Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
8.8k vizualizari
Sper ca intrebarea si, evident, raspunsurile, sa ajute pe cei care aleg un  tip sau altul de centrala termica.
Senior (6.6k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
cititi va rog si la http://www.condensare.eu
E un site fix pe aceasta tema.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Intrebarea este pusa usor gresit. Mai corect ar fi sa intrebi care e principiul de functionare al unei centrale termice care functioneaza prin condensare, ca sa poti face diferenta intre sisteme.

Hai sa le luam pe rand...

Pentru inceput vreausa te atentionez ca o centrala termica prin condensare va da randament doar in masura in care este acompaniata si de un sistem de calorifere care sa se potriveasca. Si cand spun asta ma refer la acele calorifere care pot functiona pe retur cu o temperatura a apei de minim 35 de grade.

Acum sa iti explic si de ce. Gazele arse de o centrala contin si vapori de apa, care prin procesul de condensare se transforma in lichid. Asta se numeste schimb de caldura si foloseste la preincalzirea apei din retur, inainte de a intra iar in centrala si a fi trimisa spre calorifere.

Pe scurt, intr-o centrala prin condensare apa e incalzita de doua ori: odata de gazele de ardere evacuate si a doua oara de sistemul normal de boiler. De aceea iti spuenam ca daca nu ai sistemul facut sa-ti trimita apa in retur la un minim de 35 de grade, centrala prin condensare e o mare pacaleala.

Sper ca te-am lamurit. Oricum, subiectul este mult mai complex si necesita mai mult spatiu si timp pentru explicatii. De ex. o astfel de centrala ar functiona excelent pentru un sistem de incalzire prin pardoseala, sau pentru centralele foarte mari, cum ar fi cele de bloc. Nu trebuie sa uitam ca necesita si un sistem propriu de canalizare al centralei... Dar astea sunt amanunte nesemnificative in cazul de fata...
Novice (233 puncte)
0 0
De ce trebuie sistem propriu de canalizare al centralei?
0 0
Nu neaparat propriu, cat in apropiere, ca sa poata fi conectata... Iar raspunsul e simplu... Si vaporii de apa din fumul de ardere, dupa condensare, trebuie sa se scurga undeva...Nu sunt prea multi, dar in timp se aduna
0 0
"...daca nu ai sistemul facut sa-ti trimita apa in retur ..." ce inseamna  ca trimite apa in retur, adica apa condensata e injectata in circuit prin retur? Din formularea ta asa se intelege.
0 0
Nu puiu... nu se intelege asa...
Vorbim de doua circuite diferite... Odata apa care ajunge in calorifere, si a doua oara apa din gazele de ardere, care, prin condensare preaincalzeste apa care ajunge la calorifere. De asta spuneam ca apa din retur trebuie sa aiba un minim de 35 de grade, pentru ca voporii din gazele de ardere nu au multa putere...
0 0
Eu plec de la formularea ta. Deci, intreb, cum "se trimite apa in retur", cum se face asta concret?
0 0
Puiu, tu ce crezi ca se intampla cu apa pompata de centrala in calorifere?
Se reintoarce in centrala... despre asta e vorba...
0 0
Salut Demostene,
Ca sistemul sa nu fie "o pacaleala" spui ca trebuie facut "sa-ti trimita apa in retur". Orice sistem trimite apa calda in tur si o primeste racita prin retur. Deci apa este trimisa in tur. Insist cu intrebarea: ce apa e trimisa in retur si cum? Folosirea butonului "edit" e o optiune regulamentara, iti permite sa modifici o formulare neclara ((:
...