Maimuţele sunt dispuse la efort pentru privilegiul de a privi printr-o ferestruică

Teoria motivațională a lui Hull a dominat psihologia motivației la sfârșitul anilor '30 și în anii '40. Ultima lucrare mare a lui Hull a fost publicată în anul 1952, cu puțin timp înainte de moartea sa. Psihologii puseseră deja la îndoială accentul exclusiv pus de Hull asupra diminuării pulsiunii. Hull redusese toată motivația la o problemă de diminuare a pulsiunilor sau a tensiunilor neplăcute.

 

 Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.9: Motivaţia şi emoţia) - (Partea I: Motive cognitive)Este adevărat că foamea și setea creează disconfort, dar această concepție asupra motivației ignora mulți alți factori care energizează și direcționează comportamentul uman. Întrucât dominanța lui Hull în domeniu slăbise, psihologii au început să exploreze diferite tipuri de motive care nu aveau o legătură directă cu satisfacerea nevoilor biologice.

Articolul lui Robert White de revizuire a psihologiei

În 1959, Robert W. White a scris un articol clasic pentru Psychological Review, intitulat "Motivația reconsiderată: conceptul de competență". În el, White a propus un nou concept: efectanța motivațională.

Efectanța este motivul de bază al omului de a fi eficace și competent. Aceasta implică faptul de a ști sau de a fi convins că poți avea un efect asupra mediului: opusul neputinței.

Definițiile lui White menționează mediul înconjurător (el a definit competența ca fiind "capacitatea de a interacționa efectiv cu mediul"), deși efectanța și descendenta sa modernă, eficacitatea, se referă și la schimbarea de sine. White a sugerat că, la oameni, întăritorul principal este competența personală.

Care sunt diferențele dintre motivele biologice hulliene și motivele competenței?

White a subliniat câteva moduri prin care motivele competenței se deosebesc de motivele hulliene. De exemplu, spre deosebire de motivele biologice, cum ar fi foamea și setea, motivele competenței nu sunt niciodată satisfăcute cu adevărat. Ele servesc la dezvoltarea abilităților organismului, mai degrabă decât la reglementarea unui proces biologic. Ele nu se bazează pe o stare de deprivare biologică. Mai degrabă, ajută organismul să se întărească.

Motivația competenței este vizibilă la copii. Copiii mici încearcă să pară puternici și capabili, mari și maturi, aproape de îndată ce înțeleg conceptele. Copiii sănătoși, normali, doresc în mod obișnuit să fie considerați cunoscători și capabili de-a lungul anilor.

Copiii de toate vârstele încearcă să-și exercite controlul asupra unor obiecte de un anumit tip (fie casa păpușii, o colecție de mașini sau altceva). În general, oamenilor talentați le place să-și exercite talentele într-un anumit domeniu. Ei preferă un subiect sau un joc "în care să-și demonstreze punctele forte", pentru că asta îi face să se simtă competenți.

Factori prezic succesul în afaceri, conform lui Bales

Motivația competenței apare ca un factor critic în succesul carierei (Bales, 1984). Un sondaj în rândul antreprenorilor de succes - persoane care și-au început propria afacere - a reliefat prezența a doi factori care păreau a fi mai importanți chiar decât competitivitatea sau nivelul școlarizării: (1) apetitul pentru o muncă grea și (2) bucuria de a stăpâni noi abilități. Aceștia erau predictori puternici ai succesului.

Observați diferența dintre (1) căutarea activităților în care să "îți manifești punctele forte", ceea ce este cu siguranță natural dacă oamenii doresc să se simtă competenți și (2) bucuria de a stăpâni noi abilități, pe care Bales a descris-o ca fiind tipică antreprenorilor de succes. Nu e unul și același lucru.

Dacă vă doriți doar situații care să vă facă să vă simțiți competenți, probabil că veți exercita abilități vechi și este puțin probabil să avansați. Persoanele care au avut succes în antreprenoriat au fost cele care au urmărit competența în abilități noi.

Curiozitatea

Ce dovadă avem că animalele pot fi motivate de curiozitate?

Curiozitatea poate fi definită ca un motiv al explorării mediului. Într-un studiu clasic asupra curiozității, maimuțele rhesus se aflau într-o mică încăpere. Dacă împingeau o bară, li se permitea să se uite printr-o ferestruică dreptunghiulară. Maimuțele erau dispuse să împingă bara de mai multe ori, pentru a putea privi prin fereastră.


Berlyne  şi conceptul de "comportament ludic"

Daniel Berlyne a dezvoltat o teorie bazată pe efectele motivaționale ale curiozității și ale jocului. El a numit-o teoria comportamentului ludic (de la cuvântul latinesc ludere, "joacă"). În comportamentul ludic, Berlyne a inclus explorarea, investigarea, curiozitatea, arta și jocul intelectual, cum ar fi puzzle-urile, știința și umorul.

În articolul său din anul 1954, "O teorie asupra curiozității umane", Berlyne a definit motivul drept "o pulsiune care este antrenată de stimuli noi și redusă prin expunerea continuă la aceiași stimuli". Curiozitatea în concepția lui Berlyne este nevoia de informații, deși el nu a folosit acest termen în sensul actual, întrucât epoca tehnologiei informației era abia la început.

Berlyne a remarcat faptul că William James a folosit conceptul de curiozitate, dar că el a făcut distincția între două tipuri de manifestări: (1) o căutare (explorare) generală și (2) o căutare concentrată pe o problemă specifică - o lacună în cunoaștere sau o predicție eronată.

Lowenstein (1994) a sugerat că lacunele în cunoștințe sunt motivante. Ele sunt cu siguranță așa pentru oamenii de știință; de aceea Bauer credea că rezolvarea de puzzle-uri este o motivație primordială pentru oamenii de știință. Curiozitatea devine mai puternică, pe măsură ce individul se simte mai aproape de cunoașterea dorită (adică, mai aproape de închiderea breșei).

O concepție fructuoasă asupra motivației curiozității subliniază erorile de predicție. Erorile de predicție joacă un rol important în rețelele neuronale implicate în percepție și acțiune, ca și în știință, unde predicția neobișnuită este cheia testării unor noi teorii sau modele.

Modelăm lumea și folosim acest lucru pentru a ne planifica acțiunile. Când se întâmplă ceva ce nu am prezis - o nepotrivire cu așteptările noastre - acest lucru ne suscită atenția.

În știință, anomaliile joacă acest rol. Anomaliile sunt observații neașteptate sau ciudate. Ele stimulează curiozitatea extraordinară și construirea de noi modele de către oamenii de știință. Reamintim că Berlyne a inclus explorarea științifică în conceptul său de comportament ludic.

Efortul oamenilor de știință de a construi un model coerent al universului, fără inconsistențe interne, seamănă cu efortul sistemului cognitiv de a atinge competența și claritatea. Ele au, prin urmare, o dinamică similară. Acesta este un alt mod prin care știința imită operațiile sistemului cognitiv de culegere a cunoștințelor.

Curiozitatea sau reacția la noutate este vizibilă în dizabilitate sau în dezobișnuire, discutate în Capitolul 5 (Condiționarea). Obișnuirea este o încetare a răspunsului, atunci când stimulii devin bine cunoscuți și familiari.

Ce "principiu profund de funcționare a rețelelor neuronale" ne sugerează faptele?

Când se schimbă ceva, organismele observă. Este o stare valabilă pentru animalele de la toate nivelele de complexitate, de la melcul de mare Aplysia până la nou-născuți și adulți, care sugerează un principiu profund de operare în rețelele neuronale. Ele se obișnuiesc cu familiarul, iar apoi se dezobișnuiesc și se orientează spre noutate.

