1. Vântul stinge lumânarea, dar intensifică focul. Vrei să fii focul și îți dorești să bată vântul.

2. Unele lucruri trag foloase de pe urma șocurilor; înfloresc și cresc când sunt expuse la volatilitate, aleatoriu, dezordine și factori de stres și iubesc aventura, riscul și incertitudinea. Asta e ce numesc antifragil - care e mai mai mult decât rezistență sau robustețe, căci ce e antifragil devine mai bun cu fiecare șoc.

3. Suntem mult mai buni la făcut lucruri decât la gândit.

4. E mai ușor să vezi că ceva e fragil decât să prevezi o întâmplare care l-ar putea avaria. Fragilitatea e măsurabilă, riscul nu.

5. Orice obține mai multe avantaje decât dezavantaje în urma anumitor „șocuri”, evenimente neprevăzute, este antifragil.

6. Privarea unor sisteme care sunt antifragile de volatilitate, aleatoriu și factori stresanți va afecta sistemele.

7. Viața este mai labirintică decât ne arată memoria; nouă istoria ne pare liniară, subestimând aleatoriul.

8. Evenimentele de tip lebădă neagră sunt în creștere odată cu expansiunea artificialului, adică a sistemelor vulnerabile.

9. Fragilistul e cel care tinde să confunde necunoscutul cu inexistentul, e raționalistul naiv.

10. Bibliotecile nu ar trebui să fie sursa niciunei idei. Numai ideile distilate, care mocnesc în noi timp îndelungat, sunt acceptabile, iar acelea vin din realitate.

11. Dacă vezi escrocheria și nu o denunți, atunci ești tu însuți un escroc.

12. Etica a fost înlocuită în modernitate cu judecătoreza, iar legea poate fi jucată pe degete de avocați.

13. Nu există un cuvânt pentru „antifragil” în principalele limbi cunoscute...

14. Pe măsură ce câștigă în complexitate și un grad tot mai mare de specializare - societățile devin din ce în ce mai vulnerabile la colaps.

15. Cuvântul „albastru” nu exista în greaca veche. Homer spunea: „marea întunecată ca vinul”.

16. Cato, om de stat roman, privea confortul ca o cale spre pierzanie.

17. Informația este antifragilă.
O carte pusă la index are succesul garantat.
Dacă vrei ca oamenii să citească o carte, spune-le că e supraestimată, cu o nuanță de indignare și folosește termenul „subestimată” pentru a obține efectul invers.

18. Aceia de pe urma cărora avem cel mai mult de câștigat nu sunt aceia care au încercat să ne ajute, ci mai degrabă aceia care au încercat activ să ne facă rău, dar în cele din urmă au eșuat.

19. Oamenii tind să se descurce mai bine cu factorii de stres acuți decât cu cei cronici.

20. Unul din zece americani care a terminat liceul ia un tip de antidepresiv. Exceptând cazurile grave, în acest fel sunt eliminate stări naturale, utile supraviețuirii și unei vieți mature, ca tristețea, angoasele etc.

21. Aleatoriul este necesar pentru o viață adevărată.

22. Când ne privăm de mâncare, corpul descompune întâi proteinele nocive într-un proces numit autofagie. E un proces evolutiv, unde adaptarea are loc prin distrugerea elementelor slabe.

23. Acela care nu făcut greșeli niciodată este mai puțin de încredere decât cel care a greșit o dată, pentru că de la primul nu știi la ce să te aștepți, iar pentru a vedea de ce este în stare este nevoie de contextul potrivit. Și cel care a făcut mai multe greșeli, dar nu a repetat aceeași greșeală, este mai de încredere decât cel care nu a greșit.

24. Pentru ca economia să fie antifragilă, trebuie ca toate companiile să fie antifragile.

25. Eroismul înseamnă, în fapt, sacrificiul individului pentru binele grupului. Cumva, în grup, starea sufletească a individului este cea a grupului, ignorând temerile obișnuite ale individului.

26. Ca să progreseze, societatea ar trebui să-i trateze pe întreprinzătorii falimentați ca pe soldații morți în luptă ori măcar pe aproape.

27. Creșterea numărului de persoane dintr-o comunitate alterează calitatea relațiilor dintre părți.

28. Elveția nu are un sistem educativ universitar foarte puternic. Dar pun accentul pe techne - meșteșuguri -, nu pe episteme, cunoaștere din cărți.

29. Nu există stabilitate fără volatilitate.

30. Istoria statului-națiune este istoria concentrării și amplificării erorilor umane. De la monopolul asupra violenței statul are azi monopolul iresponsabilității fiscale.

31. Dacă vrei să grăbești moartea cuiva, dă-i un medic personal.

32. Evenimentele extreme, politice și economice, sunt impredictibile.

33. Modernitatea are efecte clare de genul „câștigătorul ia totul”: pentru un autor, o companie, o idee, succesul este planetar sau nu este deloc.

34. Curiozitatea este antifragilă, ca o dependență, și este amplificată de încercările de a o satisface.

35. Înțelepciunea în luarea deciziilor este cu mult mai importantă, nu doar din perspectivă practică, ci și filozofică, decât cunoștințele.

