Au fost alegeri (30.12.2008). Partidul Social Democrat a căștigat mai multe voturi decât Partidul Democrat Liberal, dar mai puține mandate în parlament. Președintele PSD, Mircea Geoană, spune că este câștigătorul moral al alegerilor. Emil Boc, președintele PDL, spune că din punct de vedere moral, PDL are dreptul la impunerea prim-ministrului. Ce caută cuvântul moral în atare exprimări? Ce vor să spună respectivii politicieni folosind cuvântul moral în contextele arătate?

 

 

Deși un oarece înțeles pot extrage din cugetările ipochimenilor menționați, trebuie spus clar că utilizarea termenului moral este greșită.

Iată, pe scurt, ce spune dicționarul limbii române despre semnificația acestuia:
Moral:
adj. 1. care aparține moralei; etic.
Așadar, o folosire corectă ar fi, de pildă aceasta: este un act moral să returnezi un lucru pierdut posesorului.
2. Care aparţine psihicului, spiritului, intelectului, care se referă la psihic, spirit sau intelect; spiritual, intelectual.
s.n. 1. ansamblul facultăților sufletești și spirituale.

2. Stare afectivă, dispoziţie sufletească temporară care priveşte puterea, dorinţa, fermitatea de a suporta pericolele, oboseala, dificultăţile. O expresie des auzită este: moralul trupelor este bun.

După cum se poate vedea citind explicațiile date de DEX,  niciuna nu dă sens exprimărilor politicienilor citați. Desigur, acest tip de exprimare este uzitat pe scară largă. Cu toate acestea, trebuie spus că reprezintă o vorbire lipsită de sens, alipind cuvinte care nu transmit un mesaj clar prin punerea lor împreună.

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro