MedicamenteProbabil aţi aflat că vaccinul împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei produce autism? Nu? Sunteţi în urmă cu ştirile. E dovedit la televizor! Despre teoria microbilor care ar provoca boli aţi auzit? Dacă da, uitaţi, pentru că avem o nouă teorie: a dezechilibrului energetic.

 

 

 

Despre prostiile medicinei alternative (1)


Vaccinul ROR provoacă autism?

Nu, nu provoacă, dar aşa se spune în presă. Nu atât în cea românească, ci mai ales în cea din SUA şi Marea Britanie - şi încă de mulţi ani. Deşi ei au cercetători serioşi, vocea vracilor şi a pseudo-medicilor se aude mai tare, pentru că aceştia din urmă au tot timpul din lume pentru a-şi spune la nesfârşit poveştile stupide.

Multă lume crede, deci, că există o legătură între vaccinul ROR (rujeolă (pojar), oreion, rubeolă) şi apariţia autismului la copii. Studii multiple au arătat că nu există niciuna, alta decât simpla întâmplare că primele semne ale autismului se observă la vârsta la care se administrează de obicei vaccinul ROR.

Cetăţeanul modern occidental omite nişte lucruri. În Afganistan, de exemplu, în anul 2002 au murit 25 de mii de oameni de pojar. De ce? Pentru că nu se face vaccinul. Probabil preferă să moară decât să aibă autism... În Marea Britanie, chiar şi nevaccinat, poţi să nu contactezi boli, pentru că ceilalţi sunt - probabilitatea de a te întâlni cu microbul care provoacă o boală fiind, deci, mică. Totuşi, când în 1974 s-a renunţat la vaccinul împotriva tusei convulsive, în 4 ani s-a declanşat o epidemie, numărându-se circa 100 de mii de cazuri de îmbolnăviri, 36 de persoane murind. Să nu te vaccinezi, astăzi, este un lux al celor din ţări "curate", unde vaccinările multiple, an de an, au eradicat anumite boli ori au diminuat drastic impactul lor.

Pe de altă parte, cei care invocă strămoşii, care ar fi supravieţuit fără vaccinuri, ar trebui să citească 1-2 cărţi de istoria medicinei, pentru a înţelege cum arată o societate fără vaccinuri, fără medicină bazată pe eficienţă, nu pe datini şi credinţe. Nu ajuta atunci nici yoga, nici gândirea pozitivă, nici bioenergia, nici biserica - practici care astăzi sunt promovate ca fiind alternative la medicina alopată. Multe dintre bolile tratabile astăzi, acum 100 de ani erau mortale.

 

Boala, ca dezechilibru energetic

Ştiu, este ridicol, dar este o teorie la modă. Am înlocuit astăzi doctrina antică a celor patru umori, care considera boala un dezechilibru al umorilor, cu dezechilibrul energetic. Pe cât de prostească, pe atât de nocivă este această teorie. Practici străvechi, ineficiente, se amestecă bine cu diferite concepte moderne, pentru a crea teorii medicale sincretice alternative, care prind cu uşurinţă la cei fără o gândire critică ori o cultură solidă. Unii folosesc ierburi, chipurile pentru a-şi restabili dezechilibrul energetic pierdut. Alţii aderă la diverse practici orientale în acelaşi scop: "învaţă" să-şi mute energia Qi dintr-o parte în alta a corpului, ducând-o acolo unde este nevoie.

 

Dezechilibru energetic şi homeopatie, pe un site de informaţie medicală „serios": sfatulmedicului.ro

Ca să vedeţi cu stau lucrurile, citiţi acest articol, de pe site-ul sfatulmedicului.ro, unde se vorbeşte despre obezitatea cauzată de un dezechilibru energetic. Deci bazaconii despre dezechilibre energetice găsiţi peste tot, inclusiv pe site-uri aparent serioase, dedicate medicinei alopate.

Şi dacă tot am ajuns la acest site, iată o altă mostră de medicină „serioasă", articolul „Homeopatie versus medicină alopată". Se spune, în lungul şir de argumente pro-homeopatie: "Medicamentul homeopatic stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului. Mecanismul de actiune al remediului homeopatic este energetic, nu este biochimic. Trebuie stiut ca, incepand de la o anumita dilutie, remediul in dilutiile superioare acesteia nu mai contine nici o molecula din substanta activa initiala, ci contine doar informatia energetica necesara organismului pentru a lupta impotriva bolii. Remediul tinde sa reechilibreze si sa ajute organismul in demersul sau catre vindecare. ". Deci sfatulmedicului.ro este pro-homeopatie, se pare.

Articolul este semnat astfel: Dr. Lucian George Ivanuta, Medic primar Medicina de familie, Competenta in Homeopatie, Formator in Medicina de Familie. Nu e înfiorător? Cum să-i fii pacient unui doctor care nu e doctor, care deşi are diplomă de doctor, crede în prostii medievale, ca homeopatia? Ce le prescrie pacienţilor? Pastilele cu zahăr homeopate? Dar se pare că d-nul Ivanuta are acoperire legală pentru ce face, pentru că spune în articolul menţionat „În Romania homeopatia este recunoscuta oficial de Ministerul Sanatatii, alaturi de alte doua metode terapeutice (fitoterapia si acupunctura)". Propunerea mea: să fie recunoscută oficial şi magia albă. Care-i diferenţa?

Despre homeopatie (ştiu, la mare căutare în România) puteţi citi pe site-ul nostru câteva articole, din păcate nu prea încurajatoare pentru creduli, aici.

 

Această apetenţă pentru practici absurde este specifică statelor cu un sistem sanitar funcţional şi cu o stare generală a sănătăţii populaţiei acceptabilă. Ne permitem, în acest context, să uităm că am ajuns aici graţie extraordinarelor descoperiri din medicină survenite pe parcursul secolului al XX-lea.

 

 Text inspirat de articolul Bad Medicine.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.