a vomitat în timpul zborului.

 

Tereskova

Cosmonautul rus Valentina Tereşkova pozează într-o fotografie înainte de a se urca în Vostok-6, de la Cosmodromul de la Baikonur, la data de 16 iunie 1963. Ea a devenit prima femeie care a zburat în spaţiu.

Aceste informaţii, de asemenea, au fost ţinute secrete pentru a nu afecta triumful zborului primei femei în spaţiu.

Aterizarea Valentinei Tereshkova a provocat, de asemenea, îngrijorare la centrul de controlul al misiunii. Ea a avut dificultăţi în conducerea navei spaţiale, iar comunicarea cu centrul de control s-a întrerupt chiar înainte de începerea aterizării, a dezvăluit mai târziu generalul Nikolai Kamanin, care era responsabil la acea vreme cu industria spaţială sovietică.

Tereşkova s-a catapultat în afara capsulei sale spaţiale şi s-a paraşutat, conform unei proceduri standard la acea vreme, pentru a ateriza în Munţii Altai din sudul Siberiei.

Dar centrul de control al zborului nu a cunoscut unde se afla Tereşkova la două ore după ce ea a revenit pe Pământ, recunoaşte în memoriile sale constructorul de nave spaţiale Boris Chertok.

Echipele de salvare au găsit-o în cele din urmă la zeci de kilometri distanţă de locul aşteptat.

Tereşkova a declarat în interviuri că în timpul aterizării s-a lovit la nas de vizorul căştii sale şi a trebuit să-şi acopere vânătăile cu fard în timpul ceremoniilor oficiale.

După Tereşkova, cea de-a doua femeie ce a mers în spaţiu a fost, de asemenea, din Uniunea Sovietică: Svetlana Savitskaya, în 1982. În 1983 a urmat prima femeie din SUA, Sally Ride.

De atunci, mai mult de 40 de femei au plecat în spaţiu, printre ele numărându-se o singură rusoaică - Yelena Kondakova, în 1994 şi 1997.

Medicul Yelena Dobrokvashina s-a antrenat timp de 14 ani pentru zborul în spaţiu într-o misiune la care ar fi participat doar femei, alături de Savitskaya, misiune care a fost în cele din urmă abandonată.

„A fost, probabil, din cauza şovinismului masculin", afirma Dobrokvashina, acum angajată la Institute of Medical and Biological Problems care se ocupă de cosmonauţi, conform AFP.

„Când ne-am antrenat la Star City, şefii industriei spaţiale s-au divizat: unii au sprijinit proiectul format doar din persoane de sex feminin, în timp ce alţii nu au putut accepta ideea."

Acum, un alt cosmonaut, Yelena Serova, 36 ani, se pregăteşte pentru o misiune de şase luni la Staţia Spaţială Internaţională, programată anul viitor.

Vorbind la AFP, ea a numit-o pe Tereşkova „o personalitate eroică, femeia secolului".

„Dacă totul merge bine şi zborul meu merge mai departe, acesta va fi un semnal pentru a încuraja mai multe femei să-şi încerce rezistenţa în spaţiul cosmic", a spus ea.

Ca şi Gagarin, Tereşkova a făcut doar un singur zbor spaţial.

Câteva luni mai târziu după zborul său, ea s-a căsătorit cu cosmonautul Andriyan Nikolaev. Mariajul lor a fost „probabil util pentru politică şi ştiinţă", scria generalul Kamanin.

În 1964, a dat naştere unei fetiţe - Yelena. Cuplul a divorţat mai târziu, iar Tereşkova s-a recăsătorit.

După ce a ocupat diverse roluri onorifice în perioada sovietică, la 76 de ani Tereşkova este un parlamentar al Partidului Rusia Unită.

Dar spiritul ei aventuros rămâne: ea a spus în această lună că ar fi „pregătită" pentru un zbor spre Marte, chiar dacă acesta ar presupune o călătorie doar într-un singur sens, fără o revenire pe Pământ.Traducere de George Cristian Podariu după fifty-years-tereshkova-woman-space, cu acordul Phys.org.