În doar câteva zile detectoarele de unde gravitaționale LIGO și Virgo au identificat pentru prima oară coliziuni între o gaură neagră și o stea neutronică.

În ianuarie 2020 detectoarele de unde gravitaționale LIGO și Virgo au identificat unde gravitaționale generate de coliziunea dintre două obiecte cosmice extreme, găuri negre și stele neutronice. Observațiile au fost făcute la câteva zile una de alta. Cercetătorii au publicat recent rezultatele analizei semnalelor captate în The Astrophysics Journal Letters.




Atât stelele neutronice, cât și găurile negre sunt relicve ale unor stele masive. Atunci când o stea cu masa de cel puțin 8 ori cât cea a Soarelui nostru își „epuizează combustibilul” (când procesele interne ale stelei nu mai compensează presiunea gravitațională) are loc o explozie spectaculoasă, denumită „supernovă”, extrem de strălucitoare. Ce rămâne? Ori o gaură neagră, ori o stea neutronică.

Stelele neutronice sunt, de regulă, de 1,5 - 2 ori mai masive decât Soarele, dar sunt extrem de dense; atât de dense, că atomii nu-și mai pot menține structura, dizolvându-se într-un „curent” de quarcuri libere și gluoni (particule care formează nucleul atomic, alcătuind protonii și neutronii).

Găurile negre sunt obiecte cosmice încă și mai enigmatice. Nu există o limită superioară a masivității acestora. Elementul comun ale găurilor negre este granița lor, denumită „orizontul evenimentelor”, care indică locul care, odată trecut, nu mai permite revenirea în universul „normal”, din afara găurii negre. În centrul găurilor negre se află o „singularitate”, un loc cu densitate și curbură a spațiu-timpului infinite, un loc, așadar, în care legile cunoscute ale fizicii nu se mai aplică.

Perechi „gaură neagră - stea neutronică” au fost considerate posibile de multă vreme, dar acestea nu au fost identificate până la aceste observații din ianuarie 2020.


Citește și:
Povestea primei detecții de unde gravitaționale
Istoria completă a găurilor negre
Ce este în interiorul unei găuri negre
Prima imagine a unei găuri negre
Ce ai vedea dacă te-ai prăbuși într-o gaură neagră?


Sursa: TheConversation

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.