Dryopithecus (un strămoş al gorilei)

Sigur, aceasta este o întreprindere dificilă, cu răspuns incert, cel puţin deocamdată. Noile descoperiri de fosile din ultimele zeci de ani şi noile tehnici de cercetare au generat progrese impresionate în privinţa stabilirii originii omului.Deşi nu există o vechime acceptată de toţi cercetătorii din domeniu, se consideră că omul s-a desprins de strămoşul comun al nostru şi al maimuţelor acum circa 10 milioane de ani.

Comparaţia genetică poate indica timpul divergenţei dintre specii cu un strămoş comun. Această comparaţie se bazează pe numărul de diferenţe genetice, care este proporţional cu timpul care a trecut de când strămoşul comun era în viaţă. Această metodă se numeşte "ceas molecular".

Calcularea perioadei scurse de la ultimul strămoş comun până în momentul în care apar două specii separate depinde de populaţia originală din care s-au format cele două specii: cu cât mai mulţi indivizi, cu atât este la o mai mare distanţă în timp strămoşul comun. În cazul unei populaţii iniţiale mari este nevoie de milioane de ani ca cele două specii să se separe.