Acum 200 de ani populaţia lumii avea în jur de 1 miliard de oameni, majoritatea acestora trăind într-un sistem autocrat. În acest articol puteţi vedea cum au evoluat răspândirea sistemelor de guvernământ şi câţi oameni trăiesc astăzi în democraţie, autocraţie ori sisteme cu atribute ale ambelor (anocraţii).

Chiar şi la începutul secolului al XIX-lea, de exemplu, se estimează că marea majoritate a populației globale - aproximativ 84% din toți oamenii - trăiau încă în regimuri autocrate sau colonii.

 



Iată semnificația termenilor folosiţi în imagini:
· Colonie
    Un teritoriu aflat sub controlul politic al unei alte țări și / sau ocupat de coloniști din țara respectivă.
    Exemple: Gibraltar, Guam, Polinezia Franceză
· Autocraţie
    O singură persoană (autocratul) posedă o putere supremă și absolută.
    Exemple: China, Arabia Saudită, Coreea de Nord
· Anocrație închisă
    Anocrația este definită în genere ca un regim care amestecă trăsături democratice și autocratice. Într-o anocrație închisă, concurenții politici sunt selectați doar dintr-un grup de elită și bine conectat.
    Exemple: Thailanda, Maroc, Singapore
· Anocrație deschisă
    O anocrație deschisă atrage concurenți politici şi din grupuri din afara celor care constituie elita politică a ţării.
    Exemple: Rusia, Malaezia, Bangladesh
· Democraţie
    Cetățenii își exercită puterea votându-şi liderii la alegeri.
    Exemple: Statele Unite, Germania, India

Notă: Termenul "anocraţie" nu există în limba română şi nu este de găsit nici măcar în dicţionarele generale ale limbii engleze. Cu toate acestea, termenul are o utilizare largă în literatura de limbă engleză şi, cu certitudine, merită introdus în limba română.
În ciuda popularităţii sale, "anocraţie" nu are o definiție precisă. Regimurile anocratice sunt definite ca fiind, în parte, democratice şi, în parte, autocratice. În alte cuvinte, un regim anocratic este „un regim care amestecă caracteristicile democratice cu cele autocratice”.



În ultimele decenii au survenit modificări importante, estimându-se că 56% din populația mondială trăiește în societăți care pot fi considerate democratice.

Deși există îngrijorări privind o reducere recentă a libertății în întreaga lume, merită să avem în vedere că guvernarea democratică este încă o tradiție relativ nouă într-un context istoric mult mai larg.

Va predomina tendința de democratizare a lumii pe termen lung sau sunt accesele recente de populism din multe ţări democraţie un indicator al schimbării de direcţie, către autocraţie?

Sursa: VisualCapitalist

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.