Matematica distractivăRegulile de mai jos nu sunt, desigur, pentru adulţi, ci pentru elevii din clasa întâi, în cazul adunării şi din clasa a II-a, în cazul înmulţirii. Pentru aceştia, credem, regulile de mai jos se pot constitui în instrumente utile pe care le pot folosi în rezolvarea rapidă a adunării şi a înmulţirii cu 9.

Desigur, am scris acest articol pentru părinţii care, citind aceste reguli, pot veni în ajutorul copiilor lor prin explicarea acestor modalităţi de a face rapid calcule.

Adunarea cu 9

9 + 5 = 14

Regula: orice număr dintr-o singură cifră adunat cu 9 va fi format din 1 şi numărul mai mic  cu 1 decât pe care-l adunaţi cu 9. Din experienţă, copilul de 6, 7 ani va pricepe uşor această regulă prin exemple repetate. Dacă îi veţi explica trucul şi atât, probabil că nu veţi avea niciun succes.

La unii copii funcţionează bine această regulă şi aplicată adunării cu 8, explicându-le că trebuie să scadă 2 din numărul pe care-l adună cu 8. Li se pare mai simplu - şi este - să scadă 2 din 7 (numărând înapoi), decât să adune, se spunem, 8 + 7.

 

Înmulţirea cu 9

9 x 6 = 54

Regula: orice număr înmulţit cu 9 va da un număr format din numărul mai mic cu unu decât cel cu care este înmulţit 9 şi numărul care reprezintă diferenţa dintre 10 şi numărul cu care este înmulţit 9. Regula nu mai este valabilă atunci când e vorba de numere mai mari decât 9.

Exemple:

9 x 6 = 54

5 - pentru că este mai mic cu 1 decât 6, şi 4 pentru că 10-6=4.

----------------

9 x 7 = 63

6 - pentru că este mai mic cu 1 decât 7, şi 3 pentru că 10-7=3.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.