Personalitate evitantaOamenii cu aşa-zisele personalități ”evitante”, care se tem de intimitate, tind de asemenea să fugă de situaţiile sociale care ar putea duce la dezvoltarea unor relaţii importante cu alţii, perpetuând astfel un cerc vicios.

 

 

 

Tipul de personalitate influenţează situaţiile în care te pui

 

Asta se întâmplă, conform lui Lindsey Beck şi lui Margaret Clark, care au realizat trei studii testând preferinţa participanţilor pentru ”situaţiile de diagnostic social”, în care este cel mai probabil ca aceştia să primească un răspuns din partea celorlalţi, indiferent dacă persoanele îi plac sau nu.

Un studiu iniţial a arătat că participanţii care au obţinut scoruri mari la evitarea ataşamentului (asociat cu frica de intimitate şi apropiere de alţii) şi scoruri mici la ataşamentul anxios (care se tem de respingere), tindeau să spună că ar prefera situaţiile ipotetice lipsite de diagnostic social – de exemplu, că ar prefera să le fie repartizat un partener la un curs de limbi străine, decât să se găsească într-o situaţie în care participanţii să formeze singuri perechi. Această aversiune era specifică doar situaţiilor de diagnostic, caracterele evitante prezentând aceleaşi şanse de a alege să primească o analiză a capacităţilor de ascultare şi pronunţare ca şi ceilalţi participanţi.


 


Tiparul a fost reluat într-un al doilea studiu care implica fie lăsarea la latitudinea participanţilor a alegerilor în vederea formării de grupe într-o clasă pentru un proiect de cercetare, fie lăsarea profesorului să constituie grupele. În acest caz, participanţii prezentând un comportament de evitare tindeau să opteze pentru lăsarea profesorului să formeze grupele.

Un studiu final a arătat că era posibil să provoci aversiune faţă de situaţiile de diagnostic social, rugând participanţii să se gândească la o persoană în preajma căreia se simţeau stingheriţi.

Beck şi Clark au spus că descoperirile lor furnizează un exemplu specific dintr-o zonă prea puţin explorată - şi anume modul în care personalitatea poate afecta vieţile oamenilor, influenţând situaţiile în care aceştia se pun. ”Prin ocolirea situaţiilor [de diagnostic social]... persoanele evitante se pot proteja de intimitate, lipsă de control şi respingere imediată, dar renunţă şi la bucuriile şi beneficiile unei relaţii bazate pe încredere reciprocă”, au spus cercetătorii, ”precum şi la beneficiile aduse de semnalele negative timpurii, care pot servi pentru limitarea implicării în relaţii care nu merită astfel de eforturi.”

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Your personality type affects the situations you place yourself in, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.