VulcanEvident, un vulcan care erupe te poate ucide în mai multe moduri directe- de obicei, prin căldură şi/sau forţă explozivă. Dar există câteva modalităţi rare şi ciudate de a muri în apropierea unui vulcan. Ştiai că un vulcan îţi poate face capul să explodeze?

 

 

 

 

Sau că îţi poate topi faţa cu acid clorhidric?

Urmează 10 moduri complet nebune de a muri din cauza unui vulcan.

1. Gaze otrăvitoare. Două persoane au fost ucise aproape de Muntele Kilauea în anul 2000, plămânii lor fiind umflaţi, iar pielea lor fiind distrusă de acid clorhidric. Vulcanii pe cale să erupă, care pot părea siguri datorită faptului că lava curge încet de la ei până la mare, creează unele dintre cele mai fatale hazarduri vulcanice (poate pentru că dau oamenilor o falsă senzaţie de securitate). Atunci când lava ajunge la mare, clorura din sarea mării şi hidrogenul din apă reacţionează şi formează acid clorhidric. Cum apa se evaporă, aburii cară şi un nor de acid cu ei. Schimbările bruşte ale vântului pot împinge norul direct spre spectatorii imprudenţi. Acest nor toxic este cunoscut şi sub denumirea de abur de lavă (în engleză „laze”, de la „lava haze”).

2. Proiectile ce zboară. Când lava se întâlneşte cu apa, lava se răceşte foarte repede. Răcirea contractă lava, iar tensiunea bruscă poate face ca bucăţi din aceasta să zboare în aer. Aceste bucăţi, numite tephra, pot zbura destul de departe, fiind surprinzător de mari - şi provoacă o cantitate semnificativă de daune în cazul în care te lovesc.

3. Căderea în apă de mare fierbinte. În locul în care lava ajunge în mare, apa devine destul de fierbinte. Temperatura lavei este de peste 2000° F. Lava răcită formează cioburi şi grămezi, stivuite neuniform de-a lungul ţărmului. Alt val de lavă curge peste acestea, formând deasupra un strat aparent solid. Din păcate, acest întreg aranjament, cunoscut sub numele de banc de lavă, este foarte instabil. Atunci când se prăbuşeşte, oricine ar sta în picioare pe el, va cădea în apa de mare fierbinte.

 

Vulcan

 



4. Mersul cu bicicleta pe povârniş. Sună a fi o idee destul de interesantă - să iei un autobuz până la marginea superioară a unui vulcan, apoi să cobori cu bicicleta pe un drum pietruit. Să cobori un povârniş cu bicicleta, având ca fundal un vulcan, sună minunat, dar este, de asemenea, şi periculos. Turiştii care au făcut acest lucru (câţiva dintre aceştia erau biciclişti experimentaţi), au pierdut controlul, s-au prăbuşit în roci sau au intrat în traficul de sens opus, atunci când această practică era permisă. Problema a devenit atât de serioasă, încât după multe accidente, unele dintre ele fatale, National Park Service a interzis călătoriile comerciale cu bicicleta în Parcul Naţional Haleakala.

5. Explozia capului. Ce este în interiorul craniului tău? Creierul tău. Cu ce este plin creierul tău? Cu apă. Ce se întâmplă cu apa când o supraîncălzeşti instantaneu? Se transformă în aburi. Ce se întâmplă cu volumul apei atunci când se transformă în aburi? Se extinde. Rapid. Violent. Deci atunci când un val piroclastic, un flux de gaz şi particule ce pot atinge temperaturi mai mari de 1000° F, îţi acoperă oraşul, o să semene destul de mult cu o versiune a filmului Scanners. Exact ceea ce s-a întâmplat cu locuitorii din Herculaneum în anul 79 d.Hr.

6. Valuri fierbinți. Vă amintiţi acele prăbuşiri ale bancurilor de lavă? Ei bine, ca să mori, nu trebuie să fii neapărat pe un astfel de banc atunci când acesta se prăbuşeşte. Dacă eşti în apropiere, s-ar putea să fii invadat de valuri fierbinţi atunci când are loc prăbuşirea.

7. Smog vulcanic. Toate gazele nocive şi particulele aruncate în aer de vulcani, se pot amesteca şi forma smog vulcanic ( în engleză „vog” de la „volcanic smog”). Smogul vulcanic nu te ucide imediat, dar inhalarea de particule şi gaze de sulf pe termen lung poate cauza probleme ale plămânilor şi poate face lucrurile foarte rele pentru oamenii cu astm şi alte condiţii preexistente. Mai rău, particulele din aer agravează alte probleme de poluare, crescând ploaia acidă, ceea ce duce în continuare la agravarea problemelor respiratorii.

8. Căderea într-un tub de lavă. Aceşti vulcani pe cale să erupă sunt nişte pericole reale. Cu vulcanii care erup măcar ştii la ce să te aştepţi. Vulcanii pe cale să erupă îşi trimit lava prin tuburile de lavă. Stratul de la suprafaţă se răceşte şi se întăreşte, în timp ce dedesubt curge lavă. Această suprafaţă poate fi subţire şi instabilă. Ceea ce pare un loc sigur pe care să te plimbi poate rapid să cedeze, dezvăluind lava de dedesubt, creând ceea ce este cunoscut ca „skylight”. Dacă pici în lavă, nu e prea bine. Chiar dacă tubul este inactiv, vei cădea o distanţă destul de mare până să dai de piatră. Odată, o femeie şi-a rupt amândouă picioarele după ce a căzut într-un tub de lavă din Parcul Naţional Kilauea.

9. Sufocarea. Unul dintre cele mai subtile moduri prin care un vulcan poate ucide este, de asemenea, cel mai devastator. În anumite condiţii, activitatea vulcanică de la fundul unui lac adânc poate infuza apa cu o cantitate mare de CO2. Lacurile reci au adesea straturi stratificate de temperatură. Trepidaţiile sau alţi factori pot determina lacul „să se întoarcă”. Astfel, CO2 este eliberat brusc. Pentru că este extrem de rece şi dens, poate să plutească la nivelul solului. Oricine este prins în acest nor, nu va mai găsi oxigen pentru a respira. În 1986, exact acest scenariu s-a întâmplat în Lake Nyos, Cameroon. Un kilometru cub de CO2 a fost eliberat. Acesta a plutit lângă un sat din apropiere şi a omorât mai bine de 1700 de oameni.

10. Jeturi tephra. Dacă trebuie să înţelegi un singur lucru din acest articol, acesta este: stai departe de bancurile de lavă. Dacă prăbuşirea unui banc nu te va arunca în apă de mare fierbinte, nu te va stropi cu valuri fierbinţi ori nu îşi va deschide o gaură într-un tub activ de lavă, atunci s-ar putea să îţi trimită în faţă un gheizer fierbinte de abur, ce conţine bucăţi mici de lavă încinsă şi bucăţi mari, sticloase de tephra.

 



Traducere după bizarre-ways-a-volcano-can-kill-you.
Traducerea: Irina Duceac

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.