Bucuria prelucrării informației. Cum "se joacă" oamenii cu prelucrarea informației?

Oamenii par să se bucure de jocul combinatoric. Luăm modelele pe care le-am învățat și le asociem în moduri noi și diferite. Iată câteva varietăți de joc cognitiv:

Modelele vizuale. Oamenii se bucură de desene și de modele vizuale complexe, de imagini și de modele dintr-o varietate de medii - picturi, ornamente, diapozitive, filme, videoclipuri, sculpturi, macaturi, arabescuri, suprafețe gravate.

Modelele limbii. Oamenii se bucură de modelele complexe ale limbii dintr-o varietate de medii. Lor le place să citească cărți, reviste, ziare, piese de teatru, poezii, glume, oratorie, dezbateri, versuri, cântece, rugăciuni, întrebări, exortații, povești, romane, recenzii, editoriale, autobiografii, cărți de călătorii sau cărți de istorie.

Modele motorii. Oamenilor le place să desfășoare activități motorii complexe într-o varietate de cadre. Ei se bucură de jocul de baseball, baschet, fotbal, tenis, volei, schi, alergare, jogging, frisbee (aruncarea unui disc zburător care generează o forță portantă pe măsură ce se deplasează prin aer rotindu-se), dans, marș, exerciții militare, mimă, kluge (un joc cu imagini ale banilor), lacrosse (un sport de echipă folosind un stick de lacrosă și o minge de lacrosă), cricket (un sport de echipă foarte popular în Regatul Unit și în țările Commonwealth-ului), tiddly-winks (un joc interior jucat cu seturi de discuri mici numite "winks", un vas, care este ținta, și o colecție de squidgers, care sunt, de asemenea, discuri)...

Modele auditive și muzicale. Oamenii se bucură de cântece, zbârnâitori, yodeling (o formă de cântec cu repetări de silabe și schimbări de registru), să cânte la aproximativ 5000 de instrumente diferite, să asculte radioul, înregistrări, casete și CD-uri...

Modele matematice și numerice. Oamenilor le plac exercițiile de aritmetică, algebră, trigonometrie, geometrie, topografie, calcul, teoria seturilor... Legendarul antrenor Notre Dame Knute Rockne obișnuia să rezolve probleme de calcul în avion ca să treacă timpul mai ușor; pentru el, rezolvarea de probleme în acest cadru era distractivă.

Indiferent de forma prelucrării informațiilor, oamenii se bucură să o deseneze, să încerce să o experimenteze sau chiar să se joace cu ea. Această bucurie este compatibilă cu conceptul de curiozitate al lui Berlyne, care se referea la experimentarea noutății și care depășea ideea lui Lowenstein de diminuare a lacunelor informației.

Oamenii pot avea o motivație generală pentru a-și exercita abilitățile cognitive creative. Am văzut câteva sugestii conform cărora neuronii manifestă o necesitate înnăscută pentru activitate, de exemplu, în halucinațiile muzicale din surzenie, precum și în fenomenele similare din supra-sensibilitatea nefolosită.

Ce fel de concurență se află la baza activității creative din cadrul sistemului cognitiv?

Necesitatea neuronilor de a acționa creează un fel de competiție benefică pentru a fi incluși în stările cognitive. Aceasta ajută la prelucrarea informației de jos în sus în sistemul cognitiv. (Amintiți-vă despre o combinație a prelucrărilor de sus în jos și a celor de jos în sus care definește cunoașterea, din capitolul Cogniția). Prelucrarea de jos în sus a informației nu este direcționată de zona centrală; ea se ridică din zonele răspândite, difuze ale sistemului cognitiv. Aceasta implică o competiție pentru includerea în activitatea curentă.

În discutarea automatizării, am observat că este necesară o anumită cantitate de activitate cognitivă autonomă (automată) pentru a explica creativitatea. Pe această pagină am preluat opinia lui William James asupra voinței, din lucrarea sa Briefer Course, în care acesta subliniază că nimic cu adevărat nou nu poate fi imaginat înainte de vreme. Cu alte cuvinte, lucrurile noi și creative nu pot fi pre-specificate. Ele nu pot fi dictate ca activitate de sus în jos; ele trebuie să se ridice de jos.

Constatăm activitatea combinatorică creativă în vis, când sistemul cognitiv este eliberat de unele dintre constrângerile unei percepții realiste. Creierul poate fi conceput ca un motor selectiv al impulsurilor, care determină ce impulsuri (de la diverse niveluri) se pot propaga, combina și forma în produse cognitive de nivel superior.


Complexitatea și preferința: o teorie a ariciului

În activitatea mentală de orice fel, un nivel moderat de noutate și de provocare este plăcut. O schimbare prea mare și prea rapidă este copleșitoare și neplăcută. Căutăm să experimentăm evenimente care se află undeva între haos (pe de o parte) și plictiseală (pe de altă parte). Dember și Earl au propus această idee în anul 1957, dar Edward L. Walker a dezvoltat-o ca pe un principiu larg al motivației în teoria comportamentală a ariciului (Walker, 1980).

Numele de "teoria ariciului" face referire la un aforism al poetului antic grec Archilochus, care spunea: "Vulpile știu multe lucruri, dar ariciul știe un lucru mare". Vulpile au trucuri diferite pentru fiecare situație. Ele sunt versatile și inteligente. Aricii au doar un truc (încordarea într-o minge spinoasă). Ei îl folosesc în toate situațiile de vulnerabilitate. Este un truc foarte eficace.


Care este "singurul truc" din teoria ariciului a lui Walker?

Walker a numit teoria sa teoria ariciului, deoarece, asemenea ariciului, organismul dispune de un singur truc. Această teorie explică toate comportamentele folosind un singur principiu: ideea conform căreia complexitatea subiectivă determină preferința.

Preferința organismelor (ce le place să facă) a fost măsurată prin oferirea libertății de alegere a alternativelor. Teoria lui Walker susține că organismele preferă să facă lucruri care nu sunt nici prea simple, nici prea complexe. Ele caută activități care se află la un nivel optim de complexitate. Relația dintre preferință și complexitate poate fi prezentată pe o curbă în formă de U inversată. Punctul zero reprezintă o reacție hedonică neutră, nici plăcere, nici durere.
Curba inversată a lui U leagă preferința de complexitate
Funcția în formă de U inversat din teoria ariciului a lui WalkerCând complexitatea este prea mică, linia coboară sub zero. Aceasta înseamnă că evenimentele sunt prea simple, ceea ce le face plictisitoare și neplăcute. Când complexitatea este moderată, bucuria este maximă. Când complexitatea este prea mare, evenimentele devin neplăcute: haotice și copleșitoare.

Ce "ingredient critic" a adăugat Walker în teoria sa?

Teoria ariciului a lui Walker adaugă un ingredient critic. Dacă o persoană are contacte repetate cu un stimul complex, răspunsul creierului devine mai simplu, cu fiecare contact. Aceasta înseamnă că un stimul complex devine mai plăcut prin repetarea experienței. El se îndreaptă spre o complexitate optimă. Dar asta înseamnă, de asemenea, că un stimulent optim devine mai simplu cu experiența repetată, iar în cele din urmă plictisitor.

