Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

Cerneala in apaVă propunem în rândurile următoare să efectuaţi chiar voi următorul experiment simplu. Iată de ce aveţi nevoie: apă, cerneală albastră pentru stilou şi un pic de oţet. Luaţi două pahare transparente. Puneţi într-unul dintre ele apă rece de la robinet.

 

 

 

Al doilea pahar umpleţi-l cu apă pe care în prealabil aţi fiert-o până a dat în clocot. Puneţi apoi în fiecare pahar câteva picături de cerneală şi amestecaţi. Ce observaţi? Ce culoare are amestecul din paharul cu apă nefiartă? Dar cel din paharul cu apă fiartă? Ce se întâmplă când în paharul cu apă fiartă adăugaţi acum câteva picături de oţet? Cum puteţi explica aceste reacţii chimice?

Are aşadar importanţă dacă amestecăm cerneală cu apă fiartă sau nefiartă?

Acest experiment de oferă un posibil indiciu despre principiul chimic din spatele picului (substanţa cu ajutorul căreia ştergem cerneala de pe hârtie).

Vă invităm să faceţi chiar voi acest experiment (aveţi nevoie de câteva minute până fierbe apa)! Aşteptăm, de asemenea, comentariile cu observaţiile voastre şi sugestii pentru explicarea fenomenului.