Gândirea negativă sau complexul eşeculuiPsihologii recunosc acum în unanimitate importanţa gândirii pozitive, constructive, cât şi uriaşa influenţă a gândirii negative. Chiar dacă noi nu ne dăm seama, felul în care gândim ne influenţează viaţa la fiecare pas. Detalii pe această temă, în continuare.

 

 

 

Un optimism mai mare te-ar putea face să treci mai uşor peste momentele grele din viaţa ta. Mintea este nelimitată în capacitatea ei de a învăţa, singurele limitări sunt acelea care ne-au fost impuse din exterior sau pe care ni le-am impus singuri. După cum spunea Seneca: "Nu fiindcă lucrurile sunt grele nu avem curaj, ci, fiindcă nu avem curaj, ele sunt grele".

Refuză să spui sau să gândeşti despre un lucru că este imposibil. Elimină gânduri de felul: „Nu o să meargă", „Nu are rost să încerc", „Nu pot să învăţ". Gândeşte-te cum poţi să faci mai bine lucrul respectiv, deoarece în orice activitate există loc pentru mai bine. Nu trebuie să te întrebi dacă poţi mai bine, ci cum vei putea mai bine.

Rezultatele slabe la învăţătură se datorează, în mare parte, lipsei de încredere în forţele proprii. Gândirea negativă este un fel de profeţie pe care ţi-o faci singur şi care se va împlini. Când crezi că nu poţi să faci un lucru, îţi programezi creierul să trăiască evenimentul respectiv (al nereuşitei).

 

 

Mulţi se tem de eşec, de faptul că nu pot reţine şi că nu îşi pot aminti. Fataliştii sunt cei care, chiar înainte de a se apuca de un lucru, se aşteaptă să nu reuşească. Urmarea este depresie, atitudine pesimistă, resemnare şi renunţare, un fel de profeţie auto-împlinită. Eşecurile sunt cauzate de întâmplări pe care le poţi schimba. Dacă rezultatele nu sunt cele pe care le doreşti, îţi poţi schimba acţiunile şi vei genera, în mod sigur, alte rezultate. Optimistul spune: „Nu am abordat bine situaţia" şi nu se consideră pe sine motivul principal al eşecului, iar pe viitor îşi va schimba abordarea. Eşecul trebuie considerat doar un ghid care să te îndemne să încerci altfel.

Succesul creşte motivaţia învăţării, iar insuccesul repetat o scade. Succesul generează succes, iar eşecul de astăzi îl generează pe cel de mâine. Succesul în rezolvarea micilor probleme va mări încrederea în forţele proprii şi-ţi va permite să abordezi cu mai mult curaj problemele mai dificile.

Convingerea despre propriile capacităţi are un efect profund asupra acestor capacităţi. Ceea ce poţi să faci depinde de ce crezi că poţi să faci. Când crezi cu tărie că poţi să faci un lucru programezi mintea să găsească căile de rezolvare.

Atunci când spui cu convingere că nu poţi să faci ceva, ai dreptate. Chiar dacă ai priceperea şi resursele necesare, odată ce ţi-ai pus în cap că nu poţi să faci un anumit lucru, închizi toate căile care ţi-ar permite să îl faci.

Atunci când îţi spui cu convingere că poţi, îi dai un ordin creierului care deschide calea spre rezolvare. Cel care crede că poate să înveţe uşor, va învăţa într-adevăr uşor şi cu plăcere. Dacă ţi-ai figurat un scop clar şi crezi cu adevărat în el, nu poţi să eşuezi.


Bibliografie: "Tehnici de superînvăţare - cum să înveţi foarte repede şi foarte bine" - autori Oana Panagoreţ, C.M. Armeanu.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.