Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
5.5k vizualizari

Am schimbat de curând becul pentru faza scurtă de la maşină. Pe ambalaj scrie că nu trebuie să ating becul cu mâna. De ce?

Cel mult se poate transfera un pic de grăsime de pe degete pe bec. Şi?

Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologie

3 Raspunsuri

1 plus 4 minusuri
Este un motiv de a nu te duce la protectia consumatorului: de cele mai multe ori un bec rezista maxim 2 luni pe o masina dupa care trebuie sa cumperi altul.  Producatorul mizeaza pe faptul ca, in ciuda avertismentului, instalezi totusi becul cu mana goala atingand ce nu trebuie atins si astfel, in cazul in care acesta se va arde, nu vei pune vina pe producatorul lui, care a foolosit o proasta tehnologie in productie ci vei pune vina pe tine ca nu le-ai respectat recomandarile. Daca nu vei pune vina pe producator nu te vei adresa protectiei consumatorului deci, acesta isi va vedea linistit de profit. Aceasta recomandare de a nu atinge sticla becului este o intreaga psihologie inversa iar producatorul mizeaza ca nu i se va atribui nicio vina cand becul se va deteriora. Nu vad de ce ar influenta negativ calitatea daca il atingi cu mana neprotejata de vreo manusa.
Junior (453 puncte)
0 0
A naibii conspirație internațională!
0 0
Crocodilul are un stil aparte de a pune problema, unul hazliu. Cred ca glumeste si din cand in cand mai avem nevoie si sa radem. Bravo, Croco! Si de iarba.
0 0
Datii crezare , e femela .....tanara :).
2 plusuri 0 minusuri
Nu înțeleg bine fenomenul, dar din ce am citit reiese că grăsimea de pe degete face ca locul murdar să se încălzească „altfel” decît zonele învecinate, ceea ce creează un stres termic și poate duce la spargerea globului de sticlă. Unii spun că locul murdar se încălzește mai puțin, pentru că grăsimea se evaporă cîte puțin și ține locul ceva mai rece. Alții spun dimpotrivă că acolo se încălzește mai mult, pentru că grăsimea arsă se carbonizează și absoarbe mai multă lumină. Nu-mi dau seama care din efecte e mai puternic.

Fenomenul nu e sistematic, adică este posibil ca un bec atins cu degetele să supraviețuiască bine mersi, iar altul pus cu mănușile să se ardă mai repede. Dar statistic contează. Firmele care se ocupă frecvent cu înlocuiri de becuri cu xenon sau cu halogen au constatat că durata medie de viață a becurilor puse cu mănuși e semnificativ mai mare (dar nu am numere).

La becurile cu incandescență normale (cele din alte locuri ale mașinii sau cele din casă) problema nu apare.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Probabil ca din cauza grasimii acel loc se incalzeste diferit. Asta ar putea duce la fisurarea sticlei, urmata de spargere, tinand cont ca producatorii mai scriu ca in interior este presiune mai mare decat cea atmosferica. Dar toti meseriasii sustin ca becul se arde (adica filamentul nu mai conduce curentul dar sticla ramane intacta) nu ca s-ar sparge. Ori inteleg eu gresit ce se sustine, ori este un mit. Chiar azi am cumparat un bec pentru far de la o firma arhicunoscuta iar pe ambalaj scria doar "handle with care, under pressure". nimic de degete si manusi.
0 plusuri 3 minusuri
Si acea grasime poate arde acel bec.Acel bec este de f mare putere,sau mai bine zis nu becul este demare puitere ci acel far ce tu spui.Acolo este ceva o lupa care face ca temperatura sa creasca considerabil atingind si 200 de grade celsius.Daca acel bec are pe el grasimi cred ca intelegi ce se va intimpla.Citeste pe acele faruri si vezi ce scrie.
Junior (392 puncte)
...