Foloseste tacerea pentru a te face auzitUn proverb american spune că ”roata care scârţâie primeşte vaselină” (deci cel mai bine e să spui răspicat ce crezi), dar dacă într-adevăr vrei să îţi îmbunătăţeşti puterea vocii, tăcerea poate fi un aliat puternic. Daniel Tenner explică acest lucru.

 

 

 

Câteva cuvinte înţelepte de pe blog-ul tatălui meu:

”Dacă ai talentul de a manevra cuvintele, atunci învaţă să-ţi ţii gura; când vorbeşti, fă pauze dese; iar dacă nu ai nimic de spus, nu spune nimic.
(...)

Tăcerea ta transmite multe mesaje. Unul dintre ele ar fi că eşti cineva şi nu un nimeni, eşti o persoană care poate face faţă unui public şi poate să aştepte. Faptul că animalele puternice, care se pot proteja, se uită cu dezinvoltură la animalele inofensive este un proces biologic. Oamenii înţeleg şi ei acest lucru sau mai bine spus îl simt. Astfel, după ce ai aşteptat tăcând, vei avea o şansă mai bună de a fi ascultat.”

 




Desigur, tăcerea are foarte multe întrebuinţări şi în domeniul afacerilor. Pentru mine, momentul care m-a determinat să spun ”aha” tăcerii a venit în timpul primului meu proiect, când încă lucram ca şi consultant cu normă întreagă la Accenture. Timp de 9 luni am dormit cam 4 ore în fiecare noapte, aşa că am fost în mod constant obosit. La acel timp eram managerul unei echipe micuţe ai cărei membrii nu se prea înţelegeau. Astfel, din când în când trebuia să organizez şedinţe cu câte doi angajaţi pentru a rezolva divergenţele dintre ei şi trebuia să am grijă şi de proiect.

Deoarece eram atât de obosit, în timpul şedinţelor stăteam foarte tăcut, minimizând chiar şi mişcările fizice. Doar stăteam acolo şi ascultam, lăsând şedinţa să se desfăşoare liber până la un moment dat când simţeam că dacă nu voi spune lucrul potrivit la momentul potrivit, susţinut de un limbaj al corpului adecvat, lucrurile vor ieşi rău pentru mine mai devreme sau mai târziu şi voi plăti cu alte activităţi obositoare.

Nu eram speriat că va fi ”descoperit” faptul că prestam o activitate precară în timpul şedinţelor. Demarasem primul meu business, aşa că oricum mă aşteptam să ies din lumea corporatistă în curând (şi aşa s-a şi întâmplat). Dar am observat ceva extrem de ciudat. Deoarece eram atât de tăcut, de fiecare dată când începeam să vorbesc, celelalte persoane se opreau din vorbit pentru a mă asculta. Vorbind foarte, foarte puţin, am dat cumva acestui ”puţin” o oarecare greutate.

De atunci, am folosit tăcerea în multe alte contexte. Poate fi folosită şi pentru vânzări. De exemplu, atunci când înaintezi o ofertă finală, lansează-ţi ”aruncarea” cu un preţ, apoi cel mai bine e să taci. Dacă vei continua să vorbeşti, nu vei face decât să îl distragi pe cumpărător de la evaluarea preţului şi de la luarea unei decizii finale.

În conversaţiile dintre persoane, nu mulţi pot suporta o tăcere prelungită, mai ales atunci când aceasta precedă un anumit fel de afirmaţie. ”Nu ştiu ce să fac să rezolv problema X”, urmată de o perioadă de linişte, adesea va duce la obţinerea de sugestii pentru rezolvarea problemei respective de la persoane care nu s-ar fi oferit altfel voluntari.

Învaţă să foloseşti puterea tăcerii. Este un aliat de încredere în multe contexte.




Textul reprezintă traducerea articolului How to Use the Power of Silence to Be Heard, publicat pe lifehacker.com.
Traducerea: Alexandru Olteanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.