În acest fel, teoria ariciului explică de ce traseul vieții oamenilor este marcat de o serie de provocări. Fiecare provocare începe prin a fi prea dificilă, prea complexă. Apoi, aceasta devine treptat mai ușor de manevrat, mai interesantă și mai plăcută. În cele din urmă, ea devine plictisitoare și persoana se îndreaptă spre noi provocări. Teoria ariciului explică un fenomen comun pe care l-ați observat când v-ați întâlnit cu noi forme de artă. Când întâlniți o piesă muzicală haotică sau dificil de interpretat, puteți avea o reacție de respingere. Prin experiență repetată, ajungeți să vedeți un model în ea. În cele din urmă, puteți învăța să o iubiți. Ea "crește în voi". Dar nicio bucată muzicală nu rămâne favorita voastră pentru totdeauna. Cu suficiente ascultări, ea devine atât de familiară, încât veți trece la ceva nou.
Rata satisfacției / Numărul de ascultări ale albumului muzical


Teoria ariciului în acțiune

Teoria ariciului poate fi legată de cercetarea preferințelor gustului. Tinerii care încercă pentru prima dată un iaurt simplu declară de obicei că acesta are un gust mai rău decât s-au așteptat. Nu le place. Însă, la repetarea unui studiu, 92 din 151 de subiecți au declarat că le plăcea tot mai mult iaurtul (Moses-Zirkes, 1993). Este posibil ca gustul iaurtului curat să fi fost puțin șocant la început, el fiind mai acru decât iaurtul dulce pe care îl consumă majoritatea copiilor. Altfel, iaurtul simplu nu este rău. Adesea, după câteva contacte cu el, gustul lui devine mai atrăgător. Este ceva tipic pentru formarea gustului adulților: un gust care crește în tine odată cu experiența.

Ce model apare, în general, pe măsură ce stăpânești o sarcină exigentă?

Acest lucru se poate întâmpla cu tot felul de stimuli, chiar și cu subiectele academice. Un subiect poate părea la început confuz, greu de înțeles. Treptat, lucrurile intră pe făgaș. Subiectul devine mai simplu, pe măsură ce îl întâlnești în mod repetat. În cele din urmă, s-ar putea să te bucuri de el. Mai târziu, după ce îl vei stăpâni, poți să te bucuri de lucruri mai dificile.

Teoria lui Walker este destul de obscură, iar cartea lui poate fi greu de găsit. Cu toate acestea, Walker pare să fi intuit un principiu de bază al funcționării sistemului cognitiv. El a formulat teoria ariciului înainte de epoca scanării creierului. Prima parte a teoriei sale (simplificarea psihologică odată cu experiența repetată) primește un sprijin izbitor de la probele de scanare a creierului.

După cum este descris în Capitolul 3, la persoanele care se antrenează într-o sarcină nouă se produce o activare generalizată a creierului. Pe măsură ce noua sarcină este stăpânită, zona activată se micșorează. În cele din urmă, când sarcina devine automată, zona activată din creier este foarte mică. Sarcina este acum ușoară, aproape de a doua natură. În acel moment, persoana are resursele disponibile (și motivația, spune Walker) pentru a stăpâni o nouă sarcină.

Teoria ariciului prezice, de asemenea că, în urma unui număr suficient de repetări, o activitate care anterior a fost provocatoare poate deveni prea familiară. Individul va obosi să suporte aceeași stimulare tot timpul. Conform teoriei ariciului, suntem motivați automat să trecem la noi provocări.


Disonanța cognitivă

Leon Festinger a introdus teoria disonanței cognitive într-o carte din anul 1957, O teorie asupra disonanței cognitive. Teoria lui Festinger spune că, dacă în cogniția unei persoane apar elemente contradictorii (care produc o stare neplăcută numită disonanță), persoana va acționa pentru a repune acele elemente în acord sau în congruență.

Un experiment realizat de Festinger și Carlsmith în anul 1959 a adus teoria disonanței cognitive în atenția psihologilor sociali americani. Eliot Aronson, el însuși un renumit psiholog social și fost student al lui Festinger, l-a considerat "cel mai important experiment din istoria psihologiei sociale" ("Social Researcher", 1984).

La începutul experimentului lui Festinger și Carlsmith, studenții voluntari au fost rugați să execute o sarcină simplă și plictisitoare. Înainte ca subiecții să fi părăsit experimentul, experimentatorul le-a comunicat că asistentul său nu va putea veni în următoarea zi pentru a-l ajuta și că le cere o mică favoare: anume, să preia ei rolul de asistent al cercetătorului, pentru a pregăti subiecții în vederea următorului experiment și pentru a le crea o atitudine pozitivă față de el. Practic, ei au fost rugați să spună subiecților următori că era vorba despre un experiment distractiv și plăcut.

Participanții care au acceptat să facă acest lucru au fost plătiți, fie cu un dolar, fie cu 20 de dolari. 20 de dolari în anii '50 valorau mai mult de 100 de dolari din zilele noastre. Unui grup i s-a plătit acea sumă de bani pentru a-i minți pe următorii subiecți cu privire la experimentul respectiv. Celuilalt grup i s-a plătit un dolar, echivalentul a aproximativ 5 dolari de acum.

Cum a funcționat experimentul lui Festinger și Carlson?

În majoritatea cazurilor, subiecții din ambele grupuri au convenit să spună subiectului următor că experimentul a fost interesant. Ulterior, când experimentatorii le-au cerut să spună adevărul, subiecții care fuseseră foarte bine plătiți au declarat că experimentul a fost plictisitor. Pe de altă parte, cei plătiți numai cu un dolar au fost mai tentați să spună, atunci când au fost întrebați, că experimentul nu a fost "rău" sau că a fost "interesant".

Cum explicăm acest lucru? Festinger a observat că subiecții se aflau într-o poziție psihologică incomodă. Lor nu le plăcuse experimentul, dar dacă li s-a cerut să mintă, s-au simțit nevoiți să spună că le-a plăcut.

Cum puteau aceștia să-și explice propriul comportament față de ei înșiși? Subiecții care primiseră 20 de dolari nu au avut nicio problemă în a-și explica comportamentul față de ei înșiși. Au primit mulți bani pentru a minți, iar asta a explicat de ce au mințit. Deci, ei nu simțeau că trebuie să-și schimbe atitudinea.

Subiecții care au primit doar un dolar nu au avut un motiv foarte bun să mintă. Ca urmare, pentru a micșora disconfortul față de minciună, ei s-au convins singuri că le-a plăcut experimentul. Atitudinile lor s-au schimbat pentru a se potrivi cu comportamentul manifestat, iar senzația lor neplăcută de disconfort s-a redus.

Festinger și Carlsmith au creat în mod inteligent o opoziție între teoria comportamentală, dominantă în anii '50, și teoria disonanței cognitive a lui Festinger. Behavioriștii ar fi anticipat că o întărire de 20 de ori mai mare va produce mai multe schimbări. Ceea ce s-a întâmplat a fost, însă, exact opusul.

Festinger a explicat acest lucru în teoria disonanței cognitive (1957): Existența disonanței, a faptului de a se simți incomod din punct de vedere psihologic, va motiva persoana să încerce să reducă disonanța și să ajungă la consonanță.

Cu alte cuvinte, o contradicție (o disonanță) între atitudine și comportament este incomodă, motivând astfel persoana să schimbe, fie comportamentul, fie atitudinea (oricare dintre ele ar fi mai ușor de schimbat) pentru a elimina contradicția.

Dacă ai o atitudine negativă față de ceva, dar te comporți ca și când te-ai bucura de acel lucru, vei experimenta o disonanță. Este o stare incomodă, cu excepția cazului în care ai o explicație bună pentru comportamentul tău. (cum ar fi faptul că ți s-a plătit o mulțime de bani). Pentru a obține consonanța, trebuie să schimbi ceva.

