Ce este mai rău în materie de schimbări climatice se apropie rapid, afectându-i mai mult pe copiii și nepoții noștri, decât pe generația actuală de adulți.

Efectele unui incendiu în Pădurea Amazoniană


AFP, cea mai veche agenție de știri din lume, a obținut cumva acum câteva zile, în ciornă, raportul cu privire la schimbările climatice al IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), care este un organism ONU și cel mai important grup de cercetători pe subiectul schimbărilor climatice. AFT nu a făcut public raportul (care are circa 4.000 de pagini), dar l-a citit și a prezentat ce li s-a părut mai important.

Raportul IPCC ar urma să fie publicat în primăvara anului următor. Citind extrasele din raport ale AFP (sunt, pe scurt, prezentate mai jos), am avut impresia întrucâtva că suntem în filmul „Melancolia” (2011) al regizorului Lars von Trier, unde Pământul este pe cale să se lovească cu o planetă interstelară numită Melancolia.

Iată principalele concluzii, așa cum au fost ele prezentate de AFP.

1. Schimbările climatice vor reconfigura viața pe Terra în mod fundamental în următoarele decenii, chiar dacă omul va reuși să țină sub control emisiile de gaze cu efect de seră.

2. În 30 de ani multe specii vor dispărea, multiple boli se vor răspândi pe suprafețe mari ale globului, unele orașe vor fi amenințate de ridicarea nivelului apei oceanelor.

3. Alegerile pe care le facem acum vor determina dacă progresăm ori doar supraviețuim în secolul XXI.

4. Viața pe Terra își poate reveni după o schimbare climatică abruptă prin apariția unor noi specii și crearea unor noi ecosisteme. Specia umană nu-și va reveni însă.

5. Acordul de la Paris din 2015, cu privire la climă, adoptat de 300 de națiuni, a stabilit ca țintă o încălzire suplimentară sub 2 °C, 1,5 °C, dacă e posibil (în raport cu era preindustrială). Dar recent Organizația Meteorologică Mondială (WMO) a avansat ipoteza că se va depăși pragul de 1,5 °C până în 2026 cel puțin o dată (40 % probabilitate). Și 1,5 °C va fi prea mult pentru unele animale, care nu se vor putea adapta și vor dispărea. Recifurile de corali sunt un exemplu în acest sens.

6. O lume în continuă încălzire a dus deja la sezoane mai lungi de incendii, a dublat zonele ce pot fi distruse de aceste incendii, iar sistemul de producție a hranei a fost afectat serios.

7. Ritmul actual de adaptare nu este adaptat la riscurile climatice viitoare.

8. Zeci de milioane de oameni (suplimentar față de situația curentă) se vor confrunta cu foametea cronică până în 2050. Alte 150 de milioane vor experimenta sărăcia extremă în 10 ani, dacă inegalitățile dintre săraci și bogați continuă să se mărească.

9. În 2050 sute de milioane de oameni din orașele de coastă vor fi supuși riscului de inundații, iar furtuni din ce în ce mai frecvente vor lovi aceste zone.

10. Dacă temperatura globală crește cu 1,5 °C, circa 350 de milioane de oameni vor fi afectați de lipsa apei, pe fondul secetelor severe. 410 milioane, dacă temperatura crește cu 2 °C. Iar cele 2 grade suplimentare vin și cu valuri de căldură extreme și potențial letale.

11. Dacă temperatura medie globală crește cu 2 °C este posibil ca stratul de gheață de pe Groenlanda și Antarcticul de Vest să se topească și să ridice nivelul apei oceanelor cu 13 m!

12. O altă evoluție catastrofală ar putea fi transformarea pădurii tropicale din bazinul Amazonului în savană. În plus, miliarde de tone de carbon ar putea fi eliberate în atmosferă din permafrostul din Siberia.

13. În viitorul apropiat zone ca estul Braziliei, Asia de Sud-Est, regiunea Mediteranei, China centrală și zonele de coastă de pretutindeni vor fi afectate de secetă, valuri de căldură, cicloane și inundații.

14. Problema este extrem de complexă, pentru că pe lângă încălzirea globală, omenirea se confruntă și cu: distrugerea unor habitate ale unor animale, supra-exploatarea, poluarea, apariția unor specii invazive în zone netradiționale (care afectează ecosistemele) pentru acestea și răspândirea bolilor.

15. Trecerea la o dietă bazată pe plante ar putea ajuta, căci ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 70 %. Cumpărarea de mașini electrice și plantarea de copaci nu va schimba însă fundamental situația. Este nevoie o schimbare la toate nivelurile: individual, al comunităților, al afacerilor, instituțiilor și guvernelor. Trebuie să ne redefinim modul de viață și consum.

Așteptăm varianta finală a raportului, dar cel mai probabil AFP a surprins deja esența acestuia...


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.