Tipărire
Categorie: Introducere in psihologie de Russell A. Dewey
Accesări: 6214

Introducere in psihologieFreud a numit visul calea regală spre inconştient pentru că visele îi păreau atât de bogate în materialul exclus în mod normal din starea conştientă. Freud credea că somnul este o experienţă plăcută, similară întoarcerii în uter şi că oamenii care au adormit îşi doresc să rămână adormiţi.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.13: Terapii) - (Partea I: Terapii psihodinamice) - Interpretarea viselor


Freud a observat că atunci când un incident - un sunet puternic, de exemplu, va întrerupe somnul, în jurul lui va fi construit un vis, probabil ca o modalitate de a rămâne adormit, în ciuda întreruperii. El a teoretizat faptul că tulburările psihologice pot funcţiona în acelaşi mod. O persoană va depune eforturi pentru a rămâne adormită fentând tulburarea, pe care o va încorpora într-un vis. Ca urmare, analizând visele, putem descoperi problemele psihologice.


De ce credea Freud că visele dezvăluie grijile şi conflictele inconştiente?

Uneori grija exprimată de un vis este transparentă. Iată un exemplu:

Într-o frumoasă şi însorită zi de sâmbătă a lunii octombrie, prietenul meu, Eddie, a venit să mă vadă. Ne întâlneam de peste trei ani şi eram foarte apropiaţi. Am petrecut ziua împreună. După-amiaza târziu am ieşit cu Eddie la o plimbare cu maşina. Pe drum, el m-a cerut în căsătorie. Am acceptat cu bucurie. Ne-am întors acasă la mine pentru a împărtaşi şi părinţilor mei decizia noastră. Dar mama şi tata s-au înfuriat. Ei s-au supărat atât de mult, că au angajat pe cineva să-l omoare pe Eddie. Am luat hotărârea să ne căsătorim duminică, a doua zi. Oriunde am fi mers în acea zi de sâmbătă, oamenii ar fi tras în noi. Alergam în continuu pentru a ne salva viaţa. Am mers la un depozit de maşini pentru a cumpăra o maşină. Ne uitam la maşini şi, dintr-o dată, am auzit o împuşcătură. Ne-am lăsat pe vine în spatele unei maşini. Am stat pitiţi, temându-ne să ne ridicăm. Dintr-o dată... Asta este tot ce-mi amintesc pentru că m-a trezit colega mea de cameră când a trântit uşa. Am încercat să-mi termin visul, dar nu am mai putut.

Interpretare: Eddie este iubitul meu. Ne vedeam de peste trei ani. Eddie mi-a dăruit un inel cu diamant de ziua mea. Nu suntem logodiţi, încă. Tatăl meu s-a supărat puţin când am primit inelul. Părinţii mei se tem că vom grăbi lucrurile. Cred că am avut acest vis pentru că eram îngrijorată de ceea ce gândeau părinţii mei. Tatăl meu este foarte protector şi are mereu grijă de mine. Îl place mult pe Eddie, dar nu agreează ideea ca eu să am un inel. [Fişierele autorului]


Ce credea Freud despre simbolurile din vis?

Freud credea că visele sunt pline de simboluri sexuale. El a crezut, de exemplu, că umbrelele şi portmoneele sunt trimiteri deghizate la organele genitale masculine şi respectiv feminine şi că visele de zbor reprezintă activitatea sexuală. Cei mai mulţi psihologi de astăzi nu acceptă această idee.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că în vise pot apărea simboluri. Iată un exemplu de la un student:

Într-o noapte, am avut un vis care a fost foarte neobişnuit, dar de înţeles pentru mine. În visul meu, conduceam maşina pe un drum în pantă, dar nu ştiam ce tip de maşină era. Oricum, rezervorul meu de benzina era pe "gol" şi mă aflam în mijlocul pustietăţii. Apoi am ajuns la o răscruce, dar nu ştiam dacă să o iau la dreapta sau la stânga. Numai pe unul dintre drumuri se afla o staţie de benzină. Ei bine, am urmat drumul cel bun şi acolo am găsit o benzinărie. Apoi m-am trezit.Cum ilustrează visul studentului prezenţa simbolismului?

Interpretare: Am avut acest vis cu rol îndrumător pentru că eram pe cale să renunţ la şcoală. Deci, drumul cel bun, dotat cu o staţie de benzină unde puteam să-mi umplu rezervorul, însemna că nu avea rost să renunţ la drumul meu în viaţă, ci că trebuia să merg mai departe. Însă drumul opus era un drum pustiu şi singuratic, care nu m-ar fi dus nicăieri. Acest vis a fost foarte semnificativ pentru mine. [Fişierele autorului]

Acesta este un exemplu clar de metaforă, o formă de simbolism. "Ajungerea la o răscruce de drumuri" este o figură de stil pentru a lua o decizie mare. Mintea studentului s-a convertit într-o imagine concretă.

Un alt exemplu vine de la un documentar de televiziune despre ligile negre de baseball (O'Connor, 1981). Jucătorilor negri nu li se permitea intrarea în ligile majore "obişnuite" înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Jimmy Crutchfield a descris un vis pe care l-a avut pe când era un star în ligile negre:

Am izolat un aruncător de mingi stângaci şi mingea a trecut pe baza a doua. Am început să alerg, dar nu am putut să ajung la prima bază.


Cum se poate ca Freud fi avut "doar pe jumătate dreptate"?


Din nou, un creier care visa părea să fi convertit o figură de stil ("nu se poate ajunge chiar la prima bază") într-o imagine. Simbolismul rezultat se referea la o preocupare importantă din viaţa persoanei. Deci Freud ar fi avut doar pe jumătate dreptate. Visele nu sunt neapărat despre simboluri sexuale, dar ele pot face referiri la teme emoţionale majore din viaţa unei persoane, folosind simbolismul pentru a exprima o atitudine sau un gând.