În imagine vedeți o planetă în formare (pata luminoasă din partea dreaptă). Zona neagră centrală „ascunde” astrul sistemului solar și este rezultatul blocării artificiale a luminii stelei.
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Benisty et al.

O altă premieră spectaculoasă din domeniul astronomiei: cele mai clare imagini ale unui satelit natural al unei exoplanete (planetă din afara sistemului nostru solar) au fost obținute cu ajutorul „The Very Large Telescope” (VLT) din Deșertul Atacama, Chile.


Până în prezent astronomii au descoperit nu mai puțin de 4.438 de exoplanete orbitând stele, dar niciodată până acum nu au obținut imagini cu procesul de formare a unor sateliți naturali ai acestora planete (nu pentru că nu ar fi sigur că există, ci pentru că sunt prea mici pentru a fi detectați).

Citește: Care sunt tehnicile de detectare a exoplanetelor?

Este foarte interesant că ce vedeți în imaginile din acest articol nu sunt reprezentări grafice, ci imagini reale surprinse de telescop. Deci astronomii chiar au reușit să capteze pentru prima dată instantanee ale lungului proces de formare a unui sistem solar.

Citește: Există vreo imagine a unui alt sistem solar?



În imagine, în centru, este steaua sistemului solar, iar în dreapta planeta PDS70c
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Benisty et al.

Această realizare deosebită va ajuta la înțelegerea mai bună a modului în care se formează planetele și sateliții lor naturali. Deși există multiple teorii, este dificil de spus care este adevărată, pentru că nu există posibilitatea testării acestora. Observații astronomice sistematice ar putea lămuri însă misterul.


Ce au fotografiat, în fapt, astronomii?

Astronomii au fotografiat, cu ajutorul VLT, un sistem solar tânăr, a cărui stea s-a „născut” acum doar 6 milioane de ani și se află la circa 370 de ani-lumină. Spre comparație, sistemul nostru solar are circa 4,6 miliarde ani, o treime din vârsta universului (13,8 miliarde ani). Steaua a fost denumită PDS70. În jurul stelei se află încă, vizibil, un disc de gaz din care s-au format două protoplanete, PDS70b și PDS70c. Și alte planete sunt în formare. Ambele exoplanete au fost descoperite de VLT în 2018 (PDS70b) și în 2019 (PDS70c).

Satelitul natural în formare identificat de astronomi (și mai vizibil în imaginea de mai jos) se află în proximitatea planetei PDS70c. Discul planetei conține, după astronomi, suficient material pentru a crea trei sateliți de mărimea Lunii.

 

 

Deși imaginile directe cu formarea planetelor și a sateliților lor naturali sunt astăzi extraordinare, acestea vor deveni în viitorul apropiat rutină, odată cu evoluția rapidă a tehnologiei, pe măsură ce noi telescoape devin operaționale.

 

Călătorie către PDS70 în 50s







Sursa: NYTimes

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.