Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
470 vizualizari
Cam care ar fi un comportament echilibrat din acest punct de vedere? Ce înseamnă o expunere moderată, suficientă pentru ca organismul să producă vitamina D de care avem nevoie.

Pe de altă parte, expunerea la Soare este cumulativă? Adică o expunere prelungită la Soare în copilărie este importantă la maturitate? Dacă ai stat mult la Soare ca şi copil, este bine să fii mai atent decât media când eşti adult?
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Quark, eu citisem ca sunt de ajuns 30 de minute de stat la soare pentru necesarul zilnic de vitamina D - asa ca asta nu este o problema.

Vitamina este utilizata in metabolism, deci nu se acumuleaza. Un fenomen cumulativ de degenerari celulare pe termen scurt se produce totusi in PIELE prin expunerea excesiva, de aici si riscul mare de cancer de piele, crescut la cei cu tenul de culoare deschisa...

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Cel mai probabil nu trebuie sa-ti faci griji in privinta expunerii prea mici la soare. Cel putin nu daca porti tricouri vara sau nu locuiești intr-o pivniță, dupa gratii si esti hranit cu bățul. Vitamina D se produce in piele, insa nu este singura sursa.  Se gaseste si in alimentatie si, contrar muntelui de aiureli de la tv care incearca sa te convinga sa cumperi tot felul de alimente si suplimente, daca nu traiesti in somalia si mananci toata viata paine uscata sau daca nu ai vreo boală genetica datorita careia asimilezi greu o vitamina, este putin probabil sa ai vreo lipsa de vitamine intr-o tara ca România. Pur si simplu avem acces la mancare mult prea diversa pentru a ne lipsi ceva din corp.

Revenind la expunerea la soare: Mai bine te expui prea putin decat prea mult. Cancerul e o problema mai grava decat orice lipsa de vitamina D.

Nu. efectul expunerii la soare nu se cumuleaza pe parcursul anilor. Daca te-ai jucat in copilarie la bustul gol pe ulițe pe la bunicii de la tara, n-o sa faci cancer la 50 ani. CU toate astea, exista un efect cumulati de imbatranire a pielii datorita expunerii la soare. Din cauza asta arata agricultorii atat de stafiditi la batranete, daca-i compari cu persoane de aceeasi varsta provenind din alt mediu.
Novice (301 puncte)
0 0
Salut Liviu, sunt de aceeasi parere.

Ca o replica la articolul indicat de Anailiv (il citisem, mi se pare cam slabut) dau si eu unul:

http://www.gandul.info/magazin/riscul-de-a-face-cancer-de-piele-a-crescut-alarmant-in-ultimele-patru-decenii-9470436
3 plusuri 0 minusuri

Interesanta partea cu expunerea cumulativa. Cautand un pic pe net am gasit ca de fapt conteaza expunerea repetata - deci nu ar fi cum spune Liviu.

The body can usually repair this damage before gene mutations occur and cancer develops. When a person’s body cannot repair the damaged DNA, which can occur with cumulative sun exposure, cancer develops.

http://www.skincarephysicians.com/skincancernet/whatis.html

Junior (546 puncte)
...