SportMulţi oameni consideră dificil să respecte cu stricteţe programul de exerciţii fizice, după primele câteva săptămâni, întrucât distracţia produsă de ceva nou dispare, înainte ca programul să fi adus vreo modificare concretă în ceea ce priveşte forma și greutatea corpului.

 

 

Un nou studiu oferă o modalitate posibilă de a stimula motivaţia oamenilor în timpul acestei perioade. Katherine Appleton ne spune că imaginea oamenilor cu privire la propriul corp se îmbunătăţeşte după doar două săptămâni de exerciţii moderate, chiar dacă nicio schimbare fizică nu s-a materializat încă. Constatarea sugerează că un accent pe modificările imaginii corpului ar putea ajuta  novicele în antrenamente să se bucure de recompensele anticipate încă din etapele timpurii ale unui program nou.

Studiul lui Appleton s-a efectuat pe 34 de persoane (16 bărbaţi), cu toţii având un stil de viaţă sedentar înaintea studiului. Au fost comparate efectele a două programe de câte două săptămâni. Unul a implicat 3 şedinţe de lectură pe săptămână de câte 40 de minute într-o sală de sport, celălalt a implicat acelaşi timp petrecut în exerciţii la o intensitate moderată, realizate într-o sală de sport (până la obţinerea transpiraţiei şi a respiraţiei întretăiate). Unii participanţi au folosit primele două săptămâni pentru lectură, alţii au făcut exerciţii în primele două săptămâni. A existat un decalaj de două săptămâni între rotirea perioadelor de intervenţie.

Participanţii au completat chestionare referitoare la imaginea corpului şi li s-a măsurat greutatea şi forma corpului, la începutul şi la sfârşitul perioadei de două săptămâni de exerciţiu şi de lectură (rezultatele nu le-au fost comunicate). Rezultatul cheie a constat în faptul că cele două săptămâni de sport sau de lectură nu au adus nici o diferenţă în greutatea şi forma corpului, dar două săptămâni de exerciţii de trei ori pe săptămână a îmbunătăţit percepţia participanţilor asupra propriului corp. Acest lucru a fost valabil atât pentru bărbați, cât şi pentru femei.

Concret, în ciuda lipsei vreunei schimbări obiective, atât bărbaţii, cât şi femeile au declarat că se simt mai mulţumiţi cu aspectul lor; mai în formă, tonifiaţi şi activi; mai sănătoşi şi fericiţi cu anumite părţi ale corpului lor (în mod paradoxal, anxietatea faţă de grăsime şi vigilenţa faţă greutate nu s-a schimbat). În schimb, satisfacţia cu privire la imaginea corpului s-a micşorat uşor după cele două săptămâni de lectură.

Appleton crede că aceasta este prima dată când au fost constatate efecte de acest fel asupra imaginii corpului, în absenţa oricăror schimbări fizice. Punând "un accent pe imaginea corpului [mai degrabă decât pe alte obiective]... putem crea mai multă satisfacţie celor care se îmbarcă într-un program de exerciţii", a concluzionat cercetătoarea, cu menţiunea că acest lucru necesită totuşi testări suplimentare. Este o problemă complexă, a explicat ea, deoarece oamenii pot diferi în idealurile lor referitoare la imaginea corpului şi, în unele cazuri, un accent excesiv pe imaginea corpului poate provoca un rezultat neaşteptat şi nedorit, mai ales dacă noii adepţi ai exerciţiului fizic încep să se compare cu cei cu vechime la sala de sport.

Există, de asemenea, unele probleme cu metodologia de studiu. Eşantionul a fost mic şi cercetătorul nu poate fi 100% sigur că participanţii nu au exersat şi în afara timpului alocat la sala de sport (deşi acest lucru nu ar submina concluzia principală a schimbării imaginii corpului, în absenţa unor schimbări fizice). Mai problematice sunt efectele potenţiale ale contactului cu cercetătorul, precum şi posibilitatea ca participanţii să fi dat răspunsurile care credeau că se aşteaptă de la ei după două săptămâni de exerciţiu, mai ales că li se spusese că studiul viza efectele exerciţiului fizic asupra "diverşilor parametri legaţi de corp".

Traducere după short-term-exercise-boosts-body-image de Maricica Botescu, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.