Ziua de azi în știință și tehnologie:

În 1839 a fost făcută prima imagine a Lunii de către fotograful francez Louis Daguerre. Aceasta a dispărut într-un incendiu care a distrus laboratorul francezului. Prima fotografie a Lunii care a rezistat timpului aparține lui John Adams Whipple și este din 1851.

În 1959 a fost lansată prima sondă spațială destinată pentru a scăpa de gravitația Terrei. Rușii au numit-o inițial „rachetă cosmică”, după care s-au mai gândit și i-au spus Luna 1. Trebuia să se lovească de Lună, dar erori ale sistemului de ghidare a făcut ca aceasta să treacă la 6,400 km de satelit, intrând în orbita Soarelui. Contactul cu Luna 1 a durat 62 de ore de la lansare, până când bateriile s-au epuizat.

În 1960 fizicianul John Reynolds a stabilit vârsta sistemului nostru solar: 4,95 miliarde de ani. Astăzi vârsta acceptată de astronomi este 4,57 miliarde de ani.
Citește și: Cum calculăm vârsta sistemului solar?

În 2004, sonda spațială Stardust, urmărind îndeaproape cometa Wild 2, a colectat pentru prima dată praf lăsat în urmă de cometă, care a fost ulterior adus pe Terra.
Citește și: Coada cometei poate fi și în „fața” acesteia



Alte evenimente din istorie:

În 1492 orașul spaniol Granada s-a predat forțelor creștine, terminându-se astfel 700 de ani de domnie islamică în Spania.

În 1907 Franța devine stat laic, prin intrarea în vigoare a unei legi care separa biserica de stat. 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.