Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

Folosirea adjectivului "propriu" este adesea greşită în două situaţii: atunci când este articulat, la forma de plural şi atunci când este însoţit de termeni care dau naştere unui pleonasm.

 

 

Greşeala 1. Folosirea formei articulate de plural cu 2 "i" în loc de 3 "i"

TVRInfo scrie astăzi astfel: "Băsescu: PSD îşi dezinformează proprii primari cu un document". Greşeala este că redactorii de la televiziunea menţionată folosesc doar 2 "i" în loc de 3: "propriii primari...".

Utv ne informează: "Katy Perry si John Mayer s-au despartit si isi petrec timpul cu proprii lor prieteni". Din nou, aceeaşi greşeală.

De ce trei "i"? Primul este parte din radicalul adjectivului, al doilea este desinenţa la plural (măr propriu, mere proprii), iar al treilea indică faptul că adjectivul a fost articulat. Dar spunem "Am rezolvat problema cu forţele proprii", pentru că nu se justifică cel de-al treilea "i".

 

Greşeala 2. Pleonasmul

Pleonasmul rezultă în urma asocierii lui "propriu" cu "săi", "lui", "ei" etc. în formule de genul: "Şi-a înjurat propriii săi angajaţi" ori "Şi-a părăsit în pădure propriii lui copii". În mod evident, adjectivul "propriu" indică posesorul, prin urmare adăugarea particulelor menţionate este inutilă, dând naştere unor pleonasme.

 

 

Bibliografie:
Isabela Nedelcu, 101 greşeli gramaticale, Editura Humanitas, 2012