Cunoaşte-l pe celălaltNu este niciun secret că dezvăluim versiuni diferite ale noastre fiecărei persoane, dar credem, de asemenea, că putem distinge versiunile furnizate de ceilalţi. Cumva, credem că masca noastră este impenetrabilă, dar că restul lumii poate fi citit ca o carte.

 

 

 

 

După cum subliniază David McRaney, autorul cărţii Nu eşti aşa de deştept precum crezi, acest mod de gândire este greşit, dar toţi îl practicăm. Dar care este motivul?


Măştile afişate de tine şi de alţii asemenea ţie sunt uşor de explicat. Nu este greu pentru cineva să creadă că te cunoaşte când ceea ce eşti este prezentat printr-o colecţie de trăsături simplificate. Acesta este şi motivul pentru care oamenii par uşor de citit. În realitate, cine crezi tu că eşti şi cine cred ceilalţi că sunt reprezintă aspecte imperceptibile pentru cei din jur.

 


Cercetătorii i-au rugat pe oameni să descrie momentul în care se simt cel mai mult ei înşişi. Majoritatea subiecţilor, 78%, au descris aspecte lăuntrice şi de neobservat, cum ar fi sentimentul de a-şi fi văzut copilul excelând sau ropotul de aplauze după ce au cântat pentru un public. Când au fost întrebaţi când consideră că prietenii sau rudele şi-au arătat adevăratul caracter, aceştia au descris sentimente doar în 28% din cazuri. În schimb, au avut tendinţa de a descrie acţiuni. Tom este cel mai mult ca Tom când spune o glumă fără perdea. Jill este cel mai mult ca Jill în timp ce escaladează o stâncă. Nu poţi vedea stările interioare ale celorlalţi şi de aceea tinzi a nu folosi acele stări pentru a le descrie personalitatea.


Acest fenomen – ceea ce psihologii numesc iluzia introspecţiei asimetrice – creează multe probleme. De exemplu, îţi permite să respingi complet ceea ce cred ceilalţi, deoarece consideri că tu înţelegi perfect acel lucru şi rămâi convins că ceilalţi ar fi de acord cu tine dacă ţi-ar împărtăşi punctul de vedere. Pe scurt, crezi că tu îi poţi înţelege pe toţi şi că nimeni nu te înţelege pe tine. Este chiar mai rău în cadrul grupurilor. Dacă ai nevoie de un exemplu, priveşte la cadrul politic.

În realitate, nimeni nu are perfectă dreptate. Nu vom fi niciodată capabili să ne descriem pe noi înşine complet, nici chiar dacă suntem 100% sinceri. Deoarece mult din ceea ce reprezentăm este interior, vom proiecta întotdeauna o versiune incompletă a ceea ce suntem. Când ne uităm la alţi oameni, pe de altă parte, trebuie să ne reamintim că şi ei fac acelaşi lucru. Este uşor să ne certăm şi să nu fim de acord cu ce vedem, auzim şi observăm, dar întregul adevăr este de multe ori peste puterea noastră de înţelegere. Data viitoare când nu eşti de acord cu o persoană sau un grup, aminteşte-ţi că probabil nu cunoşti sau nu înţelegi cu adevărat punctul de vedere al acestora. Aţi putea fi de acord asupra mai multor lucruri decât poţi şti.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Why-you-cant-truly-know-other-people-and-what-you-can-do-about-it, publicat de LifeHacker.com.
Traducerea: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.