Dalai Lama, citind pe timpul micului dejun

Dalai Lama este, în fapt, un titlu acordat de poporul tibetan celui mai important lider spiritual al școlii „Pălăria Galbenă” a budismului tibetan, cea mai nouă dintre școlile clasice ale budismului tibetan. Al 14-lea și actual Dalai Lama este Tenzin Gyatso, care trăiește ca refugiat în India.


Iată care este rutina zilnică a lui Dalai Lama:

· Dalai Lama se trezește devreme, la 3 dimineața, și se culcă devreme, la 7 pm.

· Dalai Lama începe ziua cu rugăciuni, meditații și prosternări până la ora 5 dimineața. Ulterior acesta face o scurtă plimbare în jurul spațiilor rezidențiale. Interesant este că folosește tehnologia modernă atunci când situația impune: dacă plouă și nu se poate plimba afară, folosește o bandă de alergat.


· Ia micul dejun la ora 5.30, care constă, de obicei, din terci fierbinte, tsampa (pudră de orz), pâine și ceai. În acest timp ascultă BBC World News în limba engleză.

· De la 6 până la 9 își continuă meditația și rugăciunile de dimineață.

· De la ora 9 dimineața de obicei studiază diverse texte budiste și comentarii scrise de mari maeștri budiști.

· Prânzul este la 11.30, care este unul vegetarian, deși pe timpul vizitelor pe care le face în diverse locuri ale lumii nu menține această dietă cu orice chip. Respectă regulile vinaya, ceea ce înseamnă că nu ia cina.

· Dacă vrea să discute anumite subiecte cu personalul său sau să organizeze audiențe și interviuri, Dalai Lama merge la biroul său de la 12.30 până în jurul orei 15.30.

· La ora 17.00 este ceaiul de seară, urmat de rugăciunile și meditația de seară.

· La ora 19.00, cum menționam la începutul articolului, Dalai Lama se retrage pentru somn.


Câteva date biografice

Pe numele său adevărat Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama s-a născut la 6 iulie 1935 într-un sat de țărani din provincia Amdo din nord-estul Tibetului. La doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, al 13-a Dalai Lama (Thubten Gyatso).

La vârsta de patru ani și jumătate este adus în capitala statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal (politic) și spiritual al Tibetului. Copilăria și-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor, făcând rar vizite familiei.

 


Dalai Lama la 4 ani




Educația inițială

Dalai Lama și-a început educația monahală la vârsta de șase ani. Curriculumul, derivat din tradiția Nalanda, consta din cinci subiecte principale și cinci subiecte secundare.

Subiectele principale au inclus: logica, artele frumoase, gramatica sanscrită și medicina, dar accentul a fost pe filozofia budistă, constituită din cinci mari categorii: Prajnaparamita, perfecțiunea înțelepciunii; Madhyamika, filozofia Căii de mijloc; Vinaya, canonul disciplinei monahale; Abidharma, metafizică și Pramana, logică și epistemologie.

Cele cinci subiecte secundare au inclus: poezia, drama, astrologia, compoziția și sinonimele.



Plecarea în exil

În 1950, după invazia Chinei în Tibet, Dalai Lama și-a asumat puterea politică deplină. În 1954, s-a dus la Beijing și s-a întâlnit cu Mao Zedong și alți lideri chinezii. În 1959, în urma suprimării a revoltei naționale tibetane din Lhasa de către trupele chineze, a fost forțat să fugă în exil. De atunci locuiește în Dharamsala, în nordul Indiei.

 


Plecarea în exil



În 1989 lui Dalai Lama i s-a acordat Premiul Nobel pentru pace.

Retragerea politică

La 14 martie 2011 Dalai Lama a scris Adunării Deputaților Poporului Tibetan (Parlamentul tibetan în exil) solicitându-i să-l elibereze de autoritatea sa temporală (politică), întrucât, conform Cartei tibetanilor în exil, din punct de vedere tehnic el era încă șeful stat. De asemenea, a anunțat că pune capăt tradiției prin care Dalai Lama deținea autoritatea spirituală și politică în Tibet. A ales să reia statutul primilor patru Dalai Lama, responsabili doar pentru chestiunile spirituale.

Viitorul

În 1969 Dalai Lama a clarificat faptul că identificarea unei noi reîncarnări a lui Dalai Lama este o decizie a poporului tibetan, a mongolilor și a oamenilor din Himalaya. În septembrie 2011 au fost publicate linii directoare clare pentru recunoașterea următorului Dalai Lama.

Dalai Lama a mai spus că atunci când va avea 90 de ani va consulta liderii tradițiilor budiste pentru a hotărî dacă instituția Dalai Lama ar trebui să continue după el.

 


Palatul Potala din orașul Lhasa, Tibet, fosta reședință a lui Dalai Lama, până la plecarea în exil




Cele 3 mari angajamente în viață ale lui Dalai Lama

Dalai Lama spune că are trei angajamente în acestă viață.

• Promovarea valorilor umane
Primul angajament este promovarea valorilor umane precum compasiunea, iertarea, toleranța, pacea minții și autodisciplina. Toate ființele umane sunt la fel, dorind fericirea și ferindu-se de suferință. Chiar și oamenii care nu cred în religie recunosc importanța acestor valori umane.

• Promovarea armoniei și înțelegerii religioase între diferitele tradiții religioase
În ciuda diferențelor filosofice, toate religiile majore ale lumii au același potențial de a crea ființe umane mai bune. Prin urmare, este important ca toate tradițiile religioase să se respecte reciproc și să recunoască valoarea tradițiilor respective ale celuilalt.

• Responsabilitatea față de tibetani
Tibetanii își pun încrederea în Dalai Lama, care trebuie să fie purtătorul lor de cuvânt în lupta pentru justiție. Acest angajament va înceta să existe odată ce se va ajunge la o soluție reciproc avantajoasă între tibetani și chinezi.


Cele mai importante experiențe personale

Dalai Lama spune că experiențe fundamentale au fost o oarecare înțelegere a ceea ce se numește în tibetană „shunya” (nimicul: inexistența unui sine independent) și „bodichita”, altruismul. Aceste experiențe l-au transformat ca persoană, i-au oferit curaj și puterea să accepte situații dificile.

 

 

 

→ Mai multe puteți citi pe site-ul dalailama.com, de unde am luat cea mai mare parte a informațiilor din acest articol.
Imaginile din articol sunt preluate de pe același site.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.