nobel fizica 2009Premiul Nobel pentru fizică, ediţia 2009, a fost acordat după cum urmează: jumătate lui Charles  K. Kao, fost angajat al Standard Telecommunication Laboratories din Harlow, Anglia (în prezent Nortel), şi cercetător la Universitatea Chineză din Hong Kong, iar cealaltă jumătate, împărţită în mod egal, lui Willard S. Boyle şi George E. Smith de la Laboratoarele Bell din Murray Hill, New Jersey, SUA.

 

Charles K. Kao a primit premiul pentru "realizări inovatoare în domeniul transmisiei luminii prin fibra de sticlă în scopul transmisiilor optice de date". În 1966, Charles K. Kao a făcut o descoperire  revoluţionară în domeniul fibrei optice. El a reuşit să pună la punct detaliile matematice ale transmisiei luminii pe distanţe lungi, prin intermediul fibrei de sticlă. Conform calculelor sale a rezultat că folosind o fibră din sticlă de o puritate foarte mare ar trebui să fie posibilă transmiterea semnalelor luminoase pe distanţe mai mari de 100 de kilometri, considerabil mai mult prin comparaţie cu cei 20 de metri ce erau atinşi cu ajutorul fibrelor optice folosite în anii '60. Entuziasmul lui Kao a inspirat şi alţi cercetători, care au împărtăşit viziunea acestuia privind viitorul comunicaţiilor de date pe distanţe lungi. La numai 4 ani, în 1970, prima fibră optică ultrapură avea să fie fabricată cu succes.
Lui Willard S. Boyle şi George E. Smith le-a fost răsplătită "inventarea senzorului digital CCD (Charge-Coupled Device) - un circuit semiconductor de tip senzor de imagine". Tehnologia CCD foloseşte efectul fotoelectric, prin intermediul căruia lumina este transformată în semnale electrice. Provocarea a constat în dezvoltarea unui senzor de imagine care să detecteze semnalele luminoase şi să le transforme într-un timp foarte scurt într-un număr mare de pixeli. Senzorul CCD a luat locul filmului foto convenţional în majoritatea camerelor foto digitale produse în prezent. Dispozitivul CCD a revoluţionat nu numai electronicele personale, ci şi astronomia, permiţând telescopului spaţial Hubble transmiterea de imagini de înaltă rezoluţie în format digital.

Pentru mai multe detalii, accesaţi şi pagina web a Comitetului Nobel dedicată acestor premii.


Sursa: aici

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.