În mod obișnuit, când persoana simte o disonanță, comportamentul este deja efectuat, astfel încât el nu mai poate fi schimbat. Prin urmare, atitudinea persoanei se va schimba.

Această dinamică subtilă face din disonanța cognitivă un instrument puternic pentru schimbarea atitudinilor. Aceasta presupune că, dacă doriți să vă schimbați atitudinea, tot ce trebuie să faceți este să vă schimbați comportamentul, iar atitudinile vor urma.

Întrucât nu li s-a plătit mulți bani și nu au avut un alt motiv evident pentru a manifesta un comportament, s-au convins că acel comportament a fost plăcut. Ei au ajuns să creadă că ar fi vrut să-l manifeste oricum sau că poate a fost o idee bună, în retrospectivă.

Un exemplu concret este mișcarea Drepturilor Civile din anii '60 în Statele Unite. Mulți oameni au rezistat desegregării școlare (procesul de încetare a separării elevilor după rasă), spunând: "Nu puteți schimba comportamentul oamenilor înainte de a vă schimba atitudinea".

Psihologii familiarizați cu teoria disonanței au spus exact opusul. Cercetarea lor le-a sugerat că, dacă vor fi schimbate legile, forțând o schimbare de comportament, atitudinile se vor schimba și ele ulterior.

Ce se întâmplă când studenții sunt rugați să apere poziții contrare convingerilor lor?

Într-o lucrare clasică de cercetare a disonanței cognitive, cercetătorii au moderat o dezbatere cu studenții despre valoarea fotbalului în colegiu. Unei părți i s-a cerut să susțină că fotbalul este benefic pentru o universitate, iar celeilalte că este dăunător. După dezbatere, convingerile exprimate ale studenților erau mai apropiate de poziția lor din cadrul dezbaterii decât înainte (Scott, 1957).

Scott însuși a interpretat acest rezultat drept "o consolidare a comportamentului verbal", în tradiția comportamentaliștilor timpurii. Prin intermediul lentilei teoriei disonanței cognitive, totuși, explicația este puțin diferită.

Studenții, probabil, au depus eforturi pentru a-și construi și apăra argumentele. Procedând astfel, ei au început să se identifice cu argumentele și să le accepte ca pe propriile lor credințe. Altfel, s-ar fi creat un conflict sau o disonanță (o lipsă de armonie) între atitudinea și comportamentul lor.

Care este Capcana Sacrificiului?

Kenneth Boulding, economist și președinte al Asociației Americane pentru Progresul Științelor, a descris un model care se referă la disonanța cognitivă. El l-a numit Capcana Sacrificiului:

Dacă începem la un moment dat să facem sacrificii pentru orice - o familie, o religie sau o națiune - nu vom mai putea recunoaște că sacrificiile au fost în zadar fără o amenințare la adresa identității noastre personale. Identitatea noastră este în parte creată prin identificarea cu organizația sau cu comunitatea pentru care am făcut sacrificii. În aceste condiții, obiectul sacrificiului devine "sacru" și el este îndreptățit să solicite alte sacrificii. (Boulding, 1969)

Cum poți face pe cineva să te placă, după Ben Franklin?

Ben Franklin a dat câteva sfaturi speciale care au sens în contextul teoriei disonanței cognitive. Franklin a spus că, dacă vrei ca cineva să te placă, determină-l să-ți facă o favoare.

Aceasta funcționează (conform teoriei disonantelor cognitive) deoarece, odată ce persoana și-a irosit timpul și energia pentru a te ajuta, ea trebuie să dezvolte o atitudine în concordanță cu comportamentul său. Deci, pentru a evita disonanța, persoana te va plăcea.

Ce afirmație similară, dar opusă apare în cartea lui Hoffer, The True Believer?

Reversul principiului lui Franklin este descris de Eric Hoffer, în The True Believer (1951). Dacă vrei să disprețuiești pe cineva, fă-i ceva greșit. Se pare că nu există o modalitate mai sigură de a te infecta cu o ură virulentă împotriva unei persoane decât aceea de a-i face o nedreptate gravă.

Hoffer a evidențiat faptul că, după ce naziștii au început să-i persecute pe evrei, a devenit mai ușor pentru cetățeanul german mediu să-i urască pe evrei.

Ca regulă generală, teoria disonanței cognitive prezice că atitudinile și comportamentele vor rămâne în sincronizare. Dacă vă schimbați atitudinea, există probabilitatea de a vă schimba și comportamentul. Mai surprinzător, dacă schimbați comportamentul unei persoane, atitudinile ei se vor schimba pentru a se potrivi comportamentului.

Care sunt unele implicații practice ale teoriei disonantei cognitive?

Acest lucru are multe implicații practice. Unele au fost discutate deja. Dacă vreți ca cineva să vă placă, îndemnați persoana să aibă un "comportament complezent", cum ar fi acela de a vă face o favoare.

Dacă doriți să împiedicați oamenii să se urască unii pe alții, lucrați la eliminarea comportamentelor de ură. "Lupta acționează, nu sentimentele", este bannerul cercetătorilor sociali antirasiști. (Goleman, 1991)

Aceeași logică se aplică și preocupărilor egoiste, cum ar fi aceea de a-i obișnui pe ceilalți să te respecte. Teoria disonanței cognitive implică faptul că, dacă ceri respect, îl vei obține.

Nu trebuie să te supui abuzului, pentru că oamenii care te tratează prost vor adopta convingeri negative despre tine, pentru a fi în concordanță cu comportamentul lor față de tine. Dacă îi faci pe oameni să te trateze cu respect, ei te vor respecta mai mult, pentru a reduce disonanța dintre atitudinile și comportamentele lor.


Reactanța psihologică

Brehm (1966) a subliniat faptul că oamenii au nevoie de libertate. Nevoia de libertate este activată ori de câte ori oamenii simt o restricție pusă pe acțiunile sau opiniile lor.

Ce este reactanța psihologică? Cum a studiat-o Brehm și Sensenig?

Oamenii răspund, de obicei, unei forțe restrictive, luptând împotriva ei, rezistând încercărilor de influență. Brehm a descris reactanța psihologică ca o forță declanșată de amenințări la adresa libertății unei persoane.

Reactanța psihologică se stârnește ori de câte ori o persoană primește o comandă directă sau i se spune că o activitate nu este posibilă sau nu este permisă. Când sunt împinși, oamenii tind să împingă înapoi. Când li se spune că nu pot avea un lucru, oamenii tind să-l dorească.

Brehm și Sensenig au imaginat un experiment simplu prin care au demonstrat reactanța psihologică. Într-un joc care necesita cooperare, un subiect (de fapt un complice al experimentatorului) îi transmitea una din cele două condiții celuilalt subiect. O condiție sugera un posibil curs de acțiune, prin listarea alternativelor și afirmarea unei preferințe. Cealaltă viza în mod direct un anumit mod de acțiune, spunând că partenerul "trebuie" să facă ceva.

Aproape 70% dintre subiecți au acționat în consens cu sugestia din prima condiție. Mai puțin de 40% au urmat cererea din cea de-a doua condiție.

Ce joc din copilărie arată reactanța? Cum l-a studiat Wegner și colegii săi?

"Nu te gândi la un urs alb"

Dostoievski, faimosul autor, a inițiat un joc psihologic care demonstrează reactanța psihologică. El l-a provocat pe fratele său să nu se gândească la un urs alb, apoi a urmărit amuzat cum se lupta acesta cu imposibilitatea de a îndeplini cererea respectivă.

Wegner, Carter, White și Schneider (1987) au decis să documenteze fenomenul. Ei au cerut studenților să participe la un experiment al "fluxului de conștiință" în cursul căruia ei trebuiau să spună tot ce le venea în minte în fața unui magnetofon, timp de cinci minute.

