Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
7.6k vizualizari
Mă gândesc că aceste microunde nu ies din aparat. Când e mâncare în cuptorul cu microunde, acestea trebuie să fie absorbite de mâncare. Dar când cuptorul este gol, ce se întâmplă cu microundele?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Salut

     Microundele sunt unde electromagnetice la fel ca undele radio,tv etc.Dar spre deosebire de acestea microundele au o frecventa foarte mare: intre 300 si 300000 MHz.Cu cit frecventa este mai mare cu atat lungimea de unda este mai mica.Microundele folosite la cuptoare au o frecventa de 2450MHz adica oscileaza de 2,45 miliarde ori pe secunda.La aceasta frecventa foarte mare lungimea de unda este foarte mica, de unde si denumirea de microunde.

      Ce se intampla cu aceste microunde in cuptor?Energia electrica este transformata in microunde printr-un generator(piesa principala a cuptorului) numit magnetron.Microundele se raspandesc in cuptor si se lovesc de peretii acestuia dupa care sunt reflectate, patrunzand astfel in alimente pe o adancime de aproximativ 3 cm.Actiunea lor consta in antrenarea moleculelor de apa sau de grasime pe care le contin alimentele.Miscarea foarte rapida a moleculelor creeaza frecare care la randul ei degaja caldura, facand posibila incalzirea sau prepararea alimentelor intr-un timp scurt.

       Cind cuptorul este gol dar pornit magnetronul va emite microunde in continuare, acestea executand aceleasi trasee ca si atunci cand avem alimente pana la oprirea programata.Interiorul cuptorului fiind din metal microundele nu pot iesi (ele se reflecta).Prin geamul din fata cu protectie metalica o parte infima ajung in exterior dar nu prezinta pericol.Unii dintre producatorii de cuptoare recomanda sa nu fie pornit cuptorul fara alimente existand pericolul de defectare al magnetronului.
Experimentat (1.6k puncte)
0 0
Aşadar magnetronul reţine microundele, transformându-le, probabil, în căldură?
Astfel are un sens şi recomandarea privind nepornirea cuptorului cu microunde gol.
0 0
Nu retine micoundele , acel magnetrol le produce,dupa care le elibereaza si intr-un final banui ca ele se vor opri pentru ca nu se pot misca la nesfirsit.Datorita frecarii de interiorul cumpotorului sau de alimente in urma acestui proces de frecare apare caldura,care va incalzi cuptorul gol sau si cuptorul si alimentele.E ca o minge daca o izbesti de ceva va sari de coclo colo pina cind se va opri.Miscarea de frecare va opri acele microunde.Eu asa am inteles din ce a explicat Radu.Ce nu stiu eu este de ce totusi daca introduci ceva metalic in cuptor acesta se va sparge.Ma refer la cuptor.Ca doar in interior el este metalic.
1 0
Magnetronul nu retine in nici un caz, el doar emite microundele si ele se vor opri atunci cind se termina programarea sau la intrarea in avarie a cuptorului.Exista avertizarea data de producator in ceea ce priveste functionarea fara alimente care poate duce chiar la incendiu.Daca introducem ceva metalic in cuptor sau un obiect cu depunere metalica, apar curenti de inductie care produc descarcari electrice care vor distruge magnetronul.In ce priveste interiorul care este metalic acest lucru nu se intampla pentru ca este astfel facut si actioneaza ca o cusca Faraday.
0 0
In cazul lipsei alimentelor, microundele se intorc in majoritate la magnetron, dupa reflexii multiple pe pereti, deoarece este singurul loc unde pot fi absorbite, anodul magnetronului fiind acordat pe exact aceeasi frecventa (deoarece chiar el le-a produs, prin rezonanta). Acesta se supraincalzeste si se poate distruge destul de repede, mai ales cand e nou.
1 0
Relian, miscarea de frecare nu opreste "microundele". Deci e cam asa. Fotonul (corpuscului luminos care formeaza unda oscilatorie) loveste moleculele din alimente si isi schimba directia lovind molecula dupa molecula si cedandu-le energie, apoi se intoarce in mediul din care a venit. E exact ca la spectrul culorilor. Culoarea neagra lasa sa treaca fotonii, pe cand albul nu si ii intoarce inapoi in mediul din care au venit. Si astia ajung pe retina si asa diferentiezi culorile. Gen mingea care se loveste de pereti ajunge la un portar care o prinde, dar nu frecarea opreste fotonul, acolo practic frecare nu exista pentru ca acel foton are practic viteza luminii (300000 km/s).
1 0
Radu, microundele nu patrund in alimente aproape 3 cm. In primul rand depinde de aliment pana la ce adancime lasa sa treaca fotonii. Probabil te referi la emisie care se face din 3 in 3 cm (mai exact cam 2,5 cm). Fotonii nu sunt emisi simultan de catre magnetron pentru ca s-ar crea o miscare ordonata in interiorul cuptorului (ar scadea entropia), sunt emisi din 2,5 in 2,5 cm. Daca vrei sa testezi asta uite cum faci: scoti farfuria aia de sticla de la cuptor, ca sa nu se mai invarta prostia aia, iei o felie de paine si o ungi cu un strat subtire de unt sau margarina. O bagi in cuptor si ii dai drumul 1s. O sa observi ca pe suprafata de unt/margarina sunt gaurele mici din 2,5 in 2,5 cm. ;)
...