Definiţie: SPAM

Termenul spam (prescurtare de la non-Solicited Pornography and Marketing) se referă la transmiterea masivă şi uneori repetată de e-mailuri nesolicitate către diverse persoane (deţinători de conturi de poştă electronică).

Fenomenul transmiterii de spam s-a dezvoltat odată cu dezvoltarea reţelei globale, Internet. Odată cu răspândirea acestui tip de mesaje nesolicitate, companiile furnizoare de servicii de transmitere a mesajelor electronice (ca Google (Gmail), Microsoft (Outlook) ori Yahoo) au încercat să ţină pasul şi să implementeze algoritmi eficienţi în detectarea şi marcarea ca atare a mesajelor de tip spam.

De ce se se transmit aceste mesaje? Sunt mai multe motive. Prin astfel de mesaje se poate face publicitate la diverse produse, se pot transmite softuri nocive în diverse scopuri ş.a.m.d. Recomandarea specialiştilor în securitatea informaţiei este ca utilizatorii să nu deschidă mesajele de tip Spam. De multe ori fişiere aparent inofensive (un videoclip ce anunţă a fi amuzant) poate infecta computerul şi compromite securitatea acestuia.

Cum se obţin adresele de e-mail de către spammeri (cei care trimit mesajele nesolicitate)? Folosindu-se softuri care recoltează din mediul online adrese de e-mail ori cumpărându-le de la firme care colectează astfel de adrese. De aceea este recomandabil ca ţineţi adresa de e-mail confidenţială, fiind disponibilă doar cunoscuţilor cu care doriţi să corespondaţi. Dacă sunteţi nevoiţi să faceţi publică adresa de e-mail, utilizaţi diverse metode pentru a o face greu de recoltat (o puteţi scrie într-o imagine ori o puteţi scrie de forma nume[at]companie.com).

Spamul nu se manifestă doar prin e-mailuri, ci şi prin programele de chat, pe reţele de socializare (ca Facebook), prin SMS, pe forumuri etc.

Este spamul ilegal? Da. Mai multe detalii găsiţi în articolul 12 al Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

PROPUNE O DEFINIŢIE!





Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.