Înainte de a începe o sesiune, studenții din grupul experimental au fost instruiți să evite să se gândească la urșii albi, dar să sune un clopoțel dacă gândul intra în mintea lor, în ciuda interdicției. Ei au sunat de multe ori din clopoțel.

Sunt obiectele interzise la fel de irezistibile ca gândurile interzise? Folclorul furnizează două răspunsuri diferite.

Într-una dintre fabulele lui Aesop, o vulpe care nu putea ajunge la un ciorchine de struguri a conchis că probabil sunt acri. În baza acestui mecanism defensiv, dacă este fiabil, am putea prevedea că un obiect interzis va apărea ca fiind mai puțin atrăgător.

Pe de altă parte, fructul interzis este adesea considerat mai tentant, ca în Grădina Edenului. Teoria reactanței psihologice poate prevedea și că un obiect interzis poate deveni mai atrăgător, deoarece lucrul interzis afectează libertatea de alegere și provoacă reacția opusă (nevoia de libertate).

Cum au demonstrat cercetările făcute de Allen și Allen efectele fructului interzis și ale strugurilor acri în diferite grupe de vârstă?

Allen și Allen (1974) au făcut un studiu referitor la atractivitatea obiectelor interzise pe copii de grădiniță și de clasa a patra. Mai întâi, fiecărui copil i s-a cerut să claseze cinci jucării diferite după atractivitatea lor. Apoi, cercetătorul au deplasat jucăriile în lateral și a indicat spre jucăria clasată pe locul trei (intermediar în atractivitate), spunându-i copilului că se poate juca cu toate jucăriile, dar nu 'cu aceea'. Nu a fost oferită nicio explicație.

Apoi, experimentatorul a deviat atenția copilului de la jucării, timp de aproximativ trei minute, prin câteva întrebări despre vârsta sa, numărul de frați și surori etc. După aproximativ trei minute, subiectul a fost rugat din nou să clasifice fiecare dintre cele cinci jucării în funcție de cât de mult îi plăcea fiecare în acel moment ('chiar acum'). Subiectului i s-a explicat că putea schimba clasamentul fiecărei jucării în ambele direcții sau putea să-l lase neschimbat "(Allen și Allen, 1974, p.872)

Rezultatele? Preșcolarii au clasat jucăria interzisă ca fiind mai puțin atractivă (struguri acri). Copiii din clasa a IV-a au clasat jucăria interzisă ca fiind mai atractivă (fruct interzis).Motivația intrinsecă și extrinsecă

Dacă reactanța psihologică poate face ca roadele interzise să fie mai atractive, asupra fructelor oferite în mod liber ar putea avea un efect opus. S-ar putea ca acestea să fie mai puțin atractive.

În general, dacă ceva este interzis, este atractiv, dar dacă ești plătit să faci ceva, acest lucru ți-ar putea scădea bucuria. Atât disonanța cognitivă, cât și reactanța psihologică ar prevedea acest lucru.

Teoreticienii motivației fac distincția între motivele intrinsece și cele extrinsece. O activitate este motivantă intrinsec dacă o persoană o face în mod voluntar, fără a primi o plată sau alt fel de recompensă. O activitate este motivată extrinsec dacă o persoană o face în primul rând pentru o întărire exterioară, ca alimentele sau banii.

Care este diferența dintre motivația intrinsecă și cea extrinsecă? Ce au demonstrat Green și Lepper în studiul lor clasic?

Într-un articol clasic intitulat "Cum se transformă jocul în muncă", Green and Lepper (1974) au arătat că motivația intrinsecă ar putea fi subminată de întărirea exterioară. Subiecții lor erau copii preșcolari.

Un grup de copii a fost antrenat într-o activitate (fixarea unor cartonașe colorate în puzzle-uri). Aceasta era similară cu activitățile preșcolare obișnuite și lor le-a plăcut să se joace cu cele 10 cartonașe de puzzle.

Copiii din alt grup au primit aceleași cartonașe, dar lor li s-a precizat că dacă vor completa puzzle-urile vor avea voie să se joace cu niște jucării pe care le doreau mai mult (recompensă). Ulterior, ambele grupuri au primit acces la acele "jucării mai dorite".

Diferența dintre grupuri a fost că un grup a crezut că a lucrat pentru o recompensă, iar celălalt nu. Conform Principiului Premack, grupul căruia i s-a promis accesul la jucăriile mai dorite ar fi trebuit să fie întărit pentru a se juca cu puzzle-urile, fapt ce ar fi trebuit să sporească frecvența sau probabilitatea de a se juca cu puzzle-urile și în alte împrejurări.

În realiate, lucrurile s-au petrecut pe dos. După ce li s-a permis accesul la jucăriile pe care le doreau mai mult, ambele grupuri au avut din nou acces liber la puzzle-uri. Acum, grupul care nu a fost răsplătit niciodată pentru că jocul cu puzzle-urile a petrecut mai mult timp cu ele.

Grupul răsplătit mai devreme pentru că s-a jucat cu puzzle-urile a petrecut mai puțin timp cu puzzle-urile, atunci când a avut acces liber la ele. Frecvența sau probabilitatea de a se juca cu puzzle-urile a scăzut, ceea ce înseamnă (prin definiție) că comportamentul jocului cu puzzle-urile a fost pedepsit, chiar dacă copiii fuseseră răsplătiți pentru el.

În capitolul 5 (Condiționarea) am discutat cum specialiștii în analiza comportamentală aplicată fac o distincție între recompensă și întărire. Recompensa este definită de intenție (o așteptare pozitivă). Întărirea este definită de efect (comportamentul următor devine mai frecvent). Ele nu se referă întotdeauna la unul și același lucru.

Acesta este un exemplu al unei astfel de situații. Actul de recompensare a preșcolarilor a funcționat ca o pedeapsă pentru jocul cu puzzle-uri (adică a făcut ca frecvența jocului cu puzzle-uri să scadă).

Același fenomen poate apărea și în cazul sportivilor, deși nimeni nu-l conștientizază. Mulți sportivi încep să practice un sport pentru bucuria de a face acel lucru. Ei sunt motivați intrinsec. Dacă sunt suficient de buni pentru a continua la nivel de colegiu, aceștia sunt recompensați prin burse.

Uneori acest lucru "transformă jocul în muncă." Raedeke (1997) a constatat că sportivii sunt mai predispuși la epuizare dacă se simt blocați de burse și de alte obligații, în loc să joace pentru a se bucura de acest sport.

Care a fost efectul obligativității serviciului comunitar asupra elevilor care nu sunt înclinați pentru serviciu?

Stukas, Snyder și Clary (1999) au constatat că programele obligatorii de serviciu comunitar, cerute în unele licee din Statele Unite, au avut un efect negativ asupra persoanelor care nu sunt dispuse să servească. "Elevii care nu se simțeau tentați să se angajeze voluntar au manifestat intenții semnificativ mai mici după ce li s-a cerut să servească". Presiunea exterioară a redus motivația lor intrinsecă de a se oferi voluntar.


Psihologia inversă

Reactanța psihologică presupune că oamenii vor reacționa împotriva oricărui lucru care le afectează libertatea. Acestea includ comenzile și sugestiile. Dacă vreți să faceți pe cineva să facă ceva, uneori vă ajută să-i cereți contrariul. Aceasta se numește popular psihologie inversă.

Ce este "psihologia inversă"? Cum a folosit-o hipnotizatorul Milton Erikson?

