Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, în România și în restul lumii. Sunt motive ce țin de biologie și de stilul de viață care explică această diferență.


Dacă vă uitați la structura populației României pe grupe de vârstă și sexe o să observați că femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Și asta nu este valabil doar în România, ci pretutindeni. Dar de ce este așa?

Una peste alta, o diferență de circa 2 ani între femei și bărbați în longevitate este dată de biologie, iar alți 2-3 ani de stilul de viață (vezi detalii mai jos).


1. Hormonii sexuali


Femeile produc mai mult estrogen și mai puțin testosteron decât bărbații.  Asta este important, pentru că estrogenul protejează împotriva unei serii de afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Pe de altă parte, niveluri ridicate de testosteron au fost corelate cu cancerul de prostată la bărbați și cancerul de sân la femei.

În plus, testosteronul este corelat cu un comportament mai riscant și niveluri ridicate de agresiune, care pot pune individul în situații periculoase, uneori chiar mortale.


2. Cromozomii

Femeile au doi cromozomi de tip X, pe când bărbații au un cromozom X și unul Y. Cromozomul Y este un fel de cromozom X cu ceva material genetic lipsă. Cei doi cromozomi X ai femeilor permit soluții suplimentare dacă apare o mutație nocivă într-unul dintre cromozomii X. În cazul unor boli ca hemofilia sau distrofia musculară Duchenne acest „amănunt” contează.

Cromozomii
Cromozomii bărbatului (a se observa în partea dreaptă cromozomul Y)


Citește și: Cum se decide sexul viitorului copil


3. Alcoolul, țigările și dieta

Bărbații tind să fumeze mai mult (35 %, comparativ cu 6 % femeile, la nivel global) și să consume mai mult alcool.

Pe de altă parte, bărbații, comparativ cu femeile, preferă mâncările mai grase și fast-foodul.

Iar femeile sunt mai înclinate să viziteze un doctor, cu 33 % mai mult decât bărbații.

Dacă luăm în calcul și faptul că bărbații sunt implicați mai des în activități și slujbe mai periculoase, tendința bărbaților de a risca mai mult, atunci avem un tablou care descrie suficient diferențele dintre bărbați și femei și care explică în bună măsură de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații.



Sursa: LiveScience

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.