Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 4 minusuri
795 vizualizari
Novice (204 puncte) in categoria Diverse
0 0
Si dupa gusturile mele ar fi trebuit ca Scientia sa se limiteze la disciplinele stiintifice :) !
Nici eu n-as fi trecut aici religia si filozofia - dar fiind subiecte populare ...
0 0
Ai dreptate, Truth. Nu ar fi trebuit să fie religia aici.
Dar poate s-au gândit că oricum or să fie astfel de subiecte şi măcar să fie izolate :)
0 0
Pentru ca inainte de a fi savanti suntem oameni... desi am dubii in privinta unora :)

6 Raspunsuri

2 plusuri 5 minusuri
As putea emite un raspuns doar ptr a doua jumatate a intrebarii, cea legata de filosofie. Ptr ca psihologia s-a desprins din filosofie si inca mai au elemente comune.
Junior (558 puncte)
0 0
Psihologia s-a desprins din filozofie?.....
0 0
Pare asa greu de crezut?
0 0
Nu e vorba de crezut,...probabil e ceva de genul [text şters]..oricum, n-aş vrea să te deranjezi cu cine ştie ce răspuns cu aer doct...se zice şi că oamenii se trag din maimuţă ...şi structura celulară cu care se aseamănă cel mai mult e a cobailor...în fine...probabil că primul chestionar Minessota a fost unul cu conţinut filozofic
0 0
Bine, n-o sa ma deranjez.
0 0
Filosofia a pus bazele tuturor stiintelor... ar fi frumos sa acorzi putin respect chiar daca asa ceva te depaseste.
0 0
Iahim, cam de pe unde reiese lipsa mea de respect fata de filosofie?
0 0
Cu tine sunt de acord draga, comentariul meu iti accentueaza ideea...
Catalin pe de alta parte se pare ca nu isi gaseste cuvintele :)
5 plusuri 2 minusuri

Din experienţa de 3 ani pe care o avem cu acest site, în legătură mai mult sau mai puţin cu întrebarea pusă, am tras următoarele concluzii:

- suntem site "aşa-zis de ştiinţă". Dacă am fi site de ştiinţă, am fi "altfel".
- nu promovăm subiectele "adevărate" şi suntem "sclavii sistemului", refuzând fel de fel de articole trimise spre publicare de diverse genii neînţelese.
- Cenzurăm prea mult ori suntem prea îngăuitori (depinde de cine ne-a scris).
- nu ştim să alegem categoriile pentru QA (a dispărut una care era bună, cele care există nu sunt bune, ar trebui să mai adăugăm altele care ar fi şi mai bune).

Cu toate aceste neajunsuri, noi, cei doi administratori ai site-ului, avem satisfacţia de a fi creat un site real de ştiinţă şi de a fi pus la dispoziţia celor interesaţi de domeniu o platformă decentă pentru informare şi dialog.

Nu suntem perfecţi? Desigur. Dar Scientia.ro este un proiect deschis publicului. Cei care sunt nemulţumiţi de site, sunt rugaţi să ajute la îmbunătăţirea acestuia, contribuind cu câteva materiale de valoare.
 

Dacă întrebarea lui Cătălin era pentru Scientia, menţionăm că esenţiale ni se par întrebările şi răspunsurile, nu neapărat câte categorii există şi cum se numesc ele şi dacă există vreo legătură între un cuvânt şi altul.

 

