Bluetooth, tehnologie wireless peer-to-peer cu un consum redus de energie, a fost creat într-un laborator Ericsson din Lund, Suedia, în 1990 şi a devenit un standard global de conexiuni wireless pe distanţe scurte. Atunci când tehnologia a sărbătorit 10 ani de existenţă, cantitatea de dispozitive Bluetooth livrate în zece ani a fost deja de 2 miliarde. Astăzi tehnologia este folosită nu doar la telefoanele mobile şi PC-uri, dar şi de aproape toate dispozitivele electronice de larg consum, dispozitive medicale de sănătate, sport şi aparate de fitness, maşini şi case.


Dr. Jaap Haartsen este numit de Oficiul de Brevete Eureopean ca ''tatăl Bluetoothului''. Haartsen spune: ''Tehnologia Bluetooth a devenit un standard pentru comunicaţii dispozitiv-la-dispozitiv. Deşi contestat frecvent, aceasta a devenit un succes imens pe care nu l-am prevăzut, sunt foarte mândru şi onorat să fie nominalizat de către Oficiul European de Brevete cauza fiind.. brevetele mele legate de bazele Bluetooth-ului''.

Dr. Haartsen a lucrat cu o echipa de ingineri Ericsson pentru a aduce Bluetooth pe piaţă. Cel mai apropiat partener al său, Sven Mattisson, îşi aminteşte atribuirea lor: ''Am vrut sa înlocuim cablurile, fără a folosi mai multă putere decât un cablu''.

Ericsson s-a concentrat pe activităţile de cercetare şi dezvoltare încă de la începuturile sale în 1800. Lider în tehnologie a avut avantajul competitiv î sprijinirea companiei şi dezvoltarea afacerilor. AXE, primul sistem de comutare digitală, a fost făcut de Ericsson şi a jucat un rol-cheie în trecerea tehnologiei de la analog la digital în reţelele fixe de comunicaţii de linie.

Ericsson a condus dezvoltarea tehnologiei de comunicare şi a fost întotdeauna un element cheie care contribuie la standardizarea globală.

Din 2004 până în prezent capabilităţile de criptare sunt mai mari şi asocierea mai uşoară între dispozitivele compatibile Bluetooth. Bluetooth Special Interest Group are sediul central mondial în Bellevue, Washington, cu alte birouri din întreaga lume. Scopul lor este de a încuraja dezvoltarea, cercetarea şi punerea în aplicare a tehnologiei software-ului Bluetooth.

Preluare de pe AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)