Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

Un nou studiu realizat pe 3.305 de participanţi la un joc online sugerează că vârsta maximă a performanţei cognitiv-motorii este de 24 de ani. Constatarea aparţine unuia dintre primele studii care au utilizat puterea aşa-numitelor "volume mari de date": seturi de date care sunt atât de numeroase, că este nevoie de calculatoare specializate pentru a le procesa (Thompson și colaboratorii, 2014).

 

Jocul analizat a fost StarCraft 2, un joc strategic de război în timp real - un fel de şah rapid în spaţiu. Datele sunt obţinute în urma a mii şi mii de ore de joc, în timpul cărora s-a urmărit cât timp le lua jucătorilor să reacţioneze la adversarii lor.

Autorul principal al studiului, Joe Thompson, a explicat rezultatele:

"Cam de la 24 de ani încolo, jucătorii manifestau o încetinire a vitezei cognitive, care este cunoscută ca fiind importantă pentru performanţă. Acest declin cognitiv al performanţei era prezent chiar şi la niveluri mai ridicate de calificare."


Cu toate acestea, exista un fir de argint pentru persoanele în vârstă care, în ciuda faptului că erau mai lente, reuşeau să ţină pasul cu colegii lor mai tineri. Comparativ cu jucătorii tineri, jucătorii mai în vârstă aveau tendinţa să utilizeze scurtături sofisticate pentru a compensa viteza lor de reacţie mai lentă.


Thompson a continuat: "Jucătorii în vârstă, deşi mai lenţi, păreau să compenseze prin utilizarea unor strategii mai simple şi prin folosirea mai eficientă a interfeţei jocului comparativ cu jucătorii tineri, fapt ce le permitea să-şi menţină abilităţile, în ciuda diminuării vitezei cognitiv-motorii".

Autorii au concluzionat ca aceste rezultate asociază performanţele cognitive cu o imagine mai nuanţată şi mai dinamică a modificărilor legate de vârstă:

"Aparenţa competenţei stabile de la mijlocul vieţii maschează dezvoltarea reală a adulţilor; declinul cognitiv-motor începe chiar din perioada de vârf a dezvoltării creierului. Mai degrabă decât stabilitate, există un flux pe tot parcursul vieţii. Performanţa noastră de zi cu zi, la orice vârstă, este rezultatul interacţiunii constante dintre schimbare şi adaptare." (Thompson et al, 2014.)

Aceste constatări sunt în conformitate cu multe alte cercetări, care relevă declinul puterilor noastre cognitive odată cu vârsta. Elementul de noutate al acestor cercetări este vârsta relativ tânără la care se sugerează că începe declinul. Pe de altă parte, nu toată lumea este de acord că acest declin este real: aceste constatări sunt în contrast cu cercetările recente, în care se susţine că declinul legat de vârstă este un mit.

Traducere de Maricica Botescu după the-age-at-which-you-reach-peak-cognitive-performance, cu acordul autorului