Sonda spaţială OSIRIS-REx, aparţinând NASA, a fotografiat un asteroid, numit Bennu, de la o distanţă de doar 690 de metri, urmarea fiind o imagine de o rezoluţie foarte bună a obiectului spaţial amintit.

După ce sonda spaţială a ajuns în apropierea Bennu, echipa de cercetători americană care răspunde de proiectul OSIRIS-REx a observat particule care sunt ejectate în spaţiu de pe suprafaţa asteroidului. Pentru a înţelege care este cauza acestui fenomen, două săptămâni vor fi dedicate observării şi fotografierii asteroidului.

Pentru încă cinci săptămâni, OSIRIS-REx va crea harta detaliată a asteroidului, folosind toate instrumentele ştiinţifice aflate la bordul său: altimetrul laser va realiza harta completă a suprafeţei asteroidului, instrumentul PolyCam va crea o imagine globală de mare rezoluţie, spectrometrul cu emisie termică şi spectrometrul în raze X vor crea hărţi în infraroşu şi raze X. Bennu se apropie de Terra la fiecare şase ani.

Asteroidul Bennu în date:
:: diametrul la ecuator: ~500 m
:: viteza medie: 63 mii km/h
:: perioada de rotaţie: 4,3 ore

 



Misiunea OSIRIS-REx nu este însă doar studierea de la distanţă a asteroidului. Datele colectate în prima parte a misiunii vor fi analizate şi utilizate pentru a doua componentă a misiunii, care constă în colectarea de mostre de material de pe asteroid, prin intermediul unui instrument numit: Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM). Trebuie identificat un loc pe asteroid unde instrumentul de colectare poate fi plasat în siguranţă. Misiunea de colectarea de rocă este planificată pentru vara anului 2020, iar livrarea mostrelor pe Terra se va face în septembrie 2023.

Un alt obiectiv al misiunii este acela de a măsura deviaţia orbitală generată de forţe ne-gravitaţionale (efectul Yarkovsky).

 

Cum Soarele împinge asteroizii (Efectul Yarkovsky)






Cercetătorii au planificat cel puţin două  simulări de apropiere de asteroid, înainte de colectarea de material de pe acesta. Prima simulare presupune apropierea la 125 m deasupra locului de unde se va face colectarea, urmată de revenirea în orbita asteroidului. Pe timpul celei de-a doua simulări se doreşte rămânerea deasupra locului de colectare pentru o perioadă, înainte de revenirea pe orbită; este ceea ce trebuie făcut pe timpul colectării, când sonda spaţială trebuie să rămână stabilă pentru o perioadă scurtă deasupra asteroidului.

 



OSIRIS-REx’s TAGSAM, instrumentul de colectare de mostre de sol de pe asteroid, reprezintă, în fapt, un braţ al sondei spaţiale, care va fi întins către asteroid. La atingerea suprafeţei asteroidului va fi folosit azot pentru a capta praf şi pietre de asteroid.


Misiunea OSIRIS-REx a început în august 2018. Prima imagine a asteroidului Bennu, captată de OSIRIS-REx pe 17 august.

Întreaga misiune poate fi recreată, interactiv, pe site-ul NASA, aici.

 

Sursa: OSIRIS-REx mission

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.