(25 puncte)
0 0
Personal mi se pare foarte frumos site-ul dar nu pot sa nu recunosc o subiectivitate caracteristica in unele articole...
PS: orice mare vizionar a fost ridiculizat si privit cu scepticism la vremea lui dar iti trebuie ceva curaj sa recunosti cand ai gresit.
0 0
Diminieata, cand am gasit site-ul, credeam ca am nimerit in acel loc unde poti pune ce intrebare te chinuie si afli un raspuns pertinent. Am pus o intrebare si, in cele din urma m-am ales cu un raspuns. Din dorinta de a cunoaste persoana care a raspuns, mi-am aruncat ochii pe categorii si am citit raspunsurile la cateva intrebari. Ma simt dezamagita. Membrii acestei comunitati raspund tendentios, nu stiintific!  Uneori chiar nu inteleg  sau se fac ca nu inteleg intrebarile. Categorisesc repede pe cel ce intreaba si raspund de la aproximativ pana la agresiunea prozelismului religios. Inteleg ca  slujesc obedient unui sistem globalizant, intorcandu-se chiar impotriva rasei umane, dar nu ma asteptam sa fie asa fatis...
Nu e treaba mea sa intru in polemica cu nimeni, fiecare are dreptul la propriul sau univers de cunoastere, dar nu inteleg de ce trebuie sa se declare cineva slujitor al stiintei si misionar impotriva religiozitatii celorlalti? Pe de alta parte, se verifica bine ideea conform careia cine nu cunoaste istoria patriei, nu intelege prezentul pe care il traieste si nu poate vedea limpede spre viitor, ca de construit nu mai incape vorba.
Imi pare foarte rau pentru lipsa de obiectivitate stiintifica de pe un site dedicat stiintei.
4 plusuri 2 minusuri
Cu toate ca e un site de stiinta, care are articole doar in acest domeniu, nu vad nimic rau ca in aceasta sectiune sau pe forum sa existe si categorii din afara. Exista subiecte si intrebari care pot avea legatura cu stiinta, desi nu fac parte din ea. Sunt persoane nu atat de bine informate care doresc raspunsuri.

In conditiile in care astazi este plin internetul de prostii, poate cativa se trezesc la realitate ajungand la aceste categorii. Cineva care discuta despre, de exemplu, reincarnare pe site-uri specifice, va ramane in ignoranta lui. Daca acest subiect apare in cadrul unui site de stiinta, cine stie, 1% si-or schimba credintele.

Popularizarea stiintei include si astfel de subiecte, evident, trecute prin prisma scepticismului. Popularizarea stiintei se adreseaza tuturor, nu doar celor care deja cunosc cu ce se mananca asta.
Experimentat (2.6k puncte)
4 plusuri 2 minusuri
Nu știu care a fost rațiunea administratorilor pentru a include religia între categorii, dar mie mi se pare cît se poate de justificat. Religia este un subiect (nu un domeniu!) relevant în mai multe domenii ale cunoașterii --- psihologie, antropologie, istorie ---, precum și în domenii artistice precum muzica, pictura sau arhitectura. Cum toate aceste domenii sînt importante pentru știință, e normal să nu evităm subiectul religiei.

Problema apare abia atunci cînd cineva susține că religia sau credința ar fi instrumente de cunoaștere a lumii. Nu sînt. Cunoașterea nu se face crezînd orbește ce au spus niște oameni acum cîteva mii de ani, fără dovezi, și nici prin revelații și vise.

În schimb psihologia și filozofia sînt într-adevăr domenii distincte. Dar probabil administratorii nu au dorit să aibă categorii prea multe.
Expert (12.9k puncte)
0 0
religia este un domeniu de studiu(ma refer la studiul din exterior al religiilor)

adevarul e ca majoritatea intrebarilor de aici nu prea au de-a face cu stiinta adevărată
0 0
Deci este un subiect de studiu, nu un domeniu de studiu. Atunci cînd studiezi ceva din exterior acel ceva devine subiectul studiului tău.
2 plusuri 0 minusuri
Obiectul ştiinţei reprezintă întreaga existenţă (natură, om, societate) cu toate faţetele, mecanismele şi interacţionările componentelor acesteia. Religia este un fenomen uman ce dezvoltă o ideologie specifică şi un comportament social. Studierea acestora este o "obligaţie" pentru ştiinţă, deoarece aceasta evidenţiază mecanisme şi nu opinii. Nu acelaşi lucru se poate spune despre divinitate ca obiect de studiu, odată ce aceasta nu este evidenţiată ca existentă. Istoria religiilor şi procesele sociale specifice comunităţilor religioase, interacţiunea credinţei personale asupra individului şi evoluţia fenomenului religios sunt câteva din ariile specifice ce pot fi abordate ştiinţific. Valoarea ştiinţei stă în mecanismul său specific de cunoaştere şi nu trebuie să aibă domenii tabu odată ce acestea există.

Un alt raport avem faţă de filosofie, aceasta fiind o ştiinţă a ştiinţelor, interdependenţa filosofie-ştiinţă fiind absolut necesară.
Junior (1.3k puncte)
1 plus 0 minusuri

Pentru ca sunt si psihologia si filosofia sunt stiinte sociale 

 

Subdomenii generale ale științelor sociale

Antropologie | Economie | Educație | Istorie | Lingvistică |Management | Științe politice | Sociologie

 
Novice (123 puncte)
...