Alcoolii sunt substanţe organice care conţin în molecula lor grupa hidroxil (-OH) legată de un atom de carbon saturat. Poliolii conţin în molecula lor mai multe grupe hidroxil legate de atomi de carbon saturaţi, câte una la un atom de carbon.

 

Denumirea alcoolilor se realizează după una din regulile:

a) denumirea hidrocarburii corespunzătoare + sufixul "-ol":
CH3-OH (metanol)
CH3-CH2-OH (etanol)

b) indice de poziţie care indică poziţia grupei hidroxil în catenă + denumirea hidrocarburii corespunzătoare + prefixul care indică numărul grupelor hidroxil (di, tri, tetra, etc.) + sufixul "-ol":

propantriol(1,2,3-propantriol)

etandiol(1,2-etandiol)

c) alcool + denumirea radicalului hidrocarbonat de care se leagă grupa hidroxil + sufixul "-ic":
CH3-OH (alcool metilic)
CH3-CH2-OH (alcool etilic)

 

 

Proprietăţi fizice

Moleculele alcoolilor se caracterizează prin prezenţa legăturilor (punţilor) de hidrogen, reprezentate mai jos:

punti de hidrogen


Fiind cele mai puternice interacţiuni intermoleculare, legăturile de hidrogen determină puncte de topire şi de fierbere ridicate. Asa se explică de ce alcoolii au puncte de fierbere ridicate în comparaţie cu punctele de fierbere ale altor compuşi organici cu structuri asemănătoare lor. De exemplu, punctul de fierbere pentru CH3-OH este +64,7˚C, iar punctul de fierbere pentru CH3Cl este -23,7˚C.

La temperatură obişnuită, alcoolii inferiori sunt substanţe lichide.

Alcoolii inferiori sunt substanţe miscibile cu apa, adică se dizolvă în apă în orice proporţie, deoarece între moleculele lor şi moleculele apei se formează legături de hidrogen.

Solubilitatea alcoolilor în apă scade cu mărirea catenei şi creşte cu creşterea numărului de grupe hidroxil.


Metanolul
sau alcoolul metilic (CH3-OH) este un lichid incolor, volatil, cu miros specific, miscibil cu apa. Este toxic pentru organismul uman: consumat în cantităţi mici provoacă orbirea, iar consumat în cantităţi mari provoacă moartea, doza letală fiind de 0,15 g/kg corp. Este utilizat ca dizolvant pentru grăsimi, lacuri şi vopsele, la fabricarea aldehidei formice folosite în cantităţi mari la obţinerea unor materiale sintetice sau coloranţi.


Etanolul
sau alcoolul etilic (CH3-CH2-OH) este un lichid incolor, cu gust arzător şi miros specific, miscibil cu apa. Este cunoscut, apreciat şi preparat din cele mai vechi timpuri. Sucurile dulci din fructe fermentează sub acţiunea microorganismelor din drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae), conducând la alcool etilic:
C6H12O6 (glucoză) -> 2 CO2 + 2 C2H5OH (etanol)

Procesul descris de reacţia de mai sus se numeşte fermentaţie alcoolică.

Consumat în cantităţi mici, sub forma băuturilor alcoolice, este un excitant al sistemului nervos. Consumat în doze mari este toxic.

Se oxidează aerob, sub acţiunea enzimelor produse de unele bacterii, la acidul acetic. Procesul se numeşte fermentaţie acetică şi ajută la obţinerea oţetului alimentar din vin:
CH3-CH2-OH + O2 -> CH3-COOH + H2O


Glicerina
(sau 1,2,3-propantriol sau glicerol) este un lichid cu consistenţă siropoasă, incolor, inodor, cu gust dulce şi solubil în apă. Industrial, se obţine din propenă.

Este folosită ca dizolvant în cosmetică, în medicină, la fabricarea săpunurilor, la prepararea lichidelor antigel, la fabricarea unor răşini sintetice etc. O utilizare importantă a glicerinei este ca materie primă pentru obţinerea dinamitei. Prin esterificarea glicerinei cu acid azotic se obţine trinitratul de glicerină, numit impropriu şi nitroglicerină.

 


Credit imagini:
Wikimedia Commons
http://www.chembook.co.uk

Bibliografie: manualele alternative de chimie de clasa a X-a.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.