Unul dintre maeștrii hipnozei a fost Milton Erikson. El a folosit psihologia inversă cu subiecți care altfel nu puteau fi hipnotizați. Confruntat cu rezistența clieților săi, Erikson le sugera pur și simplu că trebuie să lupte împotriva hipnozei cât puteau de mult. Acest lucru (a pretins el) îi determina să reacționeze împotriva sugestiei, lui fiindu-i astfel mai ușor să-i hipnotizeze.

Cum o folosesc părinții?

Părinții învață să-și manipuleze copiii în primii ani de viață folosind psihologia inversă. Copiii mici pot trece printr-o etapă când spun "Nu!" la fiecare solicitare. Dacă un părinte ar spune: "Ah, s-ar putea să nu-ți placă mâncarea..." sunt mai multe șanse ca copilul să o încerce.

Cum a folosit metoda Suzuki psihologia inversă, potrivit lui Singer?

Metoda Suzuki de învățare a viorii include un element de psihologie inversă, conform lui Singer (1984). Singer a scris că metoda lui Suzuki presupunea patru etape:

1. Părinții nu trebuie să-i oblige pe copiii lor să cânte la vioară. Fără presiune, mită sau pedeapsă.
2. Părinții ar trebui să ofere un mediu familial care să fie îmbogățit cu muzică bună. O vioară ar putea fi situată într-un loc strategic, unde copilul să o poată vedea. În mod ideal, un frate mai mare sau un părinte ar putea să cânte la vioară.
3. Părinții trebuie să fie răbdători. Mai devreme sau mai târziu, copilul va cere să cânte la vioară.
4. Prima dată când copilul o cere, părinții ar trebui să spună: "Ne pare rău, nu, poate altă dată."

După aceasta, copilul va cere și poate chiar va implora să cânte. În acest moment, copilului i se poate permite să cânte la vioară o perioadă limitată de timp. Treptat, i se "permite" mai mult timp, pe măsură ce abilitățile copilului se îmbunătățesc. [Sfârșitul citatului de la Singer, 1984.]

Acesta este un exemplu excelent al efectului "fructului interzis". Dacă vioara este inițial interzisă, copilul o va dori mai mult. Există o singură problemă cu acest exemplu. În încercarea de a verifica declarația lui Singer, nu am putut găsi sfaturi similare în nicio publicație referitoare la Metoda Suzuki. Poate că a fost tehnica unui singur practicant al metodei Suzuki.

Ce se întâmplă când interzici o carte sau un film?

Principiul fructului interzis pare să-și producă magia pe piață de fiecare dată când produsele sunt interzise. Acestea ajung să fie mai populare. Showmanul american P.T. Barnum se presupune că ar fi spus: "Nu există publicitate proastă".

Dacă o carte este interzisă, vânzările cresc până la limita legală a cumpărării. Dacă un film este criticat ca fiind prost, mulți oameni doresc să-l vadă.

Programele de avertizare a adolescenților asupra pericolului drogurilor și a sexului premarital ar putea avea același efect?

Cercetările arată că programele antidrog din școlile publice "nu au funcționat niciodată" (Cima, 2017). Un efect opus a avut loc când canabisul a fost legalizat în Colorado. Utilizarea canabisului printre adolescenți a scăzut odată ce nu a mai fost interzis (Gorman and Craft, 2017).

Brody (1986) a declarat că programele de educație sexuală care transmiteau mesajul "Nu o face" au fost urmate de niveluri mai ridicate ale activității sexuale. Brody a concluzionat: "Fetele care nu primesc niciun un alt mesaj, în afara celui de "Nu o faceți, sunt mai tentate să o facă".

Lui Marjoe Gortner care vizita țara ca predicator pentru copii și vindecător prin credință, i s-a făcut publicitate ca "Cel mai tânăr preot hitoronit al lumii". Mai târziu, el a renunțat la pretenția de a vindeca prin puterile speciale ale credinței.

Marjoe a realizat un film documentar (Marjoe (1972)) și a predat studenților din colegiu despre modalitățile ptn care un vorbitor carismatic poate manipula un public. Una din tehnicile sale a folosit psihologia inversă.

Predam în aproximativ douăzeci de colegii pe an...și făceam o demonstrație de vindecare prin credință - dar întotdeauna îi făceam pe ei să ceară vindecarea. Le spuneam că eu nu cred în asta, că folosesc multe trucuri; iar titlul conferinței era "Retorică și carismă", așa că le spusesem deja cât de mult sunt manipulați de o figură carismatică.

Le-am explicat tot ce făceam, și tot voiau să vadă. Dar eu mă împotriveam. Ziceam: "Nu, voi chiar nu vreți să vedeți". Și ei spuneau: "Ba da, noi vrem!" Și eu ziceam: "Dar nu voi credeți în asta oricum, așa că nu pot să o fac." Și ei spuneau: "Credem, credem!"

Deci, după aproximativ douăzeci de minute cu aceste discuții, ceream un voluntar și alegeam o fată și-i spuneam: "Deci, vrei să te simți mai bine?" Și apoi: "Tu mă minți! Ești aici doar pentru un moment bun și vrei să-i impresionezi pe toți acești oameni și să-ți râzi de mine pentru toată chestia asta, așa că de ce nu te întorci la locul tău? Ea se înverșuna foarte mult și spunea, "Nu, nu, eu cred!"

Și continuam acest du-te-vino, până când ea era aproape în lacrimi. Și apoi, chiar dacă acest lucru se întâmpla într-o mulțime de studenți de colegiu și o făceam doar ca pe o glumă, folosind aceeași formulă veche, 'În numele lui Isus!', când îi atingeam capul... oam, cădea jos pe podea de fiecare dată. (Conway & Siegelman, 1978)Voința

Majoritatea oamenilor crede că motivația implică voința sau capacitatea unei persoane de a face ca lucrurile să se întâmple prin dorință și hotărâre. Voința a fost elementul central al celor mai bine vândute cărți, cum ar fi Forța gândirii pozitive (1952) a lui Norman Vincent Peale.

Programele de auto-ajutorare populare îi îndeamnă pe oameni să rămână optimiști și orientați spre viitor. Oamenilor li se spune să aibă încredere în capacitățile lor și să pornească la drum cu pași mici. Mai presus de toate, să facă ca lucrurile să se întâmple prin eliminarea îngrijorărilor și a îndoielilor care îi rețin adesea pe oameni.

Ce este agenția, pentru psihologii cognitiviști și cum diferă ea de auto-eficacitate?

Psihologii cognitiviști echivalează agenția cu sentimentul de a face ca lucrurile să se întâmple sau cu exercitarea voinței. Totuși, nu în acest sens este folosit termenul de voință în programele de auto-ajutorare.

Agenția se referă la asumarea proprietății asupra gândurilor sau acțiunilor. Ea poate fi aplicată problemelor comune cum ar fi formularea scorului în cursul unui joc video. Dacă simți că tu ai făcut asta, și nu programul, trăiești un sentiment de agenție.

Înțelesul pe care îl au cei mai mulți oameni pentru termenul de voință depășește acest sens de a face ca lucrurile dorite să se întâmple în viața ta. Termenul folosit de psihologi este acela de auto-eficacitate.

În 1977, Albert Bandura a propus termenul de auto-eficacitate ca parte a unei "teorii unificatoare asupra schimbării comportamentului". Bandura a actualizat și a extins conceptul de efectanță al lui Robert H. White.

Amintiți-vă că White a descris efectanța ca "întăritorul principal" care împinge oamenii spre competență. A făcut acest lucru într-un articol pivot din 1959 care invita psihologii să renunțe la ipotezele lui Hull și să exploreze motivațiile care depășeau nevoile biologice.

