Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
689 vizualizari
Nu ma refer la copii sau la persoane bolnave psihic ori  cu capacitate de exercitiu intelectual sub mediu. Din punct de vedere legal as invoca sintagma ,,Necunoasterea legii nu inlatura raspunderea penala."
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

3 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus

Cred că trei nuanţe merită menţionate pe acest subiect.

1. Evident, este imposibil să ştii toate prevederile legilor în vigoare, deci este foarte posibil ca la un moment dat să faci ceva ce contravine legii, fără să doreşti acest lucru.

2. Este normal ca atunci eşti în faţa unei acţiuni să te întrebi dacă este legal ori nu. Dacă ai dubii, te informezi. Din fericire, cele mai multe prevederi legale sunt intuitive, în sensul că nu trebuie să termini dreptul ca să ştii că nu e legal să furi o maşină.

3. Dacă încalci legea fără intenţie, cred că scapi, pentru că o infracţiune este definită de elementul său intenţional - asta dacă am înţeles eu bine filmele americane:).

Senior (11.9k puncte)
1 0
Primele 2 afirmatii sunt foarte corecte, pacat ca a treia e atat de stupida incat aproape le anuleaza.

Exista 2 tipuri de vinovatie in lege: intenție si culpă. Intentia este o agravanta, dar legea te pedepseste (pe buna dreptate) si cand nu exista intentie.
0 0

Am avut intenţia să-ţi spun pe nume (în sensul de a mă comporta ca tine, cu insulte primitive), dar mă abţin...

Codul penal nu zice cum zici tu, ci uite cum zice:

"Infracţiune este fapta care prezintă pericol social, săvârşită cu vinovăţie şi
prevăzută de legea penală.

Vinovăţia
Vinovăţie există când fapta care prezintă pericol social este săvârşită cu
intenţie
sau din culpă.
1. Fapta este săvârşită cu intenţie când infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea
acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea
producerii lui."

Ştii tu ceva, dar nu ce trebuie. Ai şansa ta acum să dai un răspuns de connaisseur.

0 0

Te-ai abtinut sa ma insulti, dar nu te-ai abtinut sa-mi spui ca te abtii sa ma insulti, yeah, right. Watch me now broken heart

Vinovăţie există când fapta care prezintă pericol social este săvârşită cu intenţie sau din culpă.

culpa insemnand (printre altele) lipsa intentiei. pedepsita also - vinovatie fiind, ca doar tu cu degețelele tale ai scris

0 0

Şi mai e de adăugat asta: "Fapta constând într-o acţiune săvârşită din culpă constituie infracţiune numai atunci când în lege se prevede în mod expres aceasta.".

Dar chestia cu agravanta, la care mă refeream, nu ţine.

Acum cred că e mai bine-n lume:) Şi totul a pornit de la filmele americane.

 

PS. Niciodată nu mă abţin de la a mă abţine să insult şi de la a spune că mă abţin să insult. Nu am ce face, asta sunt cusururile mele.

0 0

Hai c-ai facut un pas spre mine smiley Come, come closer wink

1 plus 0 minusuri

Si uite asa ne dam seama ca, nu ar strica deloc sa se introduca in scoli cat mai devreme, materii care sa studieze notiunile juridice macar in sens general.

Copii fiind, ni s-a transmis de catre parinti/bunici ca "nu e bine" sa faci aia, ca "nu e bine" sa nu faci ailalta. Dar, de cele mai multe ori, nu ni s-a motivat de ce.

Chiar daca, la joaca, loveai un coleg fara sa vrei, spuneai: "N-am vrut!". Si pur si simplu considerai ca nu ai nici un fel de vinovatie. Dar nu era asa. Trebuia sa fii mai atent, sa nu faci actiuni care sa puna in pericol pe ceilalti. Aceste convingeri iti raman peste ani, doar ca efectele sunt altele. Cand esti matur, daca lovesti cu masina un pieton, nu poti sa ii spui: "N-am vrut!" si sa consideri ca nu ai nici un fel de vinovatie.

Un "connaisseur" :)  a specificat mai sus formele vinovatiei. Chiar daca ar putea fi explicate mai pe intelesul tuturor, nu am sa revin asupra acestora.

Mai degraba, sa revenim asupra intrebarii. Si ca sa o simplific: Esti vinovat daca nu stiai  ca fapta este gresita ? Juridic este clar: Da. Dar de ce s-a hotarat asa ? Pentru ca un element al intrebarii ar fi foarte greu de stabilit: "nu stia ca fapta este gresita". Oricine ar putea invoca "nestiinta" si majoritatea infractorilor ar scapa.

"N-am vrut"/"N-am stiut" mai merge in copilarie, cu toate ca nu ar trebui nici atunci acceptate astfel de comportamente. Orice posibil rau este necesar a fi retezat din faşă. 

Experimentat (3.6k puncte)
Un copil de 10 ani este responsabil pentru faptele sale ?
0 plusuri 0 minusuri
Exista niste prevederi in Codul Penal (nu stau sa ma uit acum ca nu am timp) care spun ca daca pentru a preveni comiterea unei fapte mai grave, sunt comise fapte ce contravin legii, acestea nu sunt sanctionate. Un exemplu banal care imi vine in minte acum este folosirea unor arme (neletale) in scop de autoaparare (atunci cand se dovedeste modul de autoaparare).
Novice (157 puncte)
...