Unul dintre puținii teoreticieni feminini proeminenți ai personalității din prima jumătate a secolului XX a fost Karen Danielsen Horney (1885-1952). Horney a adăugat factorii sociali la teoria freudiană. Abordarea lui Horney, numită analiză psihosocială, a pus un accent deosebit pe relațiile emoționale dintre părinte și copil la începutul vieții copilului. Horney a subliniat importanța unui părinte cald și de încredere.

 Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.10: Personalitatea) - (Partea a III-a: Teorii neofreudiene)


Karen Horney Danielsen s-a căsătorit cu Oscar Horney, avocat și economist din Berlin, în 1909. Scrisorile timpurii către Oskar reflectă interesul lui Karen pentru teoriile lui Alfred Adler.

Karen a fost deosebit de fascinată de ideile lui Adler despre inferioritate și încrederea în sine. Ea a crezut că aceste idei aveau o relevanță specială pentru femeile din societățile dominate de bărbați. Femeile puteau fi presate de societate să se simtă inferioare și dependente.

Experiențe de viață care au ajutat la modelarea teoriei lui Horney

Oscar și Karen aveau trei fiice, dar căsnicia lor nu era fericită. Karen s-a cufundat în munca ei. A absolvit Universitatea din Berlin în 1915. S-a alăturat Institutului de Psihanaliză din Berlin în 1918, iar în anul următor a început practica privată. Freudienii i-au asigurat formarea, dar ea nu l-a cunoscut niciodată pe Freud personal.

În 1932, din situaţiei generale care se deteriorase în Europa înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Karen a decis să emigreze în Statele Unite. Oscar a rămas în urmă în Germania, și ei au divorțat cinci ani mai târziu. Experiența i-a oferit o perspectivă valoroasă asupra problemelor relaționale, despre care ea a scris deseori.

Ce a învățat Horney de la oamenii din Statele Unite

Horney a constatat că oamenii din Statele Unite aveau probleme de viață diferite de cei din țările europene. Horney a concluzionat: "Numai diferența de civilizație ar putea explica acest lucru "(Horney, 1945)

Ea a concluzionat că "nevrozele sunt cauzate de factori culturali". Aceasta a fost o diferențiere majoră față de opinia lui Freud, conform căreia nevrozele implicau  conflicte instinctuale universale.

Refuzul ideii de invidie a penisului

Horney este renumită pentru răspunsul ei la ideea freudiană de invidie a penisului la femei. Ea a spus că, dimpotrivă, munca ei cu pacienții de sex masculin a dezvăluit un fel de invidie a uterului la ei.

Ei nu aveau capacitatea femeilor de a fi productivi și creativi, prin copiii lor. Bărbații compensau prin dezvoltarea unui accent nevrotic pe succesul în carieră, singura lor zonă disponibilă pentru productivitate.

Accentul lui Horney asupra vieții de familie

Pentru Horney, modelele nevrotice (comportament persistent, maladaptiv) apăreau din anxietatea de bază. Anxietatea de bază reprezenta un curent de frică și neîncredere în viața unei persoane. Horney a legat acest lucru de nesiguranțele din viața de familie timpurie.

Horney a spus că dezvoltarea sănătoasă a personalității forma încrederea de bază în personalitatea copilului. Încrederea de bază era insuflată de o căldură veritabilă și previzibilă, de interesul și respectul din partea părinților sau a îngrijitorilor.

Dacă un copil era neglijat sau abuzat, avea loc contrariul. Copilul dezvolta o lipsă de încredere în viață.

Cum ar trebui să simțiți anxietatea de bază?

Anxietatea de bază, a scris Horney, este "sentimentul pe care îl are un copil că este izolat și neajutorat într-o lume potențial ostilă" (Horney, 1945, p. 41). Uneori acest sentiment continuă până la maturitate, ducând la nevroză.

Ca și alți teoreticieni bazați pe teoria freudiană, Horney a folosit termenii nevroză și nevrotic pentru a indica o tulburare mentală de origine nebiologică. Un nevrotic, în viziunea lui Horney, era cineva care interpreta lumea ca o amenințare la "abuz, înșelăciune, atac, umilință, trădare".

Ce cauza anxietatea de bază sau încrederea de bază?

Horney a urmărit anxietatea de bază în anii de început ai copilului. Ea a spus că părinții provocau anxietate de bază prin dominare, atitudini de înjosire, indiferență, promisiuni neonorate, o atmosferă ostilă, încurajarea copilului să ia parte la disputele părintești, izolarea copilului de alți copii sau nerespectarea nevoilor individuale ale copilului.

Cea mai importantă problemă de bază era "lipsa căldurii și afecțiunii autentice". Aceasta avea ca motiv, în general, incapacitatea nevrotică a părinților de a le oferi (Horney, 1937, p. 80).

Spre deosebire de Adler, Horney nu vedea sentimentele de inferioritate ca inevitabile în copilărie. Totul depindea de părinți.

Dacă părinții ofereau căldură, afecțiune și consecvență, atunci copilul simțea "încredere de bază" în loc de "anxietate de bază". Încrederea de bază asigura o fundație solidă pentru încredere, fericire și viață productivă.
Traducere de Maricica Botescu după Karen Horney's theory cu acordul autorului


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!