Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

Dualitatea undă-particulă este un concept din fizica particulelor ce atribuie două trăsături aparent contradictorii unui singur lucru. Obiectele cuantice, cum sunt electronii şi quarcurile, sunt adesea descrise ca fiind atât unde, cât şi particule. În fapt, nu sunt nici una, nici alta. Acestea au proprietăţi specifice care le fac să pară atât particule, cât şi unde, dar, în fapt, nu arată a nimic cu care să ne întâlnim în experienţa noastră cotidiană.Aceste obiecte cuantice sunt neclare, distribuite şi indistincte atunci când se propagă prin spaţiu, dar sunt rigide şi indivizibile atunci când intră în coliziune. Nu sunt nici exact unde, nici exact particule.

Cea mai bună vizualizare mentală a modului în care se comportă un electron ori un quarc este una suprarealistă. Imaginaţi-vă că tulburaţi apa pe un mal al Mării Negre, aruncând o piatră în aceasta. Valul generat se propagă de-a lungul mării, amestecându-se cu alte valuri, pierzându-şi identitatea ca obiect distinct. Dar când ajunge pe celălalt mal impactul iniţial asupra apei se reconstruieşte integral.

Deşi este contraintuitiv, aşa funcţionează natura la nivelul său fundamental.

Pentru explicaţii mai detaliate privind dualitatea undă-particulă, citiţi şi:
:: Dualitatea corpuscul undă
:: Ciudăţenii cuantice: corpuscul şi undăTraducere după wave-particle-duality cu acordul editorului