Beneficiile cercetarii stiintificeCercetarea ştiinţifică de bază este realizată, prin definiţie, pentru a înţelege mai bine natura fundamentală a Universului. O întrebare din ce în ce mai des auzită în aceste vremurile tulburi se referă la beneficiile reale de pe urma investiţiilor în cercetare.

 

 

Cu toate că există suficiente dovezi cum că investiţia în cercetări fundamentale aduce plusuri economice pe termen lung mult mai mari decât investiţia iniţială, vremurile grele pe plan economic aduc întrebări de tipul: “Ce beneficii avem de pe urma acestei investiţii în cercetarea din fizica particulelor?”

 

Cercetarea în fizica particulelor are beneficii reale pentru societate

David Harris, editorialist şef al revistei de popularizare a fizicii particulelor Symmetry. Este redactată de laboratoarele americane Fermilab şi SLAC şi este trimisă gratuit oricui o cere, chiar în ediţia tipărită.

 

Beneficiile care apar de pe urma studiului fizicii particulelor sunt imense, dar de obicei nu sunt popularizate în maniera preferată de către economişti şi legiuitori, adică în termeni de impact economic cuantificabil. Deci ce înseamnă pentru economie faptul că tehnologia din domeniul fizicii particulelor a dus la dezvoltarea unor echipamente şi tratamente medicale care pot salva vieţi? Ce înseamnă faptul că partea hardware a calculatoarelor şi infrastructura se îmbunătăţesc mai repede decât ar face-o în mod normal, sau că pneurile automobilelor noastre sunt mai ieftine, mai sigure şi mai ecologice datorită folosirii tehnologiei acceleratoarelor de particule? Ce înseamnă faptul că domeniul fizicii particulelor pregăteşte o forţă de muncă cu pregătire înaltă, care va lucra în  ştiinţă, industrie şi comerţ, prin metode mult mai avansate decât cele clasice? Sincer, nu putem încă să cuantificăm impactul pe care fizica particulelor le are asupra societăţii noastre altfel decât făcând apel la estimări imprecise.

Ştim cu siguranţă că investiţiile în fizica particulelor reprezintă o cheltuială semnificativă. De exemplu, Departamentul American al Energiei a contribuit cu 600.000.000 de dolari pentru dezvoltarea LHC (Large Hadron Collider), în deceniul trecut. În acea perioadă, această sumă ar fi putut reprezenta doar plata a câteva salarii ale unor manageri de top, cu salarii anuale de 15-20.000.000 de dolari pe an. Cu toate acestea, banii au fost folosiţi pentru a angaja sute de fizicieni şi ingineri americani, pentru a oferi oportunităţi de muncă altor mii de savanţi, dar a şi susţinut segmentul de industrie americană care producea componente pentru LHC. Acest segment al industriei este mult mai dotat în prezent şi este capabil de producerea unor echipamente de înaltă performanţă, cât şi de furnizarea unor servicii de care alte segmente sociale şi industriale au nevoie, mai ales pe domeniul medical. Deci cum putem cuantifica aceste beneficii?

Agenţiile guvernamentale de finanţare a cercetării îşi pot justifica investiţiile mai uşor atunci când se poate vorbi de cifre concrete, pentru a înfăţişa modul în care ceea ce s-a investit a ajutat deja în mod concret economia. Cu toate că aceste agenţii  sunt convinse de valoarea pe care fizica particulelor o are pe termen lung, nu pot oferi încă o descriere pentru a demonstra că decizia lor de a susţine fizica şi ştiinţa aduce beneficii nete  economiei. Fizica particulelor trebuie să ceară un studiu independent, transparent, realizat de experţi care să evalueze cantitativ impactul cercetării în fizica particulelor asupra economiei, pentru a ajuta agenţiile de finanţare să argumenteze mai departe guvernului ceea ce este esenţial în această ecuaţie: că investiţia în cercetarea fundamentală aduce multe beneficii economice, cât şi sociale, pe toate planurile, într-o mulţime de moduri concrete.

Comunitatea fizicii particulelor este convinsă că evaluarea finală va fi pozitivă. Această evaluare finală nici măcar nu va ţine seama de valoarea de a descoperi răspunsuri la cele mai de bază întrebări ale oamenilor despre Univers, ci va măsura doar valoarea economică a cercetării fundamentale.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului The benefits of particle physics, cu acordul editorului.
Traducător: Andrei Butilcă

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.