Europenii din secolul al XV-lea au descoperit un "medicamente minune", cunoscut sub numele de "mumia", care era creat din carne umană mumificată şi despre care se credea că vindecă: epilepsia, hemoragiile, greaţa şamd. Dar cât de răspândit a fost canibalismul şi care sunt culturile care l-au practicat?


Iată principalele idei din videoclipul de mai jos, realizat pe baza cărţii "Cannibalism: A perfect natural history", scrisă de Bill Schutt:

• Termenul "canibal" vine din vremea lui Columb, care e posibil să-l fi inventat. Într-unul dintre primele rapoarte trimise reginei Spaniei,  după ajungerea pe Insula Guadeloupa, Columb vorbeşte, printre altele, despre un grup de oameni numit "Caribi", care erau violenţi şi care-şi mâncau prizonierii. Ulterior Columb a denumit pe toţi cei care se opuneau jafului său şi al echipajului său cu termenul "carib". Cumva "carib" a ajuns "canib", iar apoi "canibal".

• În secolul al XV-lea cererea de "mumia" a crescut. Iniţial produsul era bazat pe mumii egiptene, dar cum cererea a crescut, au început să fie furate cadavre din cimitire pentru a fabrica pulberea magică.

• În China sunt informaţii despre obiceiuri canibale care merg înapoi în timp 2.000 de ani. O formă de canibalism era următoarea: copiii ofereau o bucată din trupul lor, cel mai adesea din pulpa piciorului, părinţilor bolnavi.

• Ritualuri canibale sunt cunoscute în mai multe culturi ale lumii. Un exemplu este dat de populaţia Fore din Noua Guinee, care, la mijlocul secolului al XX-lea, puteau exercita o preferinţă funerară constând în solicitarea ca părţi din corpul lor să fie mâncate de membri ai familiei, după moarte. Acest ritual a dus la multiple decese, ca urmare a răspândirii unei boli cunoscute sub numele de "kuru".

• Nu există o istorie liniară a canibalismului. Ştim că oamenii s-au mâncat unii pe alţii de-a lungul istoriei, că s-au oferit voluntari să fie mâncaţi ori s-au acuzat pentru practici canibale.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.