Înainte ca furnicile să sape tunelurile, forțele din sol sunt aliniate aleator (stânga), după, acestea se aliniază în jurul tunelului

Coloniile de furnici au capacitatea de a construi tuneluri sub pământ, lungi de metri, unde să locuiască milioane de membri ai coloniei și care să dureze zeci de ani.

Cercetători de la Institutul de tehnologie California au desfășurat un experiment cu 15 furnici  din specia Pogonomyrmex occidentalis într-un container cu jumătate de kilogram de sol pentru a observa cum anume acționează furnicile.

Aceștia au observa în condiții de laborator cum, instinctiv, furnicile au dezvoltat de-a lungul evoluției speciei un mecanism inteligent, complex, prin care elimină solul pentru a săpa galeriile într-un mod sigur; mărimea, forma și orientarea tunelurilor este astfel încât evită prăbușirea solului peste furnici. Acestea „sapă” în așa fel încât formează „arcuri” ce reduc forțele ce acționează pe particulele de sol de pe suprafața tunelurilor.

Metoda aplicată de furnici ar putea fi pusă în practică de oameni prin roboți-mineri, care să sape fără a pune în pericol vieți umane.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.