Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
568 vizualizari
Novice (178 puncte) in categoria Biologie

4 Raspunsuri

3 plusuri 5 minusuri
L-a schimbat de-a lungul vremii. Corpul s-a modificat in asa fel incat sa suporte si sa duca la capat o sarcina. Momentan insa evolutia asta o vad intrerupta, din moment ce in prezent, datorita medicinii, oricine poate naste.

O femeie care in trecut murea sigur la nastere, acum poate avea fara probleme doi copii prin cezariana si transmite mai departe genele ei cu probleme. In trecut n-ar fi reusit asta, si ar fi supravietuit doar femeile care ar fi suportat nasterile bine. Astfel selectia naturala e oprita momentan.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Buna Gabriela !

Eu as zice ca selectia naturala este "deturnata", nu anulata ! :)
La urma urmei si noi suntem tot niste pioni naturali...
0 0
Evolutia naturala nu are loc numai prin selectie naturala. cauta pe net "epigenetics" sau "epigenetică". anumite modificari ale psihicului(de exemplu o trauma, foamete..) pot afecta noi nascutii(mostenesc din modificarile care le-au suferit parintii lor)  

si avansul stiintific/tehnologic nu opreste evolutia si selectia naturala. poate doar sa le modifice cumva. de exemplu, in societatea moderna selectia naturala e cu totul alta decat acum 3000 de ani sau decat in triburile din Africa.  

un minus e de la mine(tocmai am primit un mail de la scientia sa argumentam de ce am dat minus)
0 0
Inainte sa dai minusuri (nu ca m-ar interesa pe mine chestia asta) poate ar trebui sa te gandesti logic la subiect. Orice mutatie care apare ca urmare a adaptarii la mediu si reprezinta o evolutie se TRANSMITE mai departe prin selectie naturala. Si oricum am si exemplificat, daca nu citeai in diagonala intelegeai the point.
3 plusuri 2 minusuri
Cred că "evoluţia" nu trebuie privită ca un inginer care îşi tot şlefuieşte capodopera. Evoluţia înseamnă încercări, rateuri, reuşite, dar şi compromisuri.

Cred (în sensul că sunt de acord cu ce am citit la un moment dat) că povestea cu naşterea dificilă este un compromis între forma corpului, utilitatea mersului biped şi riscul problemelor la naştere. În momentul în care strămoşul omului s-ar ridicat în 2 picioare, renunţând, deci, la mersul în patru labe, au început problemele, se pare.

Nu cred că evoluţia este întreruptă ori oprită momentan, dar evoluţia este lentă, iar uneori este nevoie ca o specie să dispară, pentru ca o alta, ruptă din prima, să acumuleze modificări care elimină o anumită problemă. Omul e o specie recentă, cel puţin în comparaţie cu alte vietăţi.
Senior (11.9k puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Pozitia bipeda are avantaje si dezavantaje, evolutia nu fabrica cel mai bun proiect posibil, ci lucreaza cu materialul clientului  (speciei), favorizeaza cel mai buna solutie din cele disponibile.

Tehnic natura are unele probleme si nu va fi usor sa gaseasca solutii. Mersul este un proces compex de echilibru si eficienta. Omul cand vrea sa paseasca cu piciorul drept, lasa usor centrul de greutate pe cel stang, misca dreptul inainte si apoi procesul se repeta cu celalalt picior.  Daca omul avea un bazin lat, deci picioarele mult mai departate, unul fata de celalalt, balansul de de pe o latura pe cealalta ar fi fost mult mai exagerat, probabil ineficient, dar cel mai grav, poate ca ar fi dezvoltat o viteza mult mai mica in caz de pericol. Iar in cazul unei specii care nu este dotata de arme naturale de aparare, (coarne, dinti mari, platose osoase) fuga este foarte sanatoasa.

Trebuie sa amintim ca homo este un animal cu ochii asezati frontal, un fel de pradator, ca orice pradator care se respecta, viteza conteaza, dar sigur se baga de multe ori in probleme, si tot fuga il putea ajuta.

 

Probabil nu intra asa de mult in conflict mersul biped cu nasterea, daca nu ar fi aparut mai tarziu al treliea factor, creierul mare la umanoizi. Natura a gasit mici solutii cum ar fi  grabirea nasterii la omul modern, in cazul omul primitiv intarzia cu o luna sau doua mai mult. Pretul platit pt. a avea un creier mai mare a fost scump, dar a fost o modificare de succes, iar specia umana domina planeta.

Modificarile genetice sunt lente, aproximativ 1% la un milion de ani. Impartim cu gorila 97-98% din gene.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Aşa este, creşterea craniului este foarte important de menţionat. Eu uitasem.
0 0
cresterea craniului a avut loc la albi. si femeile albe au bazinul mai lat decat negresele. deci, evolutia a gasit ca raspuns lărgirea bazinului.

si barbatii albi au bazinul ceva mai larg decat negrii. probabil ca asta e tot din cauza largirii bazinului femeii -- ca sa se potriveasca cumva(cred..)

consecinţa lărgirii bazinului este ca miscarea albilor e mai greoaie. tocmai d-asta negrii ii bat mereu pe albi la cursele de alergare.
0 plusuri 3 minusuri
Pentru ca omul nu mai poate evolu.A ajuns la  capat asta e tot ce se poate.Si cine a spus  ca trebuia sa fie altfel in cazul unei nasteri?Chestia asta este doar poveste ca durere este rezultatul pozitiei bipede si asta ai citito din descopera.ro.Daca cauti tot acolo o sa vezi alt articolunde spune ca omul a fost facut asa pt pozitia asta ,ca chestia asta ia asigurat un avantaj si asa mai departe ca sintem facuti de natura sau de cine special sa alergam si tot este in armonie.Asa scrie intr-un alt articol.Acum fiecare isi da cu presupusul si na aia care spun asta nu trebuie si ei sajustifice salariul ce il iau.Daca vad aia caei someaza nu mai zic nimic ii da afara.Evolutia nu va schimba nimic la noi.Omul de cind a aparut si pina astazi nu aevoluat sub nici un aspect si nici nu va evolua vreodata.Asa am aparut si asa vom si dispare cind vom dispare.Si se pare chestia este valabila nu doar la om ci la toate speciile.Pina acum nu sa obsv nici o specie sa evolueze.O sa spui ca este nevoie de milioane de ani.Ok de acord dardeja au trecut milioane deani nu?Ar fi treb sase vada ceva schimbari la unele specii.Insace se obsv este decit disparitia acelei specii si nimic pe linga.Atita vreme cit noi vom domina planeta nu cred caceva va evolua.Asa sa intimplat si in cazul dinozaurilor.Ei erau bossi nimeni nu sufla ,nimeni nu salta capul si nimic na evoluat nici pe atunci.Dupa ce ei au disparut bum au inceput speciile saevolueze.Poate ca spun prostii dar eu asavad situatia.
Junior (392 puncte)
...