Artificiile sunt o clasă de instrumente pirotehnice explozive folosite în scopuri estetice, culturale şi religioase. Un joc de artificii este o prezentare a efectelor produse de instrumentele pirotehnice. Artificiile pot lua diferite forme pentru a produce cele patru efecte primare: sunet, lumină, fum şi materiale plutitoare (confetti spre exemplu). Pot fi create pentru a arde cu flăcări şi scântei de diferite culori, în principiu roşu, portocaliu, galben, albastru, verde, violet, argintiu şi auriu. Jocurile de artificii sunt comune în toată lumea şi sunt punctele importante a multor celebrări culturale şi religioase.Primele atestări documentare despre artificii datează din secolul al VII-lea, în China, locul unde au fost inventate. Artificiile au fost folosite să acompanieze mai multe festivităţi. Sunt o parte din cultura chineză şi au originile în această ţară. Ulterior, s-au extins şi în alte culturi şi societăţi.O poveste tradiţională chineză spune că un bucătar a creat o combinaţie de salpetru, cărbune şi sulfură. Această combinaţie a luat foc, iar bucătarul a dus practica la un alt nivel şi a introdus combinaţia într-o tulpină de bambus. A explodat şi astfel au luat naştere primele artificii.

Europenii au descoperit artificiile şi praful de puşcă atunci când au început călătoriile spre est. Se spune că ori cruciaţii ori Marco Polo au importat pentru prima dată praful de puşcă şi artificiile din China. Oricine ar fi responsabil pentru acest fapt, localnicii europeni au primit cu uimire aceste descoperiri. Regina Elisabeta a II-a a creat chiar şi un post oficial de Maestru al Focului care se asigura că jocurile de artificii decurg aşa cum ar trebui.

Artificiile nu au ajuns în America până în secolul al XVII-lea. Europenii au luat cu ei artificii pentru a sărbători şi pentru a le folosi împotriva băştinaşilor.

În zilele noastre, artificiile sunt folosite în toată lumea pentru a celebra evenimente majore şi zile de sărbătoare, publice sau private. Guvernele cheltuiesc milioane de dolari pentru a se întrece între ele cu jocuri de artificii spectaculoase.

Un record mondial s-a stabilit la trecerea în noul an 2014 în Dubai pentru cele mai multe artificii aprinse într-o singură reprezentaţie coordonată. Au fost necesare zece luni de planificare şi peste 500.000 de artificii care s-au epuizat la sfârşitul unei reprezentaţii ce a durat în jur de şase minute.

 

 

 

Preluare de pe AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)


Dacă găsiţi scientia.ro util, susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Găzduire 2019: 485 €. Donat: 106.55


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!