Bărbatş şi femeie vorbindEşti femeie? Sigur vorbeşti mai mult decât mine! Tu foloseşti 20.000 de cuvinte pe zi, eu folosesc doar 7.000. Toată lumea ştie că femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii. De unde ştim? Din cartea The female brain, de Louann Brizendine.

 

 

 

Aşadar, cifrele de mai sus au fost popularizate de neuropsihiatra pe nume Louann Brizendine, autoarea unei cărţi, intitulate The Female Brain, apărute în anul 2006. Însă doamna absolventa a Yale School of Medicine şi profesor la University of California, San Francisco nu preciza sursa acestor cifre. A fost nevoie de investigaţia jurnalistului Martin Liberman de la Boston Globe pentru a se afla că aceste date uimitoare (un raport aproape de 3:1) fuseseră împrumutate dintr-o carte de self-help şi nu dintr-un studiu ştiinţific. Eh, ce mai contează când toată lumea ştie că aşa este realitatea! Femeile vorbesc mult, mult mai mult, înnebunitor de mult în raport cu bărbaţii...

 

 

 


Şi dacă nu e aşa?
Dacă acesta e încă unul din miturile în care credem, cu naivitate? Nu voi intra, aici şi acum, într-o discuţie mai elaborată despre coeficientul global d-Cohen, de care nu au auzit nici absolvenţii de psihologie cu 10 la licenţă. Vreau doar să-ţi povestesc ce a făcut un psiholog de la University of Arizona, ajutat de câţiva colegi şi, probabil, o serie de studenţi de la studiile de master. Da, a ascultat conversaţiile zilnice a 400 de studenţi. Studenţii erau echipaţi cu device-uri care se activau la fiecare 12 minute şi jumătate şi înregistrau 30 de secunde din convorbire (pentru cine se întâmpla să comunice exact atunci). Ah, am uitat să precizez că studenţii au fost de acord să le fie încălcată intimitatea în acest fel (spre bine ştiinţei şi, mai ales, al relaţiilor de cuplu).

Rezultatele sunt cumplite! Poate ar fi mai bine să nu le afli, ce zici? Citind acest articol nu rişti cumva să ţi se dărâme toate credinţele intuitive şi teoriile personale, neverificate şi să începi o viaţă - în planul ideilor - nouă? Curiosity killed the cat, maybe?



Femeile şi bărbaţii, în medie, folosesc 16.000 de cuvinte pe zi.



Adică femeile nu vorbesc mai mult decât bărbaţii? Se pare că nu, cel puţin conform acestui studiu. Brizendine, care între timp (2010) a publicat şi The Male Brain, a renunţat la cifrele din prima ediţie în ediţiile ulterioare ale cărţii. Gândim la fel? Nicidecum! Vorbim la fel? Nu, nici asta! Însă e posibil să vorbim la fel de mult. În ultimele minute, mai mult eu. Dar ştiu că vei recupera, dacă nu cumva ai citit acest articol în timp ce vorbeai cu două prietene, simultan, despre partenerii voştri introvertiţi şi necomunicativi.

 



Bibliografie:
Mehl, Matthias  et al.,2007, Are women really more talkative than men?, Science, 317, 82

 

Articol preluat de pe blogul Adrian-Nuta.ro, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.