36. Succesul creează o asimetrie, în sensul că ai mai mult de pierdut decât de câștigat; prin urmare, ești fragil.
Metoda lui Seneca de a combate această fragilitate consta în exerciții mentale de renunțare la averea sa, pentru a nu simți durere, dacă se întâmplă.

37. Titus Livius: oamenii simt binele mai puțin intens decât răul.

38. Înțeleptul stoic modern este o persoană care transformă frica în prudență, durerea în informație, greșelile și inițiere și dorința în acțiune.

39. Regulile mele: fără fumat, fără zahăr, fără motociclete, fără biciclete în oraș.

40. Citește reviste cu bârfe de duzină și opere sofisticate, dar nu cărți semidocte.

41. Au trecut 6 mii de ani de la inventarea roții până la punerea roților la geamantane, la 30 de ani după ce am ajuns pe Lună.

42. Utilizarea nu decurge neapărat din invenție; și ea are nevoie de noroc și circumstanțe.

43. Adevărata relație este: bogăție și creștere economică --> educație. Nu invers, cum se crede.

44. Abilitățile în vorbire nu sunt echivalente și nu spun mai nimic despre abilitățile în acțiune.

45. Am construit și folosit motoarele cu reacție într-o manieră absolut experimentală, bazată pe încercări și greșeli, fără ca cineva implicat să înțeleagă teoria.

46. Cunoașterea în domeniile complexe, cum este cel medical, inhibă cercetarea.

47. Dovada absenței nu înseamnă absența dovezii.

48. Există două tipuri de domenii: cel ludic, caracterizat de reguli, și cel ecologic, nu nu știm regulile și nu putem izola variabile - cum este în viața reală.

49. Abilitățile la șah nu oferă garanția unor bune abilități de planificare strategică în alte domenii.

50. E.O. Wilson crede că cel mai mare impediment în dezvoltarea copiilor este mama sufocantă.

51. Doar autodidacții sunt liberi.

52. Erudiții și oamenii de afaceri - persoane a căror poziție nu depinde de scrisorile de recomandare.

53. Evitarea plictiselii e singurul mod de acțiune care merită osteneala. Altfel viața nu merită trăită.

54. Nietzsche: Ceea ce este inteligibil pentru mine nu este cu necesitate neinteligent. Poate că există un domeniu al înțelepciunii din care logicianul este exilat.

55. Ernest Renan a formulat faimoasa idee că logica exclude, prin definiție, nuanțele, iar cum adevărul stă în nuanțe, „e un instrument inutil pentru găsirea adevărului în științele morale și politice”.

56. Wittgenstein este un sfânt: și-a sacrificat viața, prieteniile, averea, reputația, totul de dragul filozofiei.

57. Luăm decizii în funcție de fragilitate, nu de probabilitate. De aia controlăm oamenii de arme la urcarea în avion; nu credem că toți au de gând să poarte arme / bombe.

58. Fragilitatea se înscrie în general în domeniul neliniar, evenimentele extreme având un impact enorm asupra ei (un șoc din ce în ce mai mare are efecte mult mai mari pe o anumită plajă de valori; cum ar fi săritul de la 1 m sau de la 10 m).

59. Via negativa - știm într-o măsură mai mare ce este greșit decât ce e corect. O observația măruntă poate infirma o afirmație, dar e nevoie de multe observații pentru a o confirma.

60. Sunt intelectuali care au sute de articole și nenumărate doctorate, dar nu au nicio contribuție riguroasă și niciun sistem de idei.

61. Antifragilitatea (ceea ce supraviețuiește) implică faptul că vechiul este superior noului.

62. Arhitectura contemporană este netedă, dă senzația de lipsă de viață. Casele sunt „mașini de trăit”.

63. Profesioniștii de carieră se raportează la cunoaștere așa cum se raportează prostituatele la iubire.

64. În condiții de neliniaritate, afirmațiile simple, „dăunător” sau „benefic”, nu mai funcționează: totul depinde de dozaj.

65. Dacă în natură există ceva ce nu înțelegem, există șanse bune ca respectivul aspect să aibă sens la un nivel mai profund, care ne depășește înțelegerea.

66. Mă întreb cum e posibil ca oamenii să accepte faptul că factorii de stres ai exercițiului fizic sunt buni, dar nu transferă această idee și în domeniul alimentației.

67. Pentru antici cel mai rău sfârșit posibil nu era moartea, ci moartea dezonorantă sau chiar una obișnuită.

68. Nietzsche folosea maxima: aut liberi, aut libri (ori copii, ori cărți) - ambele constituind informație transmisă de-a lungul secolelor.

69. Să nu-l întrebi niciodată pe doctor ce ar trebui să faci tu, ci întreabă-l ce ar face el dacă ar fi în locul tău.

70. Nu asculta niciodată un adept al partidelor de stânga care nu-și donează averea sau care nu trăiește stilul de viață pe care îl pretinde de la ceilalți.

71. Un om liber este cel care e liber să aibă propriile opinii.

72. Mâncarea nu ar avea gust dacă nu ți-ar fi foame. Rezultatele nu au sens fără efort. Bucuria nu are sens fără tristețe. Convingerile nu au sens fără incertitudine. Viața etică nu este etică fără riscuri personale.

Puteți citi și însemnările făcute după lectura cărții „Lebăda neagră” sau după lectura cărții „Când pielea ta e în joc”, de același autor.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.