O succesiune de dezastre naturale fără precedent au străbătut globul în ultimele săptămâni. Au existat inundații grave în China și în Europa de Vest, valuri de căldură și secetă în America de Nord și incendii în zona sub-arctică (numită și Subarctica, regiunea este situată în sudul imediat al Arcticii).

Un raport anual privind vremea din Marea Britanie indică faptul că evenimentele extreme devin obișnuite în climatul cândva blând al țării. În august 2020, temperaturile au atins 34° C în șase zile consecutive în sudul Angliei, inclusiv cinci nopți în care mercurul a rămas peste 20° C. În viitor, verile britanice vor consemna probabil temperaturi mai mari de 40° C în mod regulat, chiar dacă încălzirea globală este limitată la 1,5° C.

Între timp, recordul național canadian de temperatură a fost spulberat în iunie 2021, cu 49,6° C înregistrate în Lytton, Columbia Britanică - un oraș care a fost aproape distrus de incendii sălbatice câteva zile mai târziu.

Multe dintre aceste evenimente i-au șocat pe oamenii de știință din domeniul climei. Înregistrarea temperaturii record din Lytton, de exemplu, a fost cu mult peste cele stabilite în timpul valurilor de căldură anterioare din regiune. Unii oameni de știință cred că e posibil să fi subestimat viteza cu care se va schimba clima.

Sau poate am înțeles greșit evenimentele meteorologice extreme și modul în care încălzirea globală le va influența?


Totul este conectat

Inundațiile și incendiile sălbatice nu sunt evenimente independente, ci sunt rezultatul numeroaselor interconectări și bucle de feedback în sistemul climatic. Luați inundațiile fulgerătoare de la mijlocul lunii iulie din Londra. Acestea au fost cauzate de furtuni de vară, care au fost la rândul lor influențate de aerul cald care s-a ridicat de pe suprafața Pământului și care s-a acumulat în timpul valului de căldură precedent, pregătind terenul pentru ploile care aveau să urmeze. Între timp, incendiile din vestul SUA sunt o catastrofă facilitată de seceta îndelungată.

Clima Pământului este complexă, dinamică și haotică, cu interacțiuni și fluxuri de energie între sol, ocean și atmosferă. Ideea că oamenii de știință pot studia o parte a acestui sistem în relativă izolare este greșită. Dar nu a fost la îndemână să înțelegem toate aceste sisteme complexe, așa că oamenii de știință au trebuit să le împartă în bucăți gestionabile, încadrându-le în sisteme și modele liniare. Acestea au fost adesea împărțite între discipline științifice la care majoritatea dintre noi suntem încă oarecum limitați în zilele noastre, cum ar fi științele atmosferice, hidrologia, științele sistemelor terestre sau ingineria.

Drept urmare, suntem obișnuiți să tratăm fiecare pericol natural independent de altul. Dar este nevoie de mai mult decât ploaie pentru a crea o inundație și de mai mult decât o scânteie pentru a declanșa un incendiu. Toate elementele sistemului nostru climatic - și pericolele pe care le produce - sunt conectate într-un fel sau altul.

Nu aceste interacțiuni sunt noi, ci doar că nu ne-am gândit întotdeauna la ele într-un mod atât de asociat. Poate părea șocant atunci când avem dezastru după dezastru, aparent într-o succesiune din ce în ce mai rapidă. Acest lucru se datorează faptului că suntem instruiți să ne gândim la pericolele meteorologice în mod fragmentat, concentrându-ne pe un singur tip - o secetă sau o inundație, de exemplu - la un moment dat. Aproape toate evaluările riscurilor subestimează riscurile asociate evenimentelor interconectate.

Dar pe măsură ce clima noastră continuă să se încălzească, lucrurile se schimbă. Modul în care aceste pericole și cauzele lor interacționează se schimbă rapid, punând sub semnul întrebării însăși definiția evenimentelor meteorologice extreme.

Interconectările dintre evenimentele meteorologice extreme au fost, până de curând, neglijate în mare măsură de comunitatea științifică. Dar există acum proiecte de cercetare internaționale  care au ca obiectiv cartografierea acestor relații complexe.

Evenimentele compuse” - un termen adoptat de IPCC în 2012 - descriu rezultatele unei combinații de cauze care depășesc în cele din urmă capacitatea unui sistem de a face față. Acestea includ evenimente în care un pericol ca un incendiu a fost agravat de ceva care pregătise mediul, cum ar fi seceta.

Atenția cu privire la aceste evenimente compuse ar trebui să influențeze modul în care ne trăim viața într-o lume mai caldă. Sunt necesare mai multe cercetări interdisciplinare, precum și noi abordări pentru evaluarea riscurilor de dezastru și adaptarea la schimbările climatice care privesc toate pericolele provocate de vreme și interacțiunile lor complexe și în schimbare.

Progresele în simularea computerizată a fenomenelor climatice înseamnă că putem face mai mult din acest tip de știință; iar criza climatică ne spune imperativ că trebuie să facem mai mult.

Traducere și adaptare după TheConversation

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.