Pentru Bandura, auto-eficacitatea reprezenta o credință în capacitatea ta de a produce un efect. Ea acționa ca o profeție care se auto-împlininea în același mod în care așteptările negative puteau să fie o profeție auto-împlinită în cealaltă direcție.

Dacă ai auto-eficacitate (și Bandura a creat chestionare pentru a evalua acest lucru), ești mai tentat să acționezi. Apoi, vei fi mai tentat să experimentezi rezultatele bune pe care le-ai prezis.

De ce are așteptarea un efect atât de puternic și pervaziv? O așteptare face parte din modelul unei persoane asupra lumii. Ea afectează predicțiile și acțiunile.

Bandura a făcut distincția între rezultatul-așteptat (convingerea că un anumit rezultat va avea loc) și auto-eficacitate (convingerea că poți executa cu succes comportamentul necesar pentru a produce un rezultat). Ambele influențau comportamentul. Ambele erau variații ale conceptului de așteptare studiat cu mulți ani în urmă de către Robert Rosenthal.

Ne-am întâlnit cu așteptarea în capitolul 1 în contextul efectelor experimentatorului. Orice se așteaptă un cercetător să se întâmple, va avea tendința să se întâmple, în lipsa proiectării anumitor sisteme de control cum ar fi un proiect dublu-orb.

Despre așteptare se va discuta și în capitolul dedicat psihologiei sociale. Așteptările determină deseori rezultatele sociale (așa cum se întâmplă în cazul copiilor care au succes la școală).

Ce este neajutorarea învățată? Cum a fost descoperită?

Auto-eficacitatea este opusul unui fenomen numit neajutorare învățată. Neajutorarea învățată a fost descoperită de Overmier și Seligman (1967) în timpul unor experimente de condiționare a evitării și evadării la câini.

Overmier și Seligman au observat că dacă câinii nu puteau să facă nimic pentru a scăpa de un șoc, renunțau în scurt timp. Ei învățau să fie neajutorați. Această învățare s-a generalizat la noi situații de evadare, iar câinii s-au comportat neajutorați și în ele.

Overmeier și Seligman au descoperit că efectul neajutorării învățate persista timp de aproximativ 48 de ore. În acel timp, dacă câinii erau puși într-o altă situație de învățare a evadării, capacitatea lor de  învățare era încetinită (adică ei s-au mai străduit la fel de mult ca să scape). Ei au învățat să renunțe.

Seligman se întreba dacă astfel de efecte ar putea fi mai durabile la om. Aptitudinile noastre lingvistice ne permit să încorporăm neputința într-un sistem de credințe. Dacă oamenii se conving că nu pot să-și schimbe propriile circumstanțe negative, ei pot înceta să mai încerce să facă schimbări pozitive. Ei ar putea să renunțe.

Seligman a găsit dovezi experimentale pentru acest lucru. El a susținut, pe baza a numeroase experimente, că neajutorarea este legată de depresie. Uneori, depresia este declanșată de un dezechilibru al neurotransmițătorilor, care nu are prea multe de-a face cu problemele vieții. În alte ocazii, depresia pare să se datoreze unui sistem de credințe care implică gânduri și ruminări negative (gânduri repetitive).

Ce model a identificat Seligman în depresia non-biologică?

Seligman a descoperit (pe scurt) că oamenii care se aflau într-o spirală descendentă a anxietății și depresiei repetau adesea lucruri pentru ei înșiși (ruminare). Ruminările aveau trei caracteristici:

(1) implicau ceva rău în privința persoanei (de exemplu, persoana era păcătoasă, urâtă, proastă);

(2) lucrul rău era interpretat ca afectând tot ceea ce făcuse persoana (muncă, viața socială etc.) și

(3) persoana deprimată se aștepta ca acel lucru rău să continue pentru totdeauna (era parte din ființa sa, el nu se putea îmbunătăți, nu putea să dispară).

Combină aceste trei caracteristici într-un sistem de credință, repetă-l la nesfârșit, și Da, poți ajunge într-o spirală descrescătoare a depresiei.

Sugestia lui Seligman pentru un remediu apare în titlul cărții sale din 1990: Optimismul învățat: cum să-ți schimbi mintea și viața (revizuită în 1998 și 2006). A fost un bestseller național, descris de un critic drept "o combinație interesantă dintre un tratat de psihologie și o carte de auto-ajutorare".

Ce rezultate au fost corelate cu auto-eficacitatea?

Auto-eficacitatea, ceea ce majoritatea oamenilor ar numi voință puternică, este opusul neajutorării învățate. Este convingerea că acțiunile eficace sunt posibile, iar individul are capacitatea de a face acest lucru.

Psihologii consilieri au fost deosebit de atenți la acest concept. El părea să puncteze tocmai ceea ce au nevoie oamenii atunci când intră în consiliere: un impuls moral, cu speranță pentru o viață mai bună în viitor. Cercetările au arătat că auto-eficacitatea corela pozitiv cu:

-    Rezultate academice și de carieră mai bune (Multon, Brown și Lent, 1991)
-    Rezultate mai bune în psihoterapie și o mai mică probabilitate de abandon (Longo, Lent și Brown, 1992)
-    Persistență în fața adversității (Bandura, 1997)

Așa-numita voință înseamnă mai mult decât așteptările pozitive. Pentru a rezolva efectiv problemele, trebuie să existe modele exacte și realiste ale situației de rezolvare a problemelor, plus instrumentele intelectuale potrivite pentru a găsi soluții.

Cu toate acestea, auto-eficacitatea sporește probabilitatea inițierii schimbării. Apoi, aceasta favorizează persistența și rezultatele bune. Aceasta este ceea ce oamenii caută atunci când vorbesc despre aplicarea voinței la problemele vieții.

Evitarea distragerilor

Voința implică mai mult decât intenții bune și gândire pozitivă. Pentru a susține interesul și energia pe o perioadă lungă de timp (ceea ce este necesar pentru cele mai importante proiecte), trebuie să combați tendința de a fi distras. Nu trebuie să dai curs ispitelor care duc la o rătăcire.

Care sunt cele două sisteme motivaționale pe care le-a identificat Metcalfe și Mischel? Care este cheia voinței efective?

Metcalfe și Mischel (1999) au descris autocontrolul și voința ca implicând două sisteme motivaționale diferite. Unul este un sistem emoțional "fierbinte", celălalt este un sistem cognitiv "rece".

Sistemul fierbinte este baza temerilor și anxietăților, precum și a atracțiilor față de lucrurile bune. El reacționează rapid și se bazează adesea pe factorii instinctivi. Este legat de stimuli, "controlat prin eliberarea stimulilor", așa cum sunt programele motorii ale animalelor discutate în capitolul 8. Sistemul rece este mai controlat, metodic și sistematic. El implică planuri formate cu atenție și aplicate pe termen lung.

Metcalfe și Mischel susțin că voința implică capacitatea de a inhiba răspunsurile impulsive ce anulează angajamentul cuiva față de planurile valoroase de durată. Ca exemple de planuri pe termen lung, ei au menționat renunțarea la o dependență sau faptul de a rămâne fidel partenerului conjugal. Acestea sunt obiective pe termen lung care pot fi subminate de comportamentul impulsiv.

Metcalfe și Mischel subliniază că autocontrolul pe termen lung este (1) cognitiv (mai degrabă decât emoțional), (2) se dezvoltă mai târziu în viață (spre deosebire de nevoia de satisfacere care este prezentă în copilărie) și (3) este slăbit de stres.

Autocontrolul se bazează în mare măsură pe procesele de control executiv, cum ar fi planificarea și memoria, care "permit persoanei să păstreze obiectivele în minte, concomitent cu urmărirea și monitorizarea progresului de-a lungul drumului". Tehnicile de reducere a stresului pot ajuta, de asemenea, dacă ele împiedică comportamentul impulsiv.

Ce au descoperit cercetătorii despre Recompensele Mari de mai Târziu (RMT) și Recompensele Mici Premature (RMP)?

Psihologii fac distincția între Recompensele Mari de mai Târziu (RMT)și Recompensele Mici Premature (RMP). Marile recompense de mai târziu sunt lucruri foarte dezirabile care necesită mult timp pentru a le avea, cum ar fi finalizarea unui program de licență. Recompensele premature mici sunt mai apropiate, dar sunt mai puțin importante, așa cum sunt chat-urile cu prietenii.

Cum poate o recompensă timpurie mică să submineze voința?

Kirby și Herrnstein (1995) au afirmat că, pentru toate speciile, inclusiv pentru oameni, atractivitatea relativă a unei mici recompense timpurii este mai mare dacă întărirea este aproapiată în timp. De exemplu, chat-ul poate să te îndepărteze de la studiu. Dacă întărirea este accesibilă, o recompensă mică, dar imediată poate să devieze comportamentul care vizează o recompensă mai mare, dar mai îndepărtată.

Aceasta era problema cu care se confruntau cimpanzeii lui Boysen. Ei nu puteau rezista să se îndrepte spre farfuria care conținea mai multe drajeuri, chiar dacă asta însemna că celălalt cimpanzeu lua din ele.

S-ar putea să vă amintiți că dr. Richard Byrne de la Universitatea din St. Andrews a fost entuziasmat de experimentul Dr. Boysen. El a crezut că acesta oferea un indiciu important referitor la inteligența umană și diferența enormă dintre omul modern și concurenții săi. Noi avem capacitatea de a folosi gândirea abstractă pentru a suprima comportamentul apetitiv egoist.

Aceasta este exact ceea ce Mischel și Metcalfe investigau (RMT și RMT). Este, de asemenea, ceea ce spun Kirby și Herrnstein când se referă la sistemele motivaționale calde și reci. Ați putea spune că cimpanzeilor lui Boysen le lipsea capacitatea de a folosi un sistem abstract rece pentru a-și regla pofta de jeleuri.

Cum le-a dat Boysen cimpanzeilor un sistem de simboluri?

Boysen a făcut un pas suplimentar: ea a folosit chips-uri de plastic ca un înlocuitor al jeleurilor. Atunci când simbolurile din plastic reprezentau numărul de jeleuri, cimpanzeii nu aveau nicio problemă în a indica spre o farfurie cu mai puține elemente pe ea (cu scopul de a obține un număr mai mare de jeleuri).

Lucrul izbitor este că ei nu au putut să învețe să facă acest lucru atunci când arătau spre adevăratele jeleuri dintr-o farfurie. Nu puteau să-și inhibe sistemul lor motivațional "fierbinte", declanșat la vederea mâncării, deși Boysen stabilise sarcina, astfel încât indicarea mai multor jeleuri însemna că ei vor primi mai puține.

Cum se raportează  aceasta la lobotomii, neanderthalieni și computere?

Oamenii se pot folosi de limbaj pentru a-și regla comportamentul impulsiv. Acest lucru pare să implice lobii frontali. Dacă ați citit despre lobotomii în capitolul 2, vă puteți aminti cât de legați de stimul erau pacienții lobotomizați și cât de ușor erau ei de distras de la obiectivele pe termen lung.

După lobotomii, oamenii nu aveau capacitate de planificare avansată, considerată de Posner (1993) ca fiind crucială pentru oameni, dar absentă la neandertalieni. Această putere executivă pentru planificarea pe termen lung este sistemul motivațional "rece" care ne permite să rezistăm tentațiilor imediate în favoarea obiectivelor pe termen lung.

Cum să evităm să fim deturnați de RMT?

Modelul studiat de Kirby și Herrnstein  este relevant pentru tot felul de situații care necesită planificare, voință și disciplină pe termen lung. Există întotdeauna pericolul unor deviații pe termen scurt de la un obiectiv pe termen lung.

Dacă tentațiile pe termen scurt sunt imediate, ele vor avea tendința de a predomina asupra planurilor pe termen lung. Singura soluție este să vă utilizați capacitățile executive pentru a vă izola de distragerile pe termen scurt.

De exemplu, nu puneți un televizor în camera unde studiați sau nu cumpărați gustări. Atunci, ele nu vor fi aproape de voi în timpul unui moment de slăbiciune. În esență, trebuie să folosim sistemul rece identificat de Metcalfe și Mischel (1999) pentru a planifica și aranja mediul înconjurător, așa încât să nu existe tentații și distrageri excesive pentru sistemul fierbinte.

Rezumat

Parțial ca reacție la teoria motivațională a lui Hull și la concentrarea unilaterală a acesteia pe motivele biologice, psihologii din anii ‘50 și ‘60 au propus multe principii motivaționale non-biologice. Multe dintre ele implicau prelucrarea informațiilor, fapt pentru care acestea ar putea fi numite motive cognitive.

White a scris un articol influent despre motivația competenței. Alți teoreticieni au citat nevoile de control, de consistență, și necesitatea de a satisface curiozitatea.

Propunerea lui Brehm asupra „nevoii de libertate“ a condus la conceptul de reactanță psihologică sau de rebeliune împotriva controlului și manipulării. Psihologia inversă se bazează pe această nevoie de libertate și pe reactanța psihologică generată de încercările de control.

Pentru a obține rezultatul dorit, cineva poate folosi psihologia inversă, prin împingerea persoanei vizate în direcția opusă celei pe care ar dori ca aceasta s-o urmeze. Dacă persoana va împinge înapoi, acest lucru o va conduce în direcția dorită.

Neajutorarea învățată a fost un fenomen descoperit de Seligman, când a studiat învățarea comportamentului de evadare la câini. Câinii au devenit neajutorați după ce încercările lor de a scăpa s-au dovedit a fi inutile. Din acel moment,  ei nu au mai încercat, chiar dacă evadarea devenise posibilă.

Câinii trec peste neajutorarea învățată în aproximativ 48 de ore. Oamenii, care folosesc sisteme de limbaj și de credință, pot continua învățarea neajutorării până când aceasta se transformă într-o depresie ușoară prin rumegarea (gândirea repetitivă) despre propriile lor calități negative și imposibilitatea schimbării.

Opusul neajutorării învățate este efectanța. Acest concept, emis de Bandura, a fost dezvoltat de Seligman și alții într-un program de auto-ajutoare prin optimism învățat. S-a descoperit că auto-eficacitatea corela cu rezultate mai bune în consiliere, educație și carieră.

Așa-numita voință sau auto-controlul necesită nu numai o perspectivă pozitivă, ci și rezistență la distrageri. Metcalfe și Mischel au descris cererile frecvent contradictorii din partea sistemelor motivaționale „fierbinți“ (emoționale) și a celor „reci“ (intelectuale).

Alți cercetători au descoperit că recompensele imediate mici ar putea distrage oamenii (și animalele de laborator) de la urmărirea pe termen lung a recompensei mai mari. Pentru a menținerea voinței o perioadă lungă de timp, omul trebuie să utilizeze abilități de planificare pentru a proiecta un mediu în care sunt reduse la minimum ispitele pe termen scurt, astfel încât obiectivele pe termen lung să poată fi urmărite de-a lungul timpului.

Traducere de Maricica Botescu după Phychology. An introduction, cu acordul autorului