Planeta cu orbita retrogradaSe cunosc peste 500 de planete extrasolare. În ultimii ani însă astronomii au descoperit că unele dintre acestea, care fac parte din categoria planetelor gigante fierbinţi, urmează o orbită retrogradă, în sens invers faţă de rotaţia stelei respective şi a sistemului său. De ce oare?

 

 

Planetele gigante fierbinţi sunt planete asemănătoare cu Jupiter, masive şi gazoase, dar care se află foarte aproape de steaua mamă, la distanţe de obicei mai mici decât este Mercur faţă de Soare. Din această cauză temperatura acestor planete este foarte ridicată.

În Sistemul Solar există o planetă cu mişcare de rotaţie retrogradă. Pe Venus Soarele răsare de la vest. Câţiva sateliţi prezintă şi ei aceeaşi mişcare. Însă o mişcare retrogradă pe orbită nu avem în sistem, toate corpurile mişcându-se în jurul Soarelui în aceeaşi direcţie cu rotaţia acestuia. Acest lucru se întâmplă datorită conservării momentului cinetic, păstrându-se mişcarea de rotaţie iniţială a discului de gaz din care se formează sistemul stelar. De ce atunci aceste planete urmează o orbită greşită şi par să încalce regulile fizicii?

“Acest lucru este straniu şi este cu atât mai ciudat fiind vorba de o planetă atât de aproape de steaua mamă”, spune Frederic A. Rasio, astrofizician la Universitatea Northwestern. “Este nebunesc şi încalcă teoriile de bază ale formării planetelor şi stelelor”.

Se pare că o orbită retrogradă poate apărea când în urma influenţelor gravitaţionale dintre mai multe planete ale aceluiaşi sistem au loc migraţii ale planetelor. Chiar şi în Sistemul Solar este posibil să se fi întâmplat acest lucru la început, când orbitele nu erau stabile şi Jupiter e posibil să fi schimbat locul cu Saturn.

Simulările rulate de echipa de cercetători au luat în calcul o stea similară Soarelui şi două planete, o gigantă gazoasă asemănătoare lui Jupiter şi o alta tot de dimensiuni mari, ambele la distanţe mari de steaua respectivă. Interacţiunea dintre cele două planete o trimite pe cea interioară către stea şi îi schimbă orbita într-una retrogradă. Este efectul mareelor, pe care ambele corpuri le resimt, planeta interioară pierzând o mare cantitate de energie din această cauză.{jcomments on}

 

 

Surse:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-05/nsf-wsp051111.php
http://www.universetoday.com/85585/the-flip-side-of-exoplanet